Hlavní obsah

Jak poznat muže bez sebevědomí? Tohle jsou jasné signály, že si nevěří!

Foto: Profimedia

I muži trpí nízkým sebevědomím, které jim komplikuje životFoto: Profimedia

Reklama

Nevěří si, nemá se rád, jeho sebevědomí je na nule. Život s takovým mužem se může změnit v peklo. Jenže, jak ho poznat včas, když ne vždy jde o tiché a ušlápnuté mouly, kteří touží jen po pochvale?

Článek

I muži mají velmi často problémy se sebevědomím. I oni si nevěří, podceňují se. Projevy toho jsou různé, leckdy vás ani nenapadne, že souvisí právě s nedostatkem sebedůvěry. Všímejte si následujících věcí, může vám to ušetřit spoustu trápení.

Dvě základní varianty

Podle odborníků má nedostatek sebevědomí dvě základní podoby – submisivní a autoritativní. V prvním případě jde o tiché, nekonfliktní muže, kteří se moc neprosazují. Ve druhém pak hraje hlavní roli síla, kterou si chtějí chybějící sebevědomí vydobýt.

A aby to nebylo málo komplikované, submisivní varianta se může po čase změnit v tu autoritativní. „Pokud zatlačíte psa do kouta, po čase vás kousne. Totéž platí i u lidí. Člověk s nízkým sebevědomím má problém se vymezit. Když je pro něj situace neúnosná, může vybuchnout, zhroutit se, odejít ze vztahu nebo si bude chtít sebevědomí uměle navyšovat na váš úkor,“ varuje koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková.

Foto: Profimedia

Nedostatek sebedůvěry může z vašeho partnera učinit tichého a zakřiknutého chlapa, co se neumí rozhodovatFoto: Profimedia

Nebezpečná submisivita

Jsou to tiší, klidní muži, co se nikdy výrazně neprojeví. Tohle jsou signály, které by vás měly varovat, že s jejich sebevědomím to není nejlepší:

  • Neschopnost činit rozhodnutí – Nikdy nebouchnou do stolu, neřeknou „takhle to chci“. Nechávají za sebe rozhodovat jiné, v práci kolegy, v soukromém životě partnerku.
  • Podřízenost – Neodporují, nikdy se proti vašemu názoru nevymezí, nepouštějí se do diskusí.
  • Plachost – Ve společnosti se nijak výrazně neprojevují, sedí a poslouchají, v navazování kontaktu jsou často nesmělí.
  • Nekomunikativnost – Jsou to lidé nemluvní, uzavření. Těžko s vámi budou při diskusi hledat řešení problému. A pokud jim samotným něco vadí, neumí to říct.
  • Nervozita a úzkostlivost – Znejistí i ve zcela běžných a nijak zásadních situacích. Potřebují podporu partnerky, která jim pomůže zbavit se strachu a ujistí je, že je vše v pořádku.

Pokud jste ale sama dominantní a neunavuje vás nést zodpovědnost za veškerá rozhodnutí, může vám to vyhovovat. Ale musíte tak trochu myslet i za partnera, předvídat, co by mu třeba mohlo vadit, protože on vám to neřekne. Ovšem případná nespokojenost se v něm přece jen bude hromadit, a pak by to nemuselo dopadnout dobře.

Foto: Profimedia

Někdy se ale nedostatek sebevědomí projevuje agresivněji, třeba přehnanou žárlivostíFoto: Profimedia

Nepříjemná autoritativnost

Agresivnější verzi nedostatku sebevědomí poznáte podle následujícího:

  • Hraná nenahraditelnost – Může jít o oblast práce, ale i oblast soukromého života. „Muž má tendenci se dělat nepostradatelným, neumí se uvolnit, je neustále v křeči a podává maximální, často i nadlidské výkony. Vše jen proto, aby byl pochválen a oceněn,“ vysvětluje koučka partnerských vztahů Hana Wolf ze Školy pro ženy.
  • Žárlivost– Nevěří si, proto je přesvědčen, že vám nemůže stačit. A žárlí na každého, komu věnujete špetku své pozornosti. Každý pro něj představuje ohrožení.
  • Potřeba kontroly– „Bojí se o svou pozici, proto chce mít o všem dokonalý přehled,“ říká Hana Wolf.
  • Útoky na partnerku – Své nízké sebevědomí si potřebuje navýšit a dělá to prostřednictvím své partnerky. Její úspěchy sráží, možná ji přehnaně kritizuje, ve společnosti ji shazuje, snaží se nad ní vyniknout.

Tato forma je samozřejmě nebezpečnější a se spokojeným životem téměř neslučitelná. Jedinou šancí je pomoc odborníka, který pomůže s navýšením sebevědomí.

Máte nějakou zkušenost s nesebevědomým mužem? Dá se to přežít?

Reklama

Načítám