Hlavní obsah
3,1
(95)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Mák, švestky a skořice, to je sázka na jistotu. Dokonalá chuť i vůně v nadýchaném koláči. Podávat ho můžete s kopečkem zakysané smetany.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 5 lžic mletého máku
  • 3 vejce
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 50 ml oleje
  • 130 g cukru
  • 100 ml mléka
Na dohotovení
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 500 g vypeckovaných švestek
  • 1 lžička mleté skořice
Článek

Postup

01.

Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr a ušlehejte světlou a nadýchanou pěnu. Vsypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přilejte olej, mléko a ušlehejte hladké těsto. Nakonec vmíchejte mák. Do těsta můžete také přidat lžičku nastrouhané citronové kůry. 

02.

Na drobenku propracujte pomocí prstů v misce žloutek, máslo, mouku, cukr a skořici. Měla by vzniknout drobivá směs.

03.

Těsto nalejte do formy vyložené pečicím papírem. Navrch dejte vypeckované švestky, které můžete pokrájet na menší kousky. 

04.

Koláč nakonec posypte drobenkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte ho 30 až 35 minut. 

05.

Po upečení ho můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone. Ovoce můžete použít i jiné, podle chuti a sezony. Výborně bude chutnat například s jablky. 

Milujete švestky? Inspirujte se našimi nejlepšími švestkovými recepty – přinášíme 50 tipů, jak na úžasná tradiční sladká jídla a klasické i originální pečivo, tak i vynikající nápady na využití švestek ve slané kuchyni.

Reklama