Hlavní obsah

Na ochranu před suchem myslete už při sázení. Pomohou kokosy, plenky nebo zahloubené záhony

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prvních předpovědí by mělo přijít velmi teplé a hlavně suché léto. Zahrádkáři, ale i ti, kteří pěstují jen v truhlíku za oknem, se musí připravit a myslet na to už při sázení na záhony nebo do truhlíku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak to udělat, abyste v létě, až bude sucho a parno, udrželi na zahradě, tedy hlavně v půdě, co nejvíc vody, kterou si budou moci kořeny rostlin brát? Ne každý totiž může v opravdu horkých dnech zalévat ráno a večer, nebo dokonce ani každý den. Ale naštěstí jsou tu možnosti, které vám s tím pomohou.

Humus pomůže udržet vodu

Na to, že by měl substrát pojmout co nejvíc vody, myslete už při jeho výběru, nebo ve chvíli, kdy ho z jednotlivých komponentů mícháte sami.

  • Kvalitní humus a další organické složky zaručí, že stoupne půdní vlhkost. Humus vsakuje vlhkost jako houba a ještě pomůže rostliny vyživit.
  • Organické složky v půdě jsou nositeli i podporou půdních bakterií, jejichž zdravý růst a dostatečné množství v půdě podpoříte i speciálními přípravky.
  • Ochranu proti nadměrnému vypařování vody zas poskytne zamulčování na povrchu záhonů nebo i truhlíků. Lze použít mulčovací kůru, ale i trávu nebo slámu.
  • Samozřejmě je dobré povrch na záhonku nebo v truhlíku pravidelně kypřit a tím narušit případnou suchou vrstvu, po které voda při zalévání či dešti jen steče.
Foto: larisa Stefanjuk, Shutterstock.com

Zakrytí záhonků mulčem omezí zbytečné vypařování vody z půdyFoto: larisa Stefanjuk, Shutterstock.com

Zahloubené záhony

V poslední době jsou velmi populární vyvýšené záhony, ale z hlediska udržení vody jsou dobrou volbou ty zahloubené kousek pod úrovní ostatní plochy, ve kterých se voda rozhodně drží déle, protože neodtéká, ale naopak může přitékat z okolí.

Co přidat do půdy či substrátu, aby udržely vodu?

Nejvíc vysychají truhlíky, které jsou vystaveny slunci po celý den a hodně se zahřívají. Proto je dobré na to myslet už při jejich osazování a přidat do substrátu složky, které mají schopnost vodu nasát a postupně uvolňovat. Velmi často se používá kokosové vlákno a v poslední době i hydrogel.

  • Kokosové vlákno – získává se z obalu kokosových ořechů. Můžete koupit samotné lisované vlákno nebo kokosový substrát. Ten je dobrou alternativou rašeliny i proto, že těžba rašeliny se omezuje, neboť může narušit ekosystémy v přírodě, a protože se vytváří stovky let, nelze ji jen tak nahradit. Oproti tomu kokosové ořechy lze sklízet co dva měsíce. Výhodou kokosového vlákna je i to, že se v půdě pomaleji rozkládá a neobsahuje žádná semínka plevelů. Jedinou nevýhodou je, že jak vysychá, má tendenci se zhutňovat. Proto je zásadní ho velmi dobře promíchat se zeminou.
  • Hydrogel – nekontaminuje půdu ani rostliny či spodní vodu, má neutrální pH a jeden jeho gram zadrží až 400 g vody! Pokud si koupíte ten speciálně určený pro pěstování, může obsahovat i živiny a hnojivo. Je dobré ho zapracovat do takové hloubky, aby byl u kořenů rostlin a neležel na povrchu. Pokud máte malé děti a zbyly vám doma jednorázové plenky, můžete je „rozebrat“ a do truhlíků s květinami přidat hydrogel, který najdete uvnitř – tuto radu najdete často i na internetu, ale vzhledem k ceně plenek je levnější koupit ten speciální.

Jak zalévat v horkém létě

Ať uděláte jakékoli opatření, které pomůže udržet vodu v půdě či substrátu, rozhodně to neznamená, že se vyhnete pravidelnému zalévání. Jen tím můžete snížit jeho četnost. Hodí se to třeba pro pěstování na chalupě, kam dorazíte vždy jen o víkendu.

Správná zálivka nemusí být každodenní, pokud je dost intenzivní, aby se voda mohla prosáknout hlouběji než pár centimetrů pod povrch. Je to stejné, jako s kratičkým prudkým lijákem a celonočním mírným deštěm – druhý je pro zahrádku či truhlíky rozhodně přínosnější.

Součástí správné zálivky rostlin v truhlících a nádobách je také odvod přebytečné vody, protože pokud v ní jsou kořeny dlouho, mohou začít hnít.

Načítám