Hlavní obsah

8 hlavních příčin, které mohou způsobit vysoký krevní tlak

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuhnutí tepen, mrtvice, poškození ledvin, předčasná ztráta soběstačnosti. Takové následky může mít neléčený vysoký tlak. Jaké jsou hlavní spouštěče?

Článek

„Tichý zabiják“ se mu nepřezdívá jen tak. Vysoký krevní tlak neboli hypertenze u poloviny lidí nemá pozorovatelné symptomy. Přitom ale vystavuje srdce stále vyššímu náporu. „Aby totiž vypumpovalo krev do celého těla, musí vynaložit zvýšené úsilí, a tak je vlastně soustavně přetěžováno,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka interní kliniky v Brně.

Prvním skutečným projevem může být někdy rovnou až mozková mrtvice nebo srdeční infarkt! Proto jsou pravidelné kontroly a měření nezbytné.

Kdy je možné tvrdit, že vás trápí hypertenze? Když jsou vám alespoň při dvou rozličných vyšetřeních naměřeny hodnoty vyšší než 140/90. Hlídat si jej ale můžete i tím, že se budete snažit snižovat riziko jeho vzniku. Hlídat si musíte třeba příjem soli či stres.

1. Zvýšený příjem soli

Pokud pravidelně překračujete maximální doporučenou denní dávku soli, která činí 5 gramů, máte v krvi více sodíku. „Stačí když si namažete dva plátky chleba termizovaným sýrem a přidáte 100 gramů kvalitní šunky od kosti a už jste na 80 procentech denní dávky,“ dává příklad biochemička Michaela Bebová.

Sodík vtahuje vodu z okolních tkání do cév a zvyšuje objem krve, a tedy i krevní tlak. Co s tím? Zamyslete se nad skladbou jídelníčku. Sůl totiž lidé přijímají nejen v technologicky zpracovaných produktech, ale také hojně dosolují. O brambůrkách, slaných oříšcích nebo salámech a klobásách ani nemluvě. Jak příjem soli omezit? Zařaďte více bylinek a koření a slánku odstraňte ze stolu.

2. Nadužívání alkoholu

Rizikový příjem alkoholu podle výzkumů souvisí se vznikem aterosklerózy. Při ní se v tepnách zvýšeně ukládají tuky do plátů znemožňujících krvi volně proudit. To může vést k infarktu nebo cévní mozkové příhodě. V toleranci je sklenka vína denně u žen a dvě sklenky u mužů.

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Nadbytek soli a alkoholu. Zaručená kombinace zvyšující krevní tlakFoto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

3. Málo pohybu

Nedostatek pohybu urychluje tuhnutí tepen, jehož vlivem musí srdce pracovat usilovněji, čímž krevní tlak stoupá. Díky pravidelné aerobní aktivitě jsou cévy pružnější. Tak si vyberte kolo, běh, plavání či svižnou chůzi a věnujte se novému koníčku hodinu alespoň třikrát týdně. Udržíte zdravý krevní tlak.

4. Stres

Z evolučního hlediska se stresové hormony kortizol a adrenalin uvolňují do krve, aby pomohly uniknout před nebezpečím. Zvyšují tedy srdeční frekvenci, krevní tlak a rozšiřují cévy. To znamená, že srdce maká na plné obrátky. Jenže vás dnes nestresuje mamut, napjaté nervy máte spíše z přeplněného pracovního dne, náročných vztahů a sociálních médií. Tím vzniká chronický stres, který způsobuje stejné uvolnění stresových hormonů, ale bez náležité reakce těla. (Nejúčinnější způsob, jak se zbavit stresu)

5. Osamělost

Stresové hormony zatěžující srdce vyvolává i chronická osamělost. Ta bývá navíc spojována s depresí, která zase souvisí s přibíráním. A od něj je opět jen krůček k vysokému krevnímu tlaku. „Uvádí se, že vzestup tělesné hmotnosti o 3 kila zvyšuje hodnotu krevního tlaku o 10 mmHg,“ potvrzuje doktorka Matějovská Kubešová. Ke zdravému životnímu stylu tak připočtěte i kontakt s blízkými a nestraňte se jich, když to není nutné.

Foto: Chayanin Wongpracha, Shutterstock.com

Osamělost souvisí s depresí, a ta zase s přibíráním, které se podepisuje na zvyšování tlakuFoto: Chayanin Wongpracha, Shutterstock.com

6. Nedostatek spánku

Jedině při spánku tělo i mysl plně regenerují. Pokud dlouhodobě spíte méně než 6 hodin, ocitáte se ve stavu spánkové deprivace. Ta zvyšuje hladinu stresových hormonů kortizolu a adrenalinu. Dodržujte proto spánkový režim a snažte se každý večer uléhat přibližně ve stejnou hodinu.

7. Jiná nemoc nebo léky

Hypertenze může být i symptomem jiného zdravotního problému. To platí pro potíže s ledvinami a se štítnou žlázou, Cushingův syndrom (chronicky zvýšená hladina kortizolu), spánkové apnoe nebo při užívání antidepresiv či antikoncepce.

8. Dědičnost

Určitou roli hrají i geny – podle doktorky Matějovské Kubešové se dědí zejména z matek na syny a z otců na dcery. Lidé v rodině ale často sdílí stejné životní návyky. Pokud mezi ně patří zvýšená konzumace soli, alkoholu nebo nedostatek pohybu, nemusí jít jen o genetické dispozice jako spíše o zděděný nezdravý životní styl. Na geny se proto nevymlouvejte, raději zkontrolujte jídelníček a pohybovou aktivitu.

Reklama

Načítám