Hlavní obsah

Jak poznat, že je vaše dítě závislé na počítači?

Foto: Thinkstock

Hledí do noci na monitor svého počítače? Tak to může být vaše dítě závislý hráč!Foto: Thinkstock

Reklama

Děti a moderní technologie v podobě počítače, mobilu či tabletu. Podle čeho poznáte, že je váš potomek na těchto vymoženostech závislý, co mu hrozí a co si s tím počít? Poradíme!

Článek

Ireniny dvě děti počítač milují. Brouzdají na internetu, hrají on-line hry s virtuálními kamarády. „O prázdninách jsme měli asi tři týdny, kdy jsme pro ně neměli program. Je jim ale jedenáct a patnáct, tak jsem si říkala, že už se zvládnou zabavit a nepotřebují dohled,“ popisuje Irena.

Dcera Lenka byla venku s kamarádkami, syn ale pořád seděl doma. „Ondra se prakticky nehnul od počítače. Povedlo se mi ho vyhnat ven, ale za hodinu byl zpět a zase hned letěl k počítači,“ říká Irena.

To už na ni bylo moc. „Počítač jsem mu zabavila a měl dovoleno jen v podvečer pár hodin. Na noc šel notebook do úschovny,“ dodává Irena. Syn se rozčiloval, počítač hledal po domě, po pár dnech ale pochopil, že má smůlu. „Pravidla jsem nechala v platnosti i po začátku školy,“ říká Irena.

Své dítě si vlastně nemůžete vynachválit. Nejradši je doma, posedí si u počítače a hraje hry. Díky tomu se netoulá po nocích a drogy nebo alkohol jsou pro něj velká neznámá...? Ale pozor! I na počítači může vzniknout závislost a není to žádná legrace.

Foto: Thinkstock

Dokud máte možnost, omezte radikálně dítěti dobu, kterou může u počítače denně trávit!Foto: Thinkstock

Závisláků přibývá

Že mladých lidí, kteří bez počítače nedokážou fungovat, přibývá, potvrzuje Petr Steklý, ředitel společnosti Prostor Plus o. p. s., která pomáhá lidem s nejrůznějšími závislostmi.

„Se závislými mladými lidmi se setkáváme častěji. Buď si toho rodiče víc všímají a nejsou k tomu lhostejní, mají víc informací a nebojí se problém řešit s odborníky, nebo opravdu počet mladých lidí závislých na virtuálním prostředí roste. To pro mě zůstává otázkou,“ poznamenává Petr Steklý.

Co si pohlídat?

Jak vlastně ale poznat, že dítě úspěšně směřuje k počítačové závislosti nebo už závislé je?

  • Dítěti zakážete počítač a ono nepřiměřeně zuří.
  • Jen proto, aby mohlo k počítači, splní i nemožné a funguje na sto procent podle vašich představ.
  • U počítače tráví každou možnou chvilku, najednou si všimnete, že vlastně nedělá nic jiného.
  • Nejí, nespí a jen a jen hraje.
  • Lže, že nehrálo, vy přitom zjistíte, že opět sedělo u počítače.
  • Aby mohlo prosedět hodiny a hodiny u počítače, zanedbává všechny povinnosti – školu, koníčky, které ho tolik bavily, kašle na kamarády.
Foto: Thinkstock

Kdy jde ještě o zdroj zábavy a informací, a kdy už o nepříjemnou zátěž? Hranice může být křehká!Foto: Thinkstock

To jsou jen některé znaky, které naznačují, že počítač přerostl vašemu potomkovi přes hlavu a že to, co mělo být součástí mnoha aktivit, které mladí ve volném čase dělají, je už za hranicí. „Z těch znaků už lze usuzovat, že jde o závislost nebo o problémové hraní. A je otázkou, zda jde o přechodný experiment, či o problém, který bude trvat měsíce nebo roky,“ poznamenává Petr Steklý.

Tip redakce: Závislost na počítači ale není to jediné, čím vás může dospívající potomek potrápit. Čím ještě?

Vyhledejte pomoc

Co si ale s podezřením na závislost počít? „Pokud se vám doma nedaří domluvit se na pravidlech, je čas se někde poradit,“ upozorňuje Petr Steklý s tím, že závislost na počítačích je stejně závažná jako na drogách. „Myslím tím změny osobnosti, izolaci, nezdravý životní styl, neschopnost náhledu, komunikace, narušené vztahy. Časem se objevují problémy sociální, zdravotní,“ vyjmenovává Petr Steklý. „Závislý na počítačových hrách většinou nekrade, to jediné ho asi mine,“ dodává Petr Steklý.

Máte podezření, že má váš potomek závislost na počítači? Řešte to.

Reklama

Načítám