Hlavní obsah

Jak si správně změřit tlak? Nemluvte a nedávejte nohy křížem

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Myslíte, že domácí měření tlaku je jen pro nemocné nebo pro hypochondry? Vyvedeme vás z omylu. Vysoký tlak totiž nebolí, nijak se neprojevuje, dokud nezpůsobí nějakou potíž. Takže se může týkat i na první pohled zdravých lidí. Hodnoty svého tlaku by měl znát každý. Nespoléhejte se na náhodné prohlídky u lékaře a pořiďte si domácí tlakoměr. Jaké to přináší další výhody?

Článek

Většina z nás určitě ví, že mít vysoký krevní tlak znamená riskovat své zdraví. Neléčená hypertenze zásadně zvyšuje riziko infarktu, srdečního selhání nebo cévní mozkové příhody. Může také poškozovat ledviny a oční sítnici.

Jak poznáte vysoký tlak?

Vysoký tlak ovšem nebolí a ani se jinak neprojevuje, dokud vám nezpůsobí jiné zdravotní obtíže. „Většina lidí se o svém vysokém tlaku dozví až při náhodné kontrole u lékaře. Přitom základem úspěšné léčby je právě jeho včasné odhalení,“ říká kardiolog Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.

Vysoký krevní tlak se v České republice objevuje u 40 % pacientů ve věku 25 až 64 let. Ve věkové skupině 55 až 64 let se dokonce týká plných 70 % pacientů. I to je důvod, proč by každý z nás měl hodnoty svého krevního tlaku znát. A nemusíte kvůli tomu chodit k lékaři. Domácí měření tlaku má řadu výhod. Které to jsou?

Domácí měření je přesnější

Pořídit si domů tlakoměr a jednou za čas si krevní tlak změřit rozhodně není známka hypochondrie, ale zdravého rozumu. Díky tomu, že případný problém včas odhalíte, můžete začít s léčbou včas a máte mnohem širší paletu možností.

Domácí měření tlaku může odhalit i fibrilaci síní, moderní tlakoměry totiž povětšinou zaznamenávají i nepravidelný tep. I jeho včasná léčba může zabránit řadě onemocnění.

Domácí měření je navíc nejen pohodlnější, ale dokonce i přesnější. „Jednorázově měření u lékaře nemusí vypovídat o tom, jak na tom pacient s tlakem je. Týká se to lidí s takzvaným syndromem bílého pláště, pacientů s maskovanou ranní nebo noční hypertenzí stejně jako pacientů s nadměrným kolísáním tlaku během dne. Lékař z jediného měření často nedostává správnou charakteristiku jejich individuálního rizika kardiovaskulární příhody,“ upozorňuje další z garantů projektu Srdce v hlavě profesor Miroslav Souček.

I pro tyto pacienty je výhodnější častější měření doma a následně konzultace s lékařem nad záznamy takových měření. Ty si můžete psát na papír, můžete je mít v aplikaci mobilního telefonu, tlakoměry je ale také uchovávají v paměti a lékař si je může zobrazit.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jedna z největších chyb při měření tlaku je ta, že si manžetu navléknete přes rukáv, tak, jak je to na fotografii. Tak se to dělat nemá Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jaký tlak je normální?

Optimální hodnota tlaku krve je 120–130/70–85 mm Hg. Jestliže tlak občas na chvíli vyskočí nebo je naopak nižší a při dalším měření už se tento výkyv neopakuje, nemusíte se bát. Je normální, že se tlak během dne mění. Nižší můžete mít třeba po probuzení ráno, vyšší naopak při stresu.

Jak si správně změřit tlak?

Při domácím měření je důležité dodržovat několik zásad. „Musí se provádět podle jasných pravidel, jinak vás výsledky mohou spíše stresovat a situaci zhoršovat. Nezbytným předpokladem je použití kvalitních tlakoměrů, které jsou uživatelsky příjemné a na výsledky měření se lze spolehnout,“ radí kardiolog Michal Vrablík.

Jak postupovat

  • Sedněte si a alespoň pět minut buďte v klidu. Žádné telefony, žádné diskuse s partnerem. Asi půl hodiny před měřením byste neměli pít alkohol ani kouřit. Jestliže užíváte léky, které krevní tlak ovlivňují, mělo by měření přijít nejdřív dvě až tři hodiny po jejich užití.
  • Tlak měřte stále na stejné paži a každý den ve stejnou dobu.
  • Nasaďte manžetu podle návodu, který výrobce ke každému přístroji přikládá. Vždy ji nasazujte na holou ruku, ne přes oblečení! Manžeta by neměla být moc volná, ale ani příliš utažená, mezi ni a paží měl být prostor maximálně pro jeden prst.
  • Sedněte si rovně, ideálně se opřete zády o opěradlo židle. Ruku s manžetou položte vedle sebe třeba na stůl, ideálně vysoký 70 až 75 cm. Manžeta by měla být přibližně v úrovni srdce.
  • Při měření byste neměli křížit nohy, neměli byste mluvit, zvedat druhou ruku nebo se nějak více hýbat.
  • Jestliže z nějakého důvodu potřebujete měření opakovat, pak ne dřív, než za pár minut a opět po zklidnění.

Nezapomeňte, že domácí měření vám může poskytnout informaci o vašem zdravotním stavu, nemělo by však nahradit pravidelné návštěvy u lékaře.

Reklama

Načítám