Hlavní obsah

Hydroponie pro začátečníky: Proč a jak se do ní pustit?

Foto: Fedorova Ekaterina-84, Shutterstock.com

Foto: Fedorova Ekaterina-84, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzlo a výhody hydroponie, tedy pěstování rostlin ve vodě namísto v půdě, znali už staří Egypťané, kteří kvůli častým záplavám příliš úrodné půdy neměli. Co může přinést vám?

Článek

Hydroponicky se dají pěstovat nejen bylinky, ale také většina druhů zeleniny, saláty, jahody či pokojovky. Svou vlastní zahrádku si tak můžete zařídit i v menším bytě a během zimních měsíců. Navíc toho do začátku příliš nepotřebujete. Jaké jsou další výhody?

Hydroponie: šance pro alergiky

Protože se z vody neuvolňují plísně, je hydroponie vhodná pro alergiky. Zdravější je i pro rostliny samotné, půda je totiž hlavním zdrojem nejrůznějších škůdců. Ve vodě je tak zeleň méně náchylná k nemocem a rychleji roste.

Nevýhodou je větší spotřeba elektřiny při umělém dodávání světla, které takto pěstované rostlinky v zimě potřebují (a o které budeme ještě mluvit), a nutnost používat hnojiva a živné roztoky.

Sazenice si vypěstujte ze semínek

K hydroponickému pěstování budete potřebovat rostlinku, materiál na její uchycení v květináči, nádobu a živný roztok. Nejlepší je si ji vypěstovat ze semínek. Vhodné na pěstování ze semínek jsou rajčata a papriky, dále bazalka, majoránka, tymián nebo pažitka. Sazeničky pak raději kupte u druhů, které klíčí hůře a delší dobu, tedy například šalvěj, rozmarýn nebo třeba meduňku.

Aby semínka lépe vyklíčila, před vysetím je uložte alespoň na dva dny do ledničky. Poté je nechte 12 až 24 hodin v malé skleničce či jiné nádobce s vodou, a následně je uložte na pěstební substrát nebo savou podložku (vatové tampony, vata či ubrousky). Průběžně je roste odstátou vodou pokojové teploty, přidat můžete startovací hnojivo pro klíčení semen. Po naklíčení je přesaďte do hydroponické nádoby.

Použít lze také řízky dospělé rostlinky, případně mladší sazenice vypěstované v zemině. Těm pořádně propláchněte kořeny a ty poškozené odstraňte. Nevhodné je do hydroponických nádob přesazovat větší sazenice a starší rostliny zvyklé na zeminu, které by změnu nemusely zvládnout.

Foto: Katya_Bogomolova, Shutterstock.com

Sazeničky si můžete vypěstovat ze semínek. Na jejich klíčení je vhodný pěstební substrát nebo savá podložka, třeba vataFoto: Katya_Bogomolova, Shutterstock.com

Hydroponické nádoby a jak zasadit

Hydroponické nádoby jsou dostupné v mnoha tvarech a velikostech. Nejčastěji se vyrábějí z plastu, stále oblíbenější jsou nerezové. Seženete je specializovaných e-shopech a v některých zahradnictvíchpřípadně si je můžete sami vyrobit. Skládají se z vnitřní a vnější části, přičemž ta vnitřní obsahuje otvory na dně a bocích, kudy prorůstají kořeny.

Pro upevnění rostlinky a jejích kořenů je důležité pěstební médium, tedy materiál, který se přidává do květináče, aby rostlinku udržel na místě. Zároveň by jí měl poskytnout dostatek vzduchu a přístup k živinám. Nejčastěji se používá kokosové vlákno, to však nedokáže regulovat své pH, což je nutné zohlednit při výběru živných roztoků. Častou volbou je také keramzit.

Nejlepší je ale jeho dražší verze označovaná jako hydroton. Není tolik hrubý, obsahuje pouze stejně velké kousky a je zbavený prachu. Navíc mívá speciálně upravené pH pro růst a pěstování rostlin.

Dobrou volbou je i dobře propustný perlit a pemzové kamínky, dále se využívá čedičová vata, písek, vermikulit nebo drcený polystyren.

Foto: Scharfsinn, Shutterstock.com

Rostliny potřebují nádobu s otvory, kterými se kořeny mohou pohodlně dostat k živnému roztokuFoto: Scharfsinn, Shutterstock.com

Bez živného roztoku to nepůjde

Hydroponická média neobsahují žádné živiny, které se tak do vody musí dodat ve formě roztoků. Vždy vybírejte podle pěstovaného druhu ze speciálních hnojiv na hydroponii.

Živný roztok v doporučeném poměru smíchejte s vodou, případně si pořiďte automatický dávkovač. Ten nepřetržitě kontroluje množství živin a hodnotu pH v roztoku a podle potřeby je doplní. Připravte se však na jeho vyšší cenu.

V zimě musíte rostlinkám přisvítit

Nádoby na hydroponii bývají opatřené ukazatelem vodní hladiny. Ta by měla být vždy na optimální hodnotě. Při ručním doplňování to obyčejně znamená doplňovat ji zhruba po dvou týdnech, u menších nádob po týdnu. Nepoužívejte dešťovou, chlorovanou ani příliš tvrdou vodu, vhodná je odstátá voda o teplotě 20 °C. Mnohem pohodlnější je vyrobit nebo si pořídit automatický zavlažovací systém, který tekutiny dle potřeby doplňuje ze svého zásobníku.

Rostlinám dopřejte dostatek světla, ale nedávejte je na přímé sluneční paprsky. Přes léto a na dobře osvětlených místech si vystačí s denní světlem, přes zimu a v hodně tmavých koutech je vhodné jim trochu přisvítit. Ideální jsou třeba LED panely. Pěstovanou zeleň nedávejte do průvanu nebo na chladná místa.

Reklama

Načítám