Hlavní obsah

Jak se starat o rajčata? Poradíme!

Foto: Thinkstock

Čerstvá rajčata, a navíc z vlastních zdrojů, si můžete dopřát i ve městěFoto: Thinkstock

Reklama

Rajčata patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Že byste si dali, ale bojíte se po všech těch skandálech poslední doby kupovat čerstvou zeleninu? Řekneme vám, jak pečovat o ta na vaší zahrádce nebo na balkoně. A vůbec nevadí, když je ještě nemáte vysazená. I vám poradíme!

Článek

Zasadili jste si na záhonek nebo do velkých květníků rajčata, a nyní sledujete, jak rostou? Jestliže se pěstování nedaří, někde děláte chybu. Péče o rajčata není zrovna jednoduchá. Je třeba jim dopřát správné podmínky a zajistit jim ochranu před různými chorobami a napadení hmyzem.

Pozor, ať vám nepadají

Pokud pěstujete rajčata na balkoně, zřejmě jste si vybrali některý z nových keříčkových druhů. Jde o nízké kompaktní typy s drobnými plody, známé jako cherry rajčata nebo rajčata koktejlová. Jsou nenáročné na prostor. Některé dokonce vytvářejí převis, a tak jsou vhodné i pro pěstování v závěsném květináči nebo truhlíku. Jejich červené nebo žluté plody různých tvarů jsou ozdobou jako jiné kvetoucí balkonové rostliny. Pokud dáváte přednost běžnějšímkvětinám v závěsech, více se o nich dočtete zde.

Foto: archiv

Ve skleníku lze rajčata ošetřovat kdykoli, na záhonku jen zasuchaFoto: archiv

I když se dají pěstovat i na klasickém záhoně, zde mnozí dávají přednost tyčovým rajčatům. Ta ke svému růstu vyžadují – na rozdíl od keříčkových druhů – oporu, k níž rostliny přichytíte úvazkem. Pokud jste to ještě neudělali, tak si s tím pospěšte, než bude pozdě a rostlina se zlomí. Rajčata jsou totiž za sezonu schopna narůst do více než dvoumetrové výšky. Abyste je usměrnili v růstu a dosáhli vysoké a kvalitní úrody, je třeba vyštipovat boční výhony a ve správnou chvíli zaštípnout vrcholový terminál, přičemž stačí ponechat čtyři patra. Kvantita plodů z přerostlých rostlin by byla na úkor jejich kvality.

Zalévat, ale nepřelévat

U rajčat je důležitá dostatečná, ale přiměřená zálivka, a to jak v období růstu rostlin, kvetení, tak v době tvorby plodů. Že je zaléváte moc, poznáte podle toho, že plody začnou praskat. Většina druhů je k praskání hodně náchylná, ale už jsou vyšlechtěny i odolnější typy (Tipo F1, Torino a tak dále), jistě vám poradí při jejich koupi v zahradnictvích. Pokud jste se na to při koupi neptali, nic moc se neděje, ale opatrnost v tomto směru se prostě vyplatí.

Rostliny zalévejte nejlépe dopoledne, a snažte se nezalévat listy, ale lít vodu až dole do hlíny. Pokud se vám to nepovede, aspoň dejte pozor, aby voda na listech stačila přes den oschnout. Pokud přijdou chladnější noci, stagnující voda na rostlinách bohužel velmi přispívá k tvorbě plísní.

Foto: archiv

Pokud objevíte list napadený plísní, hned ho odstraňteFoto: archiv

Pozor na škůdce!

Nejen plísně, ale i jiné choroby mohou vaši úrodu zničit. Plíseň bramborová, čerň rajčatová a septoriová skvrnitost rajčat patří mezi jejich nejčastější choroby. Můžete se jim však bránit.

Spory plísní potřebují ke svému růstu určité podmínky a vysoká vlhkost je jednou z nich. Klidně však stačí, aby se o rajčata nesprávně staral soused. Spory se totiž přenášejí vzduchem, a jakmile se objeví někde v bezprostřední blízkosti, je pravděpodobné, že bude napadena i vaše zahrada. Začnete ji proto chránit včas. Doporučuje se provádět preventivní ošetření rajčat, a to už v době kvetení. Během sezony pak postřik ještě alespoň třikrát opakujte. V obchodech k tomu koupíte různé přípravky, například Kuprikol, Novozir nebo Dithane. Kuprikol, stejně tak Novozir nebo Dithane ochrání vaše rajčata nejen před plísní, ale i před dalšími výše uvedenými chorobami. Jestliže si koupíte Mospilan, poradí si s plísní i molicí.

Foto: archiv

Rajčata dorůstají až do výše dvou metrů, proto se neobejdou bez podpěryFoto: archiv

Jak s nimi zacházet?

• ideální jsou takové podmínky, kdy není příliš vlhko a před deštěm, aby prostředek působil co nejdéle a voda ho nesmyla. Ve skleníku je to možné kdykoli.

• dbejte také, ať je ošetřená celá rostlina a žádné místo nevynecháte. Jinak by došlo k opětovnému napadení.

Jenže co dělat, když už je rostlina napadená?

• otrhejte poškozené listy a rostlinu opět nastříkejte vhodným postřikovým přípravkem

• tento proces neodkládejte, začněte s ním ihned po zjištění prvních příznaků podle potřeby opakujte v intervalu sedm až deset dnů

• pozor, po ošetření rostliny musíte vydržet další týden, než bude možné plody konzumovat. Stejně je ale nezapomeňte před jídlem nebo zpracováním důkladně omýt.

• před použitím jednotlivých přípravků si pečlivě přečtěte příbalový leták, kde se dočtete podrobnosti o použití, včetně jejich ochranné lhůty.

Tento postup se doporučuje volit během července a srpna. Později už je lepší zdravé plody otrhat, nechat dozrát například na okně a rostlinu odstranit. Záleží samozřejmě na míře napadení.

Foto: archiv

Při ošetření dbejte na to, aby se postřik dostal ke každé části rostliny, jinak ji škůdci napadnou znovaFoto: archiv

Když chcete žít bio

Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům, najděte v obchodech Biosan, což je biologický přípravek proti plísni a houbovým chorobám na rajčatech. Že byste chtěli opravdu něco přírodního? Tak babský recept doporučuje k preventivnímu ošetření rajčat proti plísni je výluh z česneku. Několik stroužků česneku vložte do litru studené vody a nechte přes noc vylouhovat. Výluh pak přelijte přes sítko do rozprašovače a rostliny postříkejte. I když je pravda, že i choroby a plísně jsou stále odolnější a co fungovalo před lety, už nyní zabírat nemusí. Proto mějte v zásobě raději připravený i některý z osvědčených prostředků.

Foto: archiv

Je-li rostlina napadena hodně, zelená rajčata raději otrhejte a nechte dojít za oknemFoto: archiv

Nikdy není pozdě

Že jsou to po vás zbytečně rady, protože rajčata doma nemáte? Tak si je ještě pořiďte! Na výsev a předpěstování sazenic je nyní už pozdě, proto si koupte hotové sazenice. Pokud chcete mít opravdu bohatou úrodu, vybírejte druhy označené F1 nebo ještě lépe roubovaná rajčata, která mají díky své podnoži až o 20 % vyšší výnosy než běžné sazenice.

Nečekali jste, že bude péče o rajčata tolik náročná? Přesto se vyplatí a vaše zdraví to ocení. Rajčata jsou zdrojem velkého množství vitaminů a minerálních látek, obsahují důležitou antioxidační látku lykopen. Ta působí proti procesu stárnutí, omezuje možnost vzniku civilizačních chorob srdce a cév, má příznivý vliv na snížení rizika vzniku nádorových onemocnění, snižuje cholesterol, posiluje imunitu, omlazuje pleť, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, zvyšuje výkonnost při sportu. Na rozdíl od některých vitaminů zůstává lykopen zachován i po tepelné úpravě rajčat.

Foto: archiv

Červená rajčata jsou zdrojem mnoha důležitých látek podporujících vaši krásu a zdravíFoto: archiv

Tolik pozitivních účinků na vaše zdraví přece za tu péči stojí!

Reklama

Související témata:

Načítám