Hlavní obsah

Jak se bránit koronaviru? Nakrmte svoje střeva!

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Proč byste měli místo panikaření z koronaviru raději vzít struhadlo a udělat si kvašenou zeleninu nebo se naučit vyrobit domácí jogurt? Máme pro vás snadno dostupné tipy, jak posílit imunitu – a ta je pro prevenci i případné zvládání infekce zásadní.

Článek

Aby se vaše tělo zvládlo bránit infekci nebo ji pak zvládlo bez komplikací, měli byste posilovat imunitu. A to jde jen tehdy, pokud jsou v dobrém stavu vaše střeva, konkrétně střevní mikroflóra. Jak to udělat, když se vám zrovna v tuhle dobu nechce jít stát frontu do lékárny? Nemusíte se spoléhat na kupované přípravky, protože si stejně účinné můžete vyrobit sami. A to i ze surovin, které buď máte doma, anebo je běžně seženete.

Proti infekci i po antibiotikách

I kdyby nebylo koronaviru, měli byste v tuhle roční dobu myslet na posílení organismu, který je po zimě přirozeně vyčerpaný. Je to důsledek menšího přísunu slunečného záření, střídání chladu a tepla, prodělaných infekcích a nachlazení a podobně. Imunita může být vyčerpaná a je zapotřebí ji zregenerovat. Následující potraviny můžete použít i po léčbě antibiotiky, i ty dokáží narušit střevní mikroflóru.

1. Chlebový životabudič

Imunita úzce souvisí se stavem vašich střev a mikroflóry v nich. Když se vám povede střeva pročistit a podpořit růst užitečných bakterií, máte vyhráno. Jako prevence virových infekcí je velmi účinný chlebový nápoj. „Namočte žitný chléb včetně kůrky a nechejte ho nejméně čtyři, ale klidně i dvanáct hodin stát. Pak ho sceďte a vodu z něj pijte. Je to výborná očista střev, obsahuje laktobacily a vitaminy skupiny B,“ radí Lucie Šefrna z Bylinkofestu (recept na domácí kváskový chleba).

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Kvalitní žitný chléb je základem pro výrobu velmi zdravého nápojeFoto: mama_mia, Shutterstock.com

2. Domácí živý jogurt

Střevní mikroflóře velmi svědčí konzumace jogurtů. „Živé kultury Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus, které žijí v symbióze se skotem, jsou součástí téměř každého jogurtu. Například gram jogurtu v bio kvalitě jich obsahuje miliardu,“ uvádí doktor Josef Jonáš v knize Jak dál po antibiotikách a během jejich užívání. 

Můžete si ale podle našeho videa vyrobit domácí živý jogurt. Neobsahuje laktózu a má výraznější, nakyslou chuť. Pro jeho výrobu je dobré si vybrat kvalitní bio jogurt s živou jogurtovou kulturou (je napsáno na obalu). Vyberte ten nejčerstvější. Pokud máte na dosah farmu, která jogurty vyrábí, dejte přednost jemu.

3. Kvašená zelenina

Lékaři považují kvašenou zeleninu na superpotravinu a zdroj dlouhověkosti. Je skvělým zdrojem probiotik a prebiotik. Sáček kysaného zelí (návod, jak si kysané zelí vyrobit) nebo sklenice kvašené zeleniny byste měli mít tedy stále po ruce a hojně ujídat. „Kysané zelí mimo jiné aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek a umožní rychlé odstranění toxinů z těla,“ vysvětluje Josef Jonáš a dodává, že nejvíc sází na kvašené zelí kimči.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Kvašená zelenina je pro střevní mikroflóru střev doslova blahodárnáFoto: bitt24, Shutterstock.com

4. Kyselý med

Až budou vaše střeva v náležité kondici, bylo by dobré si to udržovat. Například tím, že každé ráno nastartujete správné zažívání. A to jde například pomocí „kyselého medu“ neboli nápoje, který pomůže snížit pH v těle, tedy překyselení (na co je dobrý med, pyl a propolis?). Podpoří vaše zdraví, ale i náladu. K jeho výrobě stačí med, ocet (nejlépe jablečný) a voda. Do hrnku vody přidejte 3 lžičky medu a lžičku octa a zamíchejte. Pít byste ho měli pravidelně, ideálně ráno. Nejen že si tím pomůžete od překyseleného žaludku, ale časem vás budou i méně bolet svaly a klouby, zmírní to případnou bolest v krku a také pomůže odstranit různé záněty z těla.

Imunitu lze posílit i dalšími přírodními metodami. Co se stane s vaším tělem, když začnete jíst stroužek česneku denně?

Reklama

Související témata:

Načítám