Hlavní obsah

Med, mateří kašička, propolis nebo pyl? Využijte jejich sílu

Foto: Eugenia Lucasenco, Shutterstock.com

Foto: Eugenia Lucasenco, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli si myslíte, že je med tím nejdůležitějším, co lze získat od včel, pak se možná budete divit. Med je sice jedním z nejhojivějších produktů přírody, ale zjistěte, co umí propolis, pyl nebo mateří kašička!

Článek

Možností, jak využít med a další včelí produkty k hojení, léčbě a prevenci, je tolik, že vzniklo celé odvětví lidové medicíny – apiterapie (odvozeno od řeckého Apis – včela). Na co lze med a ostatní včelí produkty použít?

Med – denně lžičku

Jste zvyklí med používat jen jako sladidlo do čaje nebo jako pomocníka při nachlazení? Škoda. Při pravidelné konzumaci očišťuje tělo od toxinů, lžička denně vyladí zažívání, posílí imunitní systém a je prevencí všemožných infekcí, včetně aktuálního koronaviru (co použít místo roušky).

Je také přírodním zdrojem sacharidů, které tělu dodají potřebnou energii: „Tmavý medovicový med nebo med lesní je bohatý na minerální látky, jako je vápník, draslík, hořčík či železo. Má také výraznější a intenzivnější chuť,“ říká Milan Špaček z firmy Medokomerc.

Můžete vyzkoušet i zcela speciální druhy medu – třeba lékařský med Manuka. Pochází z Nového Zélandu a Austrálie, vzniká po opylení balmínu metlatého. Byl prokázán jeho léčivý vliv na patogeny, které způsobují infekce v ráně, a dokonce i na obtížně léčitelného zlatého stafylokoka.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Lžička medu denně vám jedině prospěje – posílí imunitu a zbaví tělo toxinůFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Propolis na dásně, afty i záněty 

V úlech najdete i látku podobnou pryskyřici, kterou včely utěsňují otvory a používají jako ochranu proti infekci. To je propolis. Užívá se většinou ve formě tinktury, kapek nebo masti. Působí proti bakteriím, virům, kvasinkám a plísním. Snižuje vnímání bolesti, urychlí hojení ran, je antioxidantem, posiluje imunitu. Funguje při oparu, aftech, na zánět dásní a podobně. Lze ho kombinovat s antibiotiky – zvýší jejich účinek a sníží nežádoucí účinky.

Pozor ale, jde o alergen, takže byste si měli před jeho použitím udělat test – naneste ho na vnitřní stranu předloktí a nechejte působit 24 hodin. Pokud se neobjeví reakce, můžete ho bez obav používat.

Pyl jako vitaminová bomba

Věděli jste, že pyl je doslova superpotravinou? Dodá tělu velké množství enzymů a vitaminů – B komplex, vitamin A, C, D a E a 27 minerálních látek! Pomůže při fyzickém a psychickém vyčerpání, trávicích obtížích, kardiovaskulárních onemocněních nebo problémech s revmatem.

Může pomoci alergikům – i když jsou alergičtí na pyl ve vzduchu, ten konzumovaný je neohrozí, naopak snižuje přecitlivělost organismu. Koupíte ho ve formě hrudek či kuliček, do kterých jej stlačují včely. Pro lepší konzumaci se přidává do medu, ale klidně i do salátů.

Foto: joanna wnuk, Shutterstock.com

Pyl může kupodivu pomoci i při zvládání pylové alergieFoto: joanna wnuk, Shutterstock.com

Mateří kašička proti Alzheimerovi

Mateří kašička je krmením pro včelí larvy, ale také královnu. Právě proto obsahuje maximum vitaminů, minerálů a aminokyselin. Jsou v ní látky, které pozitivně ovlivňují prokrvení mozku a zvyšují tak jeho odolnost proti Alzheimerově i Parkinsonově chorobě. Oceníte ji ale i při prevenci osteoporózy, protože zvyšuje schopnost těla využít vápník z potravy.

Staletími je ověřeno, že dovede povzbudit celé tělo, ovlivnit libido a ženám pomoci s gynekologickými potížemi i zvládnutím nástupu menopauzy. „Mateří kašičku byste měli užívat pravidelně po dobu 2–4 týdnů. Pak si dejte dvou až tříměsíční pauzu, po které můžete proceduru znovu opakovat ,“ radí Lukáš Pleva z Rodinné firmy Pleva, která se na zpracování včelích produktů specializuje.

Mateří kašičku lze získat v čisté formě, lyofilizovanou (sušenou mrazem) nebo smíchanou s medem. Nesmí přijít do styku s kovy, ty ji znehodnocují. Škodí jí i světlo, teplo a kyslík, proto se hned po získání konzervuje. Skladujte ji v chladničce, ideální teplota je 3–5 °C. Hojné využití má i v kosmetice.

A bude vůbec med?

Navnadili jsme vás na to, abyste jedli denně alespoň lžičku medu a sehnali si i další včelí produkty. Pokud to chcete udělat, měli byste se domluvit s včelařem, aby na vás zbylo. Podle odhadů bude medu letos opravdu málo a připlatíte si za něj. Teplá zima včelstva bohužel spíš ohrožuje.

Superpotravinou mohou být i suroviny, o kterých jste to vůbec netušili! Co všechno dokáže obyčejná šťáva z brambor? 

Reklama

Související témata:

Načítám