Hlavní obsah

Jak skladovat ovoce a zeleninu? Určitě ne vedle rajčat

Foto: thinkstock

Pokud ovoce a zeleninu dobře nakoupíte a uložíte, pak vydrží v chladničce i několik týdnůFoto: thinkstock

Reklama

Máte či jste si nakoupili na farmářském trhu víc ovoce nebo zeleniny a nejste si jisti, jak je co nejlépe uskladnit? Máme pro vás pár tipů, jak je uchovat co nejdéle jako čerstvé.

Článek

Naprosto ideálním prostředím pro skladování je vzdušné, větratelné, suché, ale chladné místo – sklep, ale i garáž. Poslouží i polystyrenem vyložená bedna na balkoně, ale i šuplík na zeleninu na spodku lednice.

„Naše babičky skladovaly zeleninu ve sklepech, takzvaných krechtech, kde byla teplota okolo 5–10 stupňů a sucho, takže nedocházelo k odpařování vody z ovoce a zeleniny. Mrkev se třeba zasypávala pískem, celer i petržel také. Růžičková kapustička se nechávala na zahrádce a klidně mohla zmrznout. Jí to nevadilo. Pomeranče i jablka se zavěšovaly do studně," říká Martin Slabý z velkoobchodu ovocem a zeleninou.

Zeleninu a ovoce skladujte čistou, bez obalů. „Pravidelně vše kontrolujte a ihned odstraňte plody nahnilé nebo jinak závadné, pokud ji budete skladovat dobře, vydrží běžné druhy až měsíc,“ doplňuje Martin Slabý.

Foto: thinkstock

K uskladnění se hodí jen vyzrálé a nepoškozené plodyFoto: thinkstock

Ideální skladování pro ovoce a zeleninu

  • Jablka a hrušky: Skladujte při teplotě 3–6 °C, v jedné vrstvě, aby k nim mohl vzduch. Dejte je mimo ostatní ovoce a zeleninu, protože v jejich blízkosti se rychleji kazí.
  • Brambory: Vyžadují sucho, přísun vzduchu, tmu a chlad. Nejlepší je teplota 2–4 °C.
  • Cibule a česnek: Důležité je sucho, teplota kolem deseti stupňů a tma.
  • Pórek:Teplota skladování by měla být kolem nuly.
  • Mrkev: Skladujte ideálně v bedničce, kde je vyskládáte do vrstvy rašeliny s pískem nebo jen písku.
  • Ořechy: Neloupané dejte na suché a větratelné místo do plátěného sáčku. Vyloupané dejte do mrazáku nebo ledničky.
  • Jahody, borůvky: Lze je skladovat jen krátkodobě, ideálně v lednici při teplotě 1–5 °C. Před uskladněním je nemyjte – to udělejte až těsně před použitím.
  • Citrusy: Chemicky ošetřené citrusy nemyjte, pak vydrží déle. Při pokojové teplotě vydrží omezenou dobu, nevyplatí se dělat si velké zásoby.
  • Banány: Nesvědčí jim pobyt v chladu, takže je nedávejte do lednice, zešedly by a změnily konzistenci. Ideální je pro ně teplota 12–14 °C.
Foto: thinkstock

Jednou zmrazenou zeleninu rozhodně tepelně upravteFoto: thinkstock

Místo sklepa mrazák

Nemáte sklep ani jiné místo, kde ovoce a zeleninu uchovat? Pak je můžete zamrazit. Ovoce a zeleninu lze zamrazit v celých kusech, ale lepší je upravit si ji tak, jak ji budete po rozmrazení potřebovat – tedy na kolečka, kostičky, nastrouhané, ale i jako pyré. Pokud chcete zamrazit drobné plody vcelku, rozložte je nejprve na tácek, a až zmrznou, dejte je do sáčku – a pokuste se z něj vytlačit všechen vzduch. Před krájením je zbavte jádřinců, pecek a slupek. Ovoce můžete lehce prosypat cukrem s trochou kyseliny citronové nebo citronové šťávy – neztratí pak barvu ani chuť.

Nemusíte se bát, že by zamrazení zlikvidovalo všechny živiny – po rozmrazení je někdy ovoce a zelenina pro tělo dokonce lépe stravitelné než v syrovém čerstvém stavu.

Foto: thinkstock

Některé druhy zeleniny a ovoce nemohou být vedle sebe, rychleji se kazíFoto: thinkstock

  • Broskve: Přelijte horkou vodou a oloupejte, pak vypeckujte a nakrájejte. Pro uchování barvy a chuti přelijte cukrovým roztokem.
  • Hrušky: Nakrájejte, zbavte jádřince, oloupejte a také přelijte cukrovým roztokem s trochou citronové šťávy.
  • Jablka: Můžete zamrazit i nastrouhaná, připravená rovnou na výrobu štrúdlu.
  • Maliny, borůvky i meruňky: Před zamrazením prosypte trochou cukru, neztratí původní vzhled.
  • Celer:Oloupejte a nakrájejte na kostičky, které asi tři minuty předvařte v kyselé vodě, vychlazené a okapané zamrazte.
  • Křen: Oloupejte, nastrouhejte, přidejte k němu trochu citronové šťávy a naplňte formičky na led. Po zamrznutí můžete kostky nasypat do sáčku.
  • Růžičkovou kapustu: Omyjte a nakrájejte nebo nechejte jednotlivé růžičky. Pak ji na pár minut dejte do vroucí slané vody. Po ochlazení a okapání dejte zamrznout na tácu, teprve pak sesypte do sáčku.
  • Papriky: Rozřízněte na polovinu, odstraňte semínka a stopku a opláchněte. Pak dejte na pár minut do vroucí vody. Okapané a chladné pak dejte do mrazáku.
  • Bylinky: Omyjte, nasekejte a dejte s trochou vody do formiček na led.

Děláte si zásoby na zimu, nebo raději nakupujete průběžně? Napište nám!

Reklama

Načítám