Hlavní obsah

Zahrádkáři, pozor: Chyby při skladování ovoce a zeleniny vás mohou připravit o úrodu

Foto: eholotas, Shutterstock.com

Foto: eholotas, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte úrodu z vlastní zahrádky či spolehlivý zdroj kvalitního ovoce a zeleniny, jistě si chcete udělat zásoby na zimu. Základem je jablka, brambory, cibuli, česnek a podobně správně uskladnit. Jak na to? Poradíme!

Článek

Na výběru vhodného místa si dejte záležet. „U skladování produktů ze zahrady je opravdu důležité mít vhodné prostory. Optimální je sklep, kde je teplota kolem 5 °C. Bohužel lidé často místo ve sklepě uskladňují zeleninu třeba v garáži, která už tak ideální není,“ uvádí Jan Kopřiva, zahradník a odborník na výživu rostlin. Skladování ovoce či zeleniny v komorách bytů můžete využít jen krátkodobě, neboť v nich bude příliš teplo a sucho a plody začnou klíčit a scvrkávat se.

Není sklep jako sklep

Na teplý sklep v paneláku rovnou zapomeňte. Správná místnost musí být chladná, vzdušná a s dostatečnou vlhkostí vzduchu. Jen tak se proces znehodnocování úrody zpomaluje a zůstane čerstvá až několik měsíců. Plody nevadnou a nescvrkávají se právě díky potřebné vlhkosti vzduchu, což bývá 70 až 80 %. Těchto hodnot můžete docílit tak, že do skladovacího prostoru umístíte bedýnky s mechem, který budete pravidelně kropit vodou, nebo v něm rozvěsíte mokré tkaniny.

Nejdřív ze všeho však pochopitelně musíte sklep uklidit a pořádně vyčistit, případně i vysířit, abyste zničili plísně a bakterie. Také ho pravidelně větrejte, ovoce i zeleninu kontrolujte a nahnilé či plesnivé kousky bez milosti vyhoďte. Rovněž mějte na paměti, že ovoce a zelenina mají ohledně skladování jiné nároky. Poradíme vám s těmi nejběžnějšími druhy.

Jablkům svědčí samota

Zásadní pravidlo pro jablka zní, že je nikdy nesmíte skladovat společně s bramborami nebo zeleninou. Snadno totiž přejímají vůně i pachy, a tak načichnou třeba cibulí, zelím nebo právě bramborami. Ideální teplota pro jejich uskladnění je 3 až 10 °C a relativní vlhkost vzduchu by měla být vysoká, tedy 75 až 90 %.

Plody musejí být suché a mít stopku. Otlačené, deformované či jinak poškozené vyřaďte, stejně jako ty, které jsou červavé nebo napadené chorobami. Jablka ukládejte stopkami dolů, ideálně do dřevěných bedýnek, a to pouze v jedné vrstvě. Nesmějí se vzájemně dotýkat a prostor mezi nimi a stěnou bedny, včetně dna a víka, musí být minimálně pět centimetrů.

Foto: NAS CREATIVES, Shutterstock.com

Každá odrůda má poněkud jinou dobu skladovatelnosti, a proto je v bedýnkách nemíchejte dohromady. Zbytečně byste marnili čas prohlížením jednotlivých plodůFoto: NAS CREATIVES, Shutterstock.com

Brambory jsou háklivé na světlo

Pokud jsou správně uskladněné, podle odborníků neztrácejí výživovou hodnotu ani po šesti měsících. Ideálním prostorem je sklep, kde se teplota drží mezi 5 a 14 °C, a vlhkost se zde pohybuje kolem 55 %. Na teplotu dávejte pozor, pokud bude nižší než 4 °C, brambory zesládnou. Máte-li takový prostor k dispozici, můžete „zazimovat“ i větší množství. Nakoupené pytle brambor ale musíte přebrat, vytřídit a hlízy napadené hnilobou nebo i jen mechanicky poškozené vyřadit. Jakmile totiž mají narušenou slupku, tak jsou v daném místě náchylné k proniknutí plísní a bakterií.

Dbejte na to, abyste naprosto zdravé a nepoškozené hlízy před uskladněním zbavili přebytečné zeminy, prostě ji po zaschnutí odrolíte rukama. V žádném případě je neomývejte. Obstarejte si dřevěné bedny s mezerami mezi laťkami a do nich brambory uložte. Vrstva by neměla být vyšší než 80 cm.

Také je chraňte před světlem, a to proto, aby nezačaly klíčit. „Brambory s klíčky o délce do jednoho centimetru můžete po důkladném oloupání a vykrájení oček využít při přípravě jídel. Ovšem silně naklíčené hlízy s výhony delšími než pět centimetrů už do kuchyně rozhodně nepatří,“ upozorňuje výživová poradkyně Hana Střítecká. „Brambory v okolí klíčku obsahují solanin, který je jedovatý,“ dodává.

Osvědčeným trikem, jak omezíte klíčení, je kromě zamezení přístupu světla to, že pod brambory, asi do vzdálenosti 15 cm, umístíte dřevěné uhlí. Můžete k tomu využít třeba rošt.

Cibule a česnek chtějí viset

Cibuli a česnek nejlépe uchováte svázané ve snopech a zavěšené. Až vyschnou, můžete je uložit v jedné vrstvě do bedniček v prostoru, kde bude vlhkost vzduchu jen 50 až 70 %, aby je neohrožovala plíseň. Podmínkou úspěšného skladování je suché a dobře větrané místo, například půda. Při běžné pokojové teplotě začnou klíčit.

Mějte na paměti, že česnek nesmí promrznout. Cibule krátkodobě snese i teploty pod bodem mrazu. Bude jí dobře i v bedýnce na podlaze ve spižírně. Pozor, v blízkosti rajčat ztrácí svůj typický říz.

Máte další tipy na skladování ovoce a zeleniny? Podělte se o ně!

Načítám