Hlavní obsah

Léčivé pokojovky: Pomohou s trávením a zlepší imunitu

Foto: ANTHONY PAZ, Shutterstock.com

Foto: ANTHONY PAZ, Shutterstock.com

Reklama

Pokojovky jsou skvělým doplňkem domácnosti. Dokážou ji oživit a dodat jí příjemnou a útulnou atmosféru. Navíc zvládnou vyčistit vzduch a některé mají silné léčivé účinky. Jaké teď začít pěstovat?

Článek

Pečovat o své zdraví je důležité v každém ročním období a za všech okolností, ale v současnosti je to obzvlášť žádoucí. Nemusíte přitom utrácet za drahé procedury nebo do sebe házet jednu pilulku za druhou. Mnohdy si vystačíte s dary přírody, mezi něž patří pokojovky, které mají výjimečně léčivé schopnosti. Jaké to jsou?

1. S kalísií proti virům

Kalísie voňavá je použitelná snad na cokoliv. Ulevuje při alergiích, astmatu, bolestech hlavy či migrénách, usnadňuje hojení ran a popálenin, léčí bakteriální a virová onemocnění a nemoci močových cest. Pomáhá při léčbě závislostí, rakoviny, zánětů a mykotických onemocnění, je účinná i v boji proti Alzheimeru, Parkinsonově chorobě a podporuje srdce. Účinně zlepšuje trávení, záněty pokožky, zpomaluje stárnutí a navozuje celkový pocit pohody.

Používají se její výhonky, popřípadě listy. Ty lze v rozumném množství přidat například do salátů, případně je přikládat na postižená místa. Z masitých listů a výhonků je také možné připravit léčivou tinkturu. Z výhonů odřízněte přibližně 20 kolínek, nechte je pět dní v ledničce a poté je najemno nakrájejte. Uložte je do sklenice, zalijte půllitrem 50% lihu a nechte dva týdny odležet.

Foto: Grandpa, Shutterstock.com

Kalísie je téměř zázračná rostlinka, která uleví od nejrůznějších bolestí a onemocněníFoto: Grandpa, Shutterstock.com

2. Rýmovník prospívá i srdci

Rýmovník, jak už jeho název napovídá, je výborným bojovníkem proti rýmě. Pomáhá nejen při její léčbě, ale i v rámci prevence. Prospívá také astmatikům. Až budete mít příště rýmu a ucpaný nos, rozmačkejte jeho listy a vdechujte jejich vůni.

Dobrý je pro lidi s vysokým tlakem, srovnává cholesterol a zmírňuje srdeční potíže. Stačí si z něj uvařit čaj, který můžete po vychlazení využít při léčení popálenin, oděrků a drobných ran.

Foto: Roman99, Shutterstock.com

Rýmovník není dobrý pouze na rýmu, ale i na problémy s tlakem, cholesterolem či srdcemFoto: Roman99, Shutterstock.com

3. Ženšen na všechno

Pětilistý ženšen, jinak nazývaný jiaogulan nebo gynostema pětilistá, si svými účinky vysloužil přezdívku rostlina nesmrtelnosti. Pomáhá snižovat cholesterol a hladinu cukru v krvi, reguluje krevní tlak, posiluje imunitu a fyzickou kondici, pomáhá při nespavosti a stresu, zlepšuje trávení, funkci ledvin a jater. Může se užívat jako prevence proti infarktu, mrtvici, žloutence a rakovině.

Odvar si připravte ze tří větších nebo pěti menších lístků vylouhovaných v teplé vodě.

Foto: wasanajai, Shutterstock.com

Pětilistý ženšen si poradí s celým spektrem nejrůznějších problémů a může sloužit také jako prevence proti rakovině či infarktuFoto: wasanajai, Shutterstock.com

4. Naduť na nejrůznější rány

Naduť madagaskarská, někdy označovaná jako pokojový ženšen, je taková přírodní dezinfekce a antiseptikum. Šťáva z jejích listů se používá na všemožné vyrážky, afty a další ústní záněty, akné a bradavice. Pomáhá léčit spáleniny, bércové vředy a špatně se hojící rány, zastavuje krvácení. Šťávu lze využít místo kapek při angínách a jiných virózách, léčí kašel a paradentózu.

Foto: gunawand3570, Shutterstock.com

Naduť madagaskarská pomáhá s hojením ran či spálenin a zvládne zastavit krváceníFoto: gunawand3570, Shutterstock.com

5. Aloe pro silnou imunitu

Aloe vera neboli aloe pravá dokáže léčit nejrůznější záněty, kožní onemocnění a menší rány. Má protiinfekční účinky, působí proti svědění, odstraňuje otoky a příjemně chladí. Osvědčila se i v boji proti lupénce. Pomáhá při vyčerpání, nervozitě a stresu, posiluje imunitní systém. Zlepšuje trávicí problémy, zácpu a nechutenství.

Používá se gel z jejích listů. Zatímco u vnějšího užívání se nemusíte bát množství, pokud ji chcete užívat vnitřně, omezte se na jednu čajovou lžičku denně. Přidat ji můžete do nápojů či salátů. Neužívejte ji déle než šest týdnů, během menstruace nebo těhotenství.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Aloe dokáže ulevit od únavy a stresu, pomáhá i s pokožkou a svěděním Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám