Hlavní obsah

Bylinky v zimě? Jedině vlastní a z parapetu

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když máte v zimě chuť na čerstvé bylinky, stačí zajít do supermarketu. Jenže pažitka nebo bazalka z obchodu většinou rychle chřadnou. Vypěstujte si proto vlastní silné a zdravé rostlinky třeba na parapetu. Jak na to?

Článek

Komu se nelení, tomu se brzy zazelená parapet řeřichou, bazalkou, pažitkou nebo petrželí. Čerstvé bylinky osvěží saláty, polévky, těstoviny i hutné zimní pokrmy. Nebojte se je pěstovat ani během dlouhých zimních týdnů. Jak je vypiplat od semínek, která seženete za pár korun v zahradnictví nebo v on-line obchodě?

Jak pěstovat bylinky doma za oknem

Kromě semínek se vybavte také truhlíky nebo květináči. Lepší než plastové jsou klasické hliněné květníky, které dýchají a bylinky v nich i lépe vypadají. Potřebovat budete také substrát. Použít můžete koupený nebo si připravit vlastní tak, že smícháte zeminu, kompost a písek v poměru od každého jeden díl.

Rostlinky chtějí světlo a teplo. Dobře jim proto bude na parapetu, zvlášť když na ně bude přes okno svítit alespoň po část dne slunce. Nezapomeňte, že většina bylinek potřebuje pravidelnou zálivku, například bazalka je lačná po vodě, zato středomořské bylinky, jako je tymián, levandule nebo rozmarýn, nepřelévejte.

Foto: j.chizhe, Shutterstock.com

Čerstvá bazalka občerství v zimě každé jídlo s italskými kořenyFoto: j.chizhe, Shutterstock.com

1. Bazalka

Milujete středomořskou kuchyni? Bazalku je snadné vypěstovat ze semínek! Připravte si truhlík nebo květináč a do více než tří čtvrtin ho vyplňte substrátem. Pak vysejte semínka: jsou drobná, do jednoho květníku stačí asi deset kousků. Opatrně je zahrňte slabou vrstvou zeminy, zavlažte a nechte klíčit. Až budou mít rostliny čtyři až šest lístků, oparně je přesaďte do většího samostatného květníku, aby se mohly rozrůst. Asi za tři až čtyři týdny můžete pomalu sklízet první listy. Z této bylinky si lze vytvořit celou minizahrádku, protože kromě bazalky pravé existuje i citronová, červená nebo janovská.

2. Petržel

Kadeřavá petržel roste pomaleji než bazalka – sklízet budete za více než tři měsíce. Za voňavou nať to ale stojí. Semínka vysejte obdobně jako u bazalky. Kadeřavá petrželka je má o něco větší, do jednoho květináče jich dejte maximálně pět. Až rostlina vyraší a bude dostatečně velká, vysaďte ji do samostatné nádoby. Potřebuje hodně vody, půda by ale neměla být přemokřená. Než vyroste, můžete nať zatím vypěstovat z horního odřezku kořenové petržele.

3. Pažitka

Toužíte po pažitce? Při pěstování ze semínek si na sklizeň počkáte asi čtyři měsíce. Chcete-li zelené dříve a pažitku máte na záhoně, vyryjte část trsu (mělo by v něm být aspoň dvacet cibulek) a vsaďte ho do květináče. Zalijte a postavte na světlé místo. Brzy se objeví zelené výhonky a bylinka poroste tak rychle, jak přívětivé podmínky jí vytvoříte.

Foto: SKatzenberger, Shutterstock.com

Bylinková zahrádka na parapetu: nejen zdravá a chutná, ale také krásná dekoraceFoto: SKatzenberger, Shutterstock.com

Klíčení na parapetu: řeřicha i cibulová nať

S bylinkami začínáte a pěstování ze semínek vám přijde složité? Zkuste to s řeřichou. Obejdete se dokonce i bez zeminy! Řeřichová semínka lze jen tak rozložit na talířek nebo misku a zavlažit vodou. Začnou klíčit a růst. Důležité je, aby semínka byla vždy vlhká, v teplém bytě je budete muset osvěžovat každý den.

Naklíčit můžete i cibulovou nať! Vyberte si zdravou cibuli a posaďte ji do vody – nejlépe do užší sklenice, v níž bude cibulka dobře držet, zatímco kořínky budou ve vodě. Za několik dnů uvidíte, že se kořínky protahují a prodlužují. Zároveň se objeví zelená nať, která velmi rychle poroste. Než začnete se sklizní, počkejte, až bude mít více výběžků. Občas vyměňte vodu, aby vám cibule déle vydržela.

Jak uchovat čerstvé bylinky na zimu? Zkuste tvořítka na led.

Reklama

Načítám