Hlavní obsah

Jak správně usušit a uskladnit švestky? Víme!

Foto: fototip, Shutterstock.com

Foto: fototip, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se vám urodilo hodně švestek, a nevíte, jak s nimi naložit? Poradíme vám, jak je správně usušit a uchovat tak, abyste si je mohli vychutnávat po celou zimu

Článek

Švestky jsou po staletí nedílnou součástí české kuchyně. Jsou velmi chutné, jsou také zdravé (mimo jiné pomáhají s trávením díky velkému množství vlákniny, zamezují vstřebávání cholesterolu, zpomalují vstřebávání cukrů a nutí tělo spalovat mnohem více tuku, proto se hodí i při redukčních dietách i při detoxikačních kúrách).

Ovšem jako většina peckovin mají jednu nevýhodu – když se urodí, je jich zpravidla moc najednou a pak nastává problém, jak je zpracovat dříve, než shnijí. Jedním ze způsobů, jak uchovat jejich chuť i přínosné živiny, je sušení. Jak na to?

Sušení aneb Spěchat se nevyplácí

Sušení švestek je sice o něco náročnější a zdlouhavější než sušení ostatního ovoce, ale pokud dodržíte několik základních pravidel, zvládnete to i vy.

Švestky se nejčastěji suší dvěma způsoby – v troubě, nebo v elektrické sušičce. V obou případech k sušení vybírejte jen zralé (nikoli přezrálé) plody, bez známek poškození či hniloby. Většinou se švestky suší celé a neloupané, přičemž je na plech i do sušičky skládejte omyté, ale osušené. Pokud je chcete vypeckovat, lepší než krájet je na poloviny, je plody naříznout a pecku vytáhnout. Pokud chcete sušit švestky rozpůlené, sušte je vždy slupkou dolů.

Foto: greenoline, Shutterstock.com

Foto: greenoline, Shutterstock.com

Chcete švestky sušit v troubě? Pak plech vyložte pečicím papírem a švestky na něj rozložte, ideálně tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pro sušení je ideální horkovzdušná trouba s odsáváním páry. U běžné trouby, která odsávání páry nemá, je potřeba ponechat pootevřená dvířka, aby mohl vlhký vzduch odcházet ven.

Nejdříve dejte švestky sušit do trouby na pět hodin při teplotě asi 50 °C. Pak sušení na dalších pět hodin přerušte, přičemž švestky ponechte v troubě zchladnout. Ve druhé vlně sušení zvyšte teplotu na přibližně 70 °C a sušte dalších 12 hodin. Následně opět na pět hodin sušení přerušte. Nakonec švestky dosušte při 65 °C asi tři hodiny. Přibližně půl hodiny před dosušením ještě horké švestky poroste studenou vodou – budou pak hezky černé a lesklé.

Nesnažte se sušení urychlit pomocí vyšší teploty, popukají a pustí šťávu. Teplota nad 85 °C navíc ničí vůni i barvu ovoce, které horkem ztrácí i veškeré vitaminy. Jestliže budete sušit švestky rychle a bez přerušení, může se vám lehce stát, že výsledné plody budou tvrdé či přesušené. Správně usušené švestky by při zmáčknutí neměly uvolňovat šťávu, ale měly by být krásně pružné. A tedy i chutné.

Švestky můžete sušit také v elektrické sušičce přímo určené pro sušení hub a ovoce. Sušiček je na trhu spousta, volte takovou, která umožňuje ovládání teploty sušení. Většina sušiček má poměrně nízkou výšku jednotlivých sušicích pater, a tak se tam celé švestky nevejdou. Musíte je tedy rozpůlit. Postup sušení je v sušičce i troubě prakticky stejný.

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

V suchu a temnotě

Po sušení nechte plody asi jednu hodinu vychladnout. Čas pro chlazení ale neprodlužujte, aby usušené plody nenatáhly vlhkost z okolního vzduchu. Stejně jako u jiného ovoce je nejlepší uzavřít je do vzduchotěsných dóz či sklenic. Ty postavte do temna, ideálně tedy do nějaké komory nebo spíže, kde je pokojová či nižší teplota.

Sušené plody mají trvanlivost minimálně jeden až dva roky. Můžete je také zamrazit, čímž jim ještě prodloužíte trvanlivost (možná se vám budou hodit i Super triky, jak udržet ovoce a zeleninu déle čerstvé. Ty musíte znát!).

A jeden tip na závěr: Pecky nevyhazujte, usušte je a vyrobte si z nich nahřívací vychytávku. Stačí si ušít bavlněný povlak jako na polštářek, naplnit jej peckami a zašít. Polštářek pak vložte na chvilku do rozehřáté trouby a můžete jej použít na nahřátí jakékoli části těla.

Reklama

Načítám