Hlavní obsah

Jak spolehlivé jsou domácí meteostanice? Vyzkoušeli jsme šest z nich!

Foto: Profimedia

Na to, abyste zjistili, kolik je venku stupňů, nemusíte vystrčit nos. Stačí mít domácí meteostaniciFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to na rukavice, deštník, nebo sluneční brýle? Počasí je momentálně nevyzpytatelné, tak by se hodilo mu trochu vidět do karet. Jak vám s tím pomohou domácí meteostanice? Otestovali jsme je!

Článek

Už nám nestačí odečítat teplotu z venkovního rtuťového teploměru. Zhýčkáni moderními technologiemi, chceme už daleko víc. A právě to nabízí domácí meteostanice – kromě teploty a vlhkosti odhadne i vývoj počasí, zastoupí i hodiny, budík, kalendář, pomůže s dobitím mobilu. Šest z nich jsme podrobili testu.

Vybrat si ale můžete i z mnoha dalších meteostanic a teploměrů. Mnoho tipů najdete v článku Jak bude zítra? Objevte s námi moderní teploměry a meteostanice!.

Jak jsme testovali

Vybrali jsme šest meteostanic v ceně do dvou tisíc korun. Sledovali jsme, jak čitelné jsou údaje, kam až dosáhnou jejich senzory, i to, jaké se shodnou v naměřených hodnotách i výhledu počasí.

Výsledky testování

Stanice jsme uvedli do chodu, vyzkoušeli dosah čidla přes dvě stěny a do 4 metrů za keř na zahradě. Porovnali jsme údaje o teplotě a vlhkosti v místnosti i venku, na aklimatizaci venku jsme čidlům dali 45 minut.

Vyzkoušeli jsme, zda se stanice a venkovní čidlo shodnou v měření, pokud budou vedle sebe na stole v bytě. To totiž ukáže, jak se shodne měření stanice s měřením čidla, což jsou dvě samostatné jednotky.

„Měření teploty má toleranci jeden stupeň, vlhkost tři až pět procent. Možná vám to přijde dost, ale to jsou dobré hodnoty. Průmyslové přístroje mají přesnost kolem 0,5 až 0,1 °C a 2 až 3 procenta, to se ale bavíme o přístrojích za tisíce a pro domácí použití nemají praktický význam,“ upozorňuje Roman Gajda z firmy Roman Gajda – Garni. Navíc pocitově rozdíl dvou stupňů nebo deseti procent vlhkostí nepoznáte.

Přístroje jsme v popisu výsledků seřadili podle ceny a zvýraznili jsme hraniční hodnoty, které stanice uvedly.

Sencor SWS 51 W

Foto: archiv firmy

Teplota a vlhkost uvnitř i venku, řízené hodiny, vývoj změn, min. a max. hodnoty, budík, datum, kalendář, fáze měsíce, index komfortu, až 3 senzory, dosah až 30 m. Cena: 499 KčFoto: archiv firmy

Naměřené hodnoty:

V bytě 23,2 °C teplota a 55 % vlhkost, venku 0,2 °C a 74 %.

Položené vedle sebe: stanice 21,8 °C teplota, 56 % vlhkost, čidlo 20,8 °C, 64 %.

Naměřil nejvyšší teplotu a nejnižší vlhkost doma, druhou nejvyšší vlhkost venku. V porovnání hodnot stanice a čidla je mimo toleranci měření vlhkosti.

Edison 557

Foto: foto Zásobování a. s.

Vnitrní i vnější teplota a vlhkost, grafická předpověď počasí, trend vývoje teploty, měsíční fáze, hodiny řízené rádiovým signálem, budík, možno připojit až 3 bezdrátové senzory, dosah čidla až 30 m. Cena: 499 KčFoto: foto Zásobování a. s.

Naměřené hodnoty:

V bytě 21,2 °C teplota a 62 % vlhkost, venku -0,7 °C a 59 %.

Vedle sebe v bytě: stanice 21,1 °C teplota a 60 % vlhkost, senzor 20,8 °C a 64 %. Hodnoty z čidla a stanice jsou zcela v toleranci.

Hyundai WSC 2180

Foto: archiv firmy

Na displeji vnitřní a venkovní teplota, jen vnitřní vlhkost, čas řízený rádiovým signálem, předpovědi počasí – 5 animací, kalendář, fáze měsíce, min a max. naměřené hodnoty, čidlo bez displeje, dosah až 30 m. Cena 999 KčFoto: archiv firmy

Naměřené hodnoty:

V bytě 21,8 °C teplota a 67 % vlhkost, venkovní čidlo údaje neposlalo, a i kdyby ano, venkovní čidlo neměří vlhkost.

Vedle sebe v bytě: stanice 22,7 °C teplota a 66 % vlhkost, senzor 23,5 °C. Údaje o teplotě jsou v toleranci měření.

Hama EWS-890

Foto: archiv firmy

Teplota a vlhkost uvnitř a venku, rádiově řízený čas, možnost budíku, předpověď počasí 4 symboly, oranžové podsvícení, upozornění na námrazu, min. a max. naměřené hodnoty, dosah čidla 50 m. Cena: 1102 KčFoto: archiv firmy

Naměřené hodnoty:

V bytě 22,1 °C a 62 % vlhkost, venku 1,3 °C a 63 %.

Vedle sebe v bytě: stanice 21,4 °C teplota a 62 % vlhkost, senzor 21,5 °C a 62 %. Skvělé výsledky v porovnání měření stanice a čidla.

Meteostanice TFA Primavera

Foto: archiv firmy

Barevný displej, teplota a vlhkost venku a uvnitř, čidlo s dosahem až 60m, min. a max. naměřené hodnoty, rosný bod a index horka, USB výstup na dobíjení mobilu, podsvícení, budík, symboly předpovědi počasí. Cena: 1599 KčFoto: archiv firmy

Naměřené hodnoty:

V bytě 22 °C teplota a 61 % vlhkost, venku -0,1 °C a 87 %.

Položené vedle sebe: stanice 21,4 °C teplota a 64 % vlhkost, senzor 21,4 °C a 61 %. Skvělé výsledky v porovnávání stanice a čidla.

Eurochron EFWS 800

Foto: foto Conrad

Teplota a vlhkost uvnitř i venku, indikátor komfortu, fáze měsíce, diagram tlaku, hodiny, kalendář, buzení, max. a min. hodnoty, podsvícení dotykem rámečku, tendence počasí, senzor s LCD displejem dosah až 30 m. Cena: 1690 KčFoto: foto Conrad

Naměřené hodnoty:

V bytě 22,1 °C teplota a 66 % vlhkost, venku -0,6 °C a 59 %.

Vedle sebe v bytě: stanice 21,3 °C teplota a 65 % vlhkost, senzor 21 °C a 59 %. Při srovnání čidla a stanice jsou hodnoty v toleranci.

Zkušenosti z testu

Všechny stanice se s čidlem domluvily přes dvě stěny i na vzdálenost 4 metrů v zahradě za domovní zdí, problémy měl jen Hyundai, kterému spojení při měření vypadlo – čidla byla ve vzdálenosti dvou metrů od stanice za oknem.

V testu, při kterém jsme porovnávali měření stanice a čidla, jsou výsledky příznivé – mimo toleranci se dostaly jen výjimečně a spíš v měření vlhkosti, která podle nás není až tak zásadní.

Při testu se animací předpovědí shodly všechny přístroje – a to jak mezi sebou, tak se skutečným vývojem. „Pravděpodobnost předpovědi počasí je kolem 70 až 75 procent a je určena pro okruh 30 až 50 kilometrů,“ upozorňuje Roman Gajda.

Velmi důležitá je čitelnost displeje. Bez podsvícení byl nejhůř čitelný Sencor, s podsvícením to bylo dobré. Ostatní jsou srovnatelné, Primavera je při napojení na kabel podsvětlená permanentně a má barevný displej.

Závěr:Hyundai dostal minusové body kvůli problémům s venkovním čidlem, jako jediný nesnímá vlhkost venku. Sencor naměřil dvě hraniční hodnoty a je hůř čitelný. Primavera vybočila při měření vlhkosti, ale jinak má dobré výsledky. Zcela bez zaváhání prošla Hama a Eurochron, z levnějších pak Edison. Primavera a Edison mají venkovní čidla chráněna těsněním, což zvyšuje jejich odolnost.

Máte zkušenosti s meteostanicí? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám