Hlavní obsah

Jak se dělá domácí knedlík

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Domácí knedlík chutná lépe než koupenýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve venkovských domácnostech se různé pokrmy z mouky podávaly skoro každý den. Tyto pokrmy jsou sytící, ale obsahují málo bílkovin, zejména těch hodnotných. Proto musíme ke knedlíku přidat dobré maso a zeleninu. Jen tak uvaříme plnohodnotné jídlo. Knedlíky ale k české kuchyni patří - hlavně domácí knedlík. Víte ale, jak se správně připravuje? Pojďme si říct, jak na to.

Článek

K přípravě potřebujeme: 40 dkg hrubé mouky, 6 žemlí, 1 vejce nebo 2 žloutky, sůl, ¼ l vody nebo mléka, 2 lžíce tuku (popřípadě 1 dkg droždí).

Nejoblíbenějším domácím knedlíkem je knedlík houskový. Použijeme na něj hrubou nebo krupičkovou mouku. Budou kypřejší, čím více housky do nich dáme. Těsto má housku jen spojovat. Další podmínkou zdaru je, abychom těsto důkladně vypracovaly a nechaly ho řádně odpočinout. Zaděláváme je mlékem nebo vodou. Můžeme také přidat do vlažné vody nebo do mléka malý kousíček droždí. Osolené těsto nejprve dobře vypracujeme a pak teprve do něho zamícháme housku, kterou jsme předem nakrájely na kostičky, opekly na másle a nechaly vychladnout. Pak necháme těsto hodinu rozležet (asi hodinu) a knedlíky zavařujeme. Nabíráme je mokrou naběračkou, kterou při každém použití znovu omočíme ve vařicí vodě. Knedlíky tedy nebalíme v mouce!

Pokud děláme více knedlíků, dáme těsto na prkénko a mokrou rukou utvoříme dlouhé šišky. Podle velikosti vaříme knedlíky 15-25 minut. Uvařené je ihned vybíráme jeden po druhém a každý překrojíme nití, drátem, nebo i nožem. Pak je nakrájíme na plátky, úhledně urovnáme, popřípadě omastíme a podáváme. Chceme-li je udržet o něco déle teplé, pouze překrojené je zakryjeme obrácenou miskou a postavíme na hrnec s horkou vodou. Nikdy je však nenecháme stát ve vodě, neboť by dostaly brousek.

Pro sváteční příležitosti si můžete udělat knedlík v ubrousku. Tento knedlík se dělá z jemnějšího těsta a hodí se ke zvěřině nebo ke svíčkové... Když je těsto již rozleželé, namočíme do čisté studené vody utěrku. Vyždímáme ji a ve středu potřeme máslem. Vložíme do většího cedníku a naplníme těstem na pomazaném místě. Pak cípy svážeme tak, aby těsto mělo při vaření volnost. Poté cípy ovážeme kolem držadla silné vařečky a takto knedlík zavěsíme do vařicí osolené vody. Pozor, nesmí se dotýkat dna a zároveň musí být celý potopen. Vaříme pod pokličkou asi ¼ hodiny, před koncem vařečku vytáhneme a knedlík obrátíme na dovaření. Uvařený knedlík krájíme nejlépe nití.

A co když nám knedlíky zbydou? Nevadí. Je možné je ohřívat i druhý den - déle je ale neschováváme. Pokrájené je opečeme na másle a nakonec k nim usmažíme rozkloktaná vejce. Podáváme s mlékem a salátem. Můžeme je ale i zapéci. Pokrájené a opečené na tuku promícháme se škvarky, uzeninou, dušenými houbami, nebo s vařeným květákem, zalijeme mlékem s vejci a zapečeme v troubě. Nejlepší jsou se zeleninou nebo salátem. Vejce a maso zajistí potřebné bílkoviny a salát přidá látky ochranné.

Vraťme se k oblíbené české kuchyni - dobrou chuť!

Související témata:

Načítám