Hlavní obsah

Jak pečovat o zahradní náčiní, aby sloužilo co nejdéle?

Foto: Gardena

Foto: Gardena

Rýče, lopaty, nůžky, hrábě a další zahradní náčiní vám vydrží mnohem déle, pokud jim poskytnete náležitou péči. Skladování, čistota i údržba – to všechno hraje důležitou roli.

Článek

Pořizovat si nové nářadí a pomůcky, které pro práci na zahradě potřebujete, není laciná záležitost. Při správné péči vydrží zahradní náčiní mnohem déle. Pokud nebudete zanedbávat údržbu, bude vám kvalitní nářadí sloužit celá desetiletí. Nářadí vyžaduje péči celoročně, ale zejména před zimou.

Čistota je půl „zdraví“

Největším nepřítelem zahradního náčiní je rez, která dokáže váš oblíbený rýč nezvratně poškodit během velmi krátké doby, zejména pokud jste jej zapomněli na zahradě zabodnutý v zemi. „Drobné zahradní náčiní, jako jsou motyčky, lopatky, rýče nebo zahradnické nůžky, je třeba důkladně očistit od zeminy a dalších nečistot. Pečlivé vyčištění je základ pro správnou funkčnost a dlouhou životnost,“ radí Markéta Kofroňová, DiS. ze zahradnictví Pěstík.

Foto: Pixabay

Nezapomínejte nářadí po práci uklízet, ranní rosa by je mohla poškoditFoto: Pixabay

Pokud kovové náčiní neočistíte, díky zbytkům hlíny a rostlin bude ještě dlouho po použití stále v kontaktu s vlhkým materiálem a koroze na sebe nenechá dlouho čekat. Vyčistit nezapomínejte také kovová zahradní kolečka a různé nádoby, které při práci používáte. Starosti se rzí odpadají v případě, že máte nářadí z některého ze spolehlivě nerezavějících materiálů nebo z plastu.

Údržbu potřebují kovové i dřevěné části

„Po očištění je vhodné kovové části ošetřit a zakonzervovat olejem, petrolejem nebo vazelínou. Dřevěné násady se mohou ošetřit lněným olejem nebo voskem na parkety,“ doporučuje Markéta Kofroňová. Čas od času je také dobré násady před olejováním ohladit skelným papírem pro srovnání povrchu a lepší očištění.

Zvláštní péči je třeba věnovat zahradním nůžkám a dalšímu nářadí, které potřebujete mít ostré. „Ostří nůžek důkladně očistěte od zbytků rostlin a hlíny, poté jej utřete mastným hadříkem. Naolejujte také pružiny, jinak zreznou a ztuhnou. Čepele nůžek s pružinami nezapomeňte na zimu zavřít,“ radí produktový specialista Bohdan Drobný společnosti Gardena. Nůžky, sekery, srpy a další ostré nářadí je také třeba pravidelně brousit pomocí brousku navlhčeného vodou nebo olejem. Kosu je navíc potřeba naklepávat.

Foto: Pixabay

Zahradní náčiní udržujte v čistotě, prodloužíte jeho životnostFoto: Pixabay

Správnou péči svému nářadí nezapomeňte poskytnout hlavně před zimou, kdy se zaměřte také na zahradní hadice. „Ze všech hadic vypusťte vodu, jinak by v mrazech mohlo dojít k jejich poškození. Hadici ukliďte na místo, kde nehrozí, že ji poškodí mráz,“ doporučuje Bohdan Drobný. Na co dalšího byste před příchodem zimy neměli na zahradě zapomenout, se dočtete v článku Zazimování zahrady krok za krokem: Co je třeba udělat?

Jak a kde nářadí skladovat?

Po očištění a osušení dobře zvažte, kam nářadí uklidit. „Zahradnické pomůcky je třeba uskladnit na suchém místě - například v kůlně nebo ve stodole, a ne ve vlhkém sklepě. Mezi zahrádkáři jsou velmi oblíbené háčky, které lze umístit přímo na zeď a nářadí na ně přehledně pověsit,“ dodává Markéta Kofroňová.

Zejména je ale potřeba k nářadí přistupovat zodpovědně a nezapomínat je přes noc nebo v dešti venku na zahradě. Kontakt s velkou vlhkostí škodí jak kovovým, tak dřevěným částem nářadí.

Starat se o zahradu může být někdy velmi náročné. Pokud hledáte způsoby, jak si práci zjednodušit, podívejte se na tipy v článku Vychytaní pomocníci pro údržbu zahrady: Bude hezčí, za méně námahy!

Reklama