Hlavní obsah

Jak se vyspat do růžova i ve vedru? Tyhle tipy vám pomůžou

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Spánek je důležitou součástí zdravého životního stylu. Závisí na něm vaše psychická i fyzická kondice. Zkrátka – spánek ovlivňuje zdraví, výkon v práci i mezilidské vztahy. Rozhodně byste ho neměli podceňovat!

Článek

Kvalitní regenerace organismu je nezbytná. Spoustě lidí se jí ale nedostává. Může za to stres, přejídání, nekvalitní matrace nebo jen neschopnost usnout. Zjišťovali jsme, jak kvalitního spánku dosáhnout, a to i v těch největších vedrech.

Svatá hodina

Jednou z častých chyb je nepravidelnost. Pro kvalitní spánek je zásadní pravidelný režim. Stanovte si hodinu, kdy budete chodit spát, ideálně v pracovních dnech a o víkendu stejnou. A s železnou pravidelností ji dodržujte, nebo se o to alespoň snažte. „Naspat se do zásoby“ bohužel nejde. Pokud tedy v týdnu nestíháte chodit do postele včas a snažíte se to dohnat v sobotu a neděli, nepomůžete si. Střídání krátkého a dlouhého spánku organismus ještě víc zatěžuje.

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Choďte spát v týdnu i o víkendech ve stejnou hodinu, pomůže vám to ke kvalitnějšímu spánkuFoto: megaflopp, Shutterstock.com

Nepřetahujte, poslouchejte tělo

Zapomeňte na fámu, že čím více spánku, tím lépe. Zrovna tak neplatí, že čím dřív jdete spát, tím kvalitnější váš odpočinek bude. Nutit se do spánku je podle odborníků v rozporu s fyziologií člověka. Spát by se mělo chodit ve chvíli, kdy se člověk cítí opravdu unavený. Jakmile tuto dobu „přetáhnete“, už se nevyspíte dobře, i když budete spát o dvě hodiny déle.

Během spánku se navíc střídají dvě základní fáze: REM (Rapid Eye Movement) a NREM (non–REM). V druhé zmíněné fázi dochází k naprostému útlumu mozkové činnosti. Naproti tomu, v té první je mozek téměř na úrovni bdělého stavu – a právě tehdy byste se měli vzbudit, abyste se cítili odpočatě.

Podle délky každého z nich je možné zjistit, kdy se organismus nachází v které fázi a podle toho určit, kdy jít spát tak, abyste se probudili v kýženém REM okamžiku. Chce to jen trochu pozorování a zkoušení.

Malý časový přehled, v kolik byste měli jít spát, v souvislosti s tím, v kolik ráno vstáváte:

Čas vstávání a ideální čas jít do postele

  • 6:00 – 20:45 nebo 22:15 -
  • 6:15 – 21:00 nebo 22:30 -
  • 6:30 – 21:15 nebo 22:45 -
  • 6:45 – 21:30 nebo 23:00 -
  • 7:00 – 21:45 nebo 23:15 -
  • 7:15 – 22:00 nebo 23:30 -
  • 7:30 – 22:15 nebo 23:45 -
  • 7:45 – 22:30 nebo 00:00 -
  • 8:00 – 22:45 nebo 00:15 -
  • 8:15 – 23:00 nebo 00:30 -
  • 8:30 – 23:15 nebo 00:45 -
  • 8:45 – 23:30 nebo 01:00 -
  • 9:00 – 23:45 nebo 01:15 -
  • 9:15 – 00:00 nebo 01:30 -
  • 9:30 – 00:15 nebo 01:45 -

Miss matrace a polštář roku

Všechny počty ideální doby spánku však může zhatit špatná matrace nebo nevhodný polštář. Staré, proležené matrace mohou různě tlačit nebo tělo nesprávně podpírat.

Záleží samozřejmě na tom, co komu vyhovuje. Nejzdravější variantou mezi polštáři jsou ale ty anatomické, které jsou navrženy tak, aby byla páteř při spánku v přirozeném úhlu. Předejdete tím (kromě buzení se v noci a únavy přes den) bolestem páteře, šíje i hlavy. Správně tvarovaný polštář i matrace vám umožní upadnout do hlubokého spánku a skutečně si odpočinout.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Tvar a kvalita polštáře výrazně ovlivní, jestli se pořádně vyspíteFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Jak jíte, tak spíte

Také to co jíte a pijete ovlivňuje kvalitu vašeho spánku. Jíst se doporučuje nejpozději 3 hodiny před spaním. Obzvlášť tehdy, pokud máte se spaním problémy dlouhodobě. Večeřet byste měli spíše lehčí jídlo, které tělo rychle a bez problémů stráví a nebude nuceno pracovat v době, kdy už by mělo odpočívat a regenerovat. Také s kávou a energetickými nápoji opatrně – dopřejte si je raději v dopoledních hodinách.

Pomáhá únava?

Pokud jste si mysleli, že když se fyzicky vyčerpáte cvičením nebo náročnou prací, bude se vám potom spát lépe, tak jste na omylu. Extrémní únava může problémy se spaním naopak zapříčinit. Podle odborníků není vyčerpanost spouštěčem spánku.

Zkuste si při usínání pomoct všemi možnými způsoby: spěte v pohodlném oblečení, v tichu a úplné tmě. Vypněte počítač, monitor, mobil alespoň přepněte na noční nebo letadlový režim (budík v nich funguje i tak), spěte v chladnější místnosti při otevřeném okně.

Jak se vyspat ve vedru

Pokud máte možnost, přesuňte se na noc co nejvíc dolů – tedy do přízemí. V chladu (samozřejmě vám nesmí být zima) a tmě se spí nejlépe! Pomůže také, když přes den necháte zatažené závěsy a žaluzie a omezíte větrání na brzo ráno nebo večer, kdy už není teplota tak vysoká. Pomůže také vlažná sprcha před spaním – ne však ledová! Tělo by příliš studenou vodou dostalo šok a začalo by se zahřívat. Když ani to nepomůže, zkuste se ochlazovat studenou lahví s vodou nebo si na kotníky, zápěstí a pod kolena přiložte mokrý studený obklad. Flanelové nebo bavlněné povlečení vyměňte za saténové nebo se přikryjte pouze prostěradlem.

A co pomáhá na usínání a dobrý spánek vám?

Reklama

Načítám