Hlavní obsah

Jak zazimovat studnu, abyste na jaře měli čistou vodu?

Foto: Ellica; Shutterstock.com

Foto: Ellica; Shutterstock.com

Reklama

Se stále chladnějším počasím nejsou žerty. Je proto nejvyšší čas zazimovat chaty, chalupy a vše, co s nimi souvisí. Zvláštní pozornost vyžadují pumpy, studny a samozřejmě rozvody vody i zavlažování.

Článek

Možná jste v dětství od babiček na venkově slýchali přirovnání, že je někdo zabalený jako pumpa v zimě. Zdroje vody byly nezbytnou součástí každého hospodářství a typickou ukázkou chystání na zimní období byly právě pumpy důkladně obalené pytli či slámou. V dnešní době už to není nezbytné. Máte-li na zahradě studnu či pumpu a přesně nevíte, jak je zazimovat, abyste na jaře měli opět k dispozici dobrou, nezávadnou vodu, poradíme vám, jak postupovat.

Ruční pumpě mráz neublíží

Řídit se moudrostí předků je svým způsobem na místě, když studnu s ručním čerpadlem nebudete v zimě vůbec používat. Pokud hladina vody dosahuje vysoko, vyplatí se, když studnu zakryjete tepelnou izolací, například vatou či polystyrenem, případně ji ještě zatížíte. V případě klasické vrtané studně s ruční pumpou byste měli před příchodem mrazů vypustit vodu z trubky. K tomu je určený výpustný kohout umístěný na trubce vedoucí od sacího koše. Tím zajistíte, že voda v pumpě ani v části potrubí nezamrzne a nic nepoškodí. Chcete-li mít jistotu, můžete z polystyrenových desek vytvořit jakousi krabici, kterou na pumpu nasadíte tak, aby do ní nenatekla voda.

Foto: Obstinada; Shutterstock.com

Foto: Obstinada; Shutterstock.com

Čistota a bezpečí nade vše

To ovšem neznamená, že se o studnu nebudete starat. Primárně je potřeba pořádně ji zkontrolovat alespoň dvakrát do roka – před zimou a pak ideálně na jaře. Měli byste ji zabezpečit bytelným poklopem, aby nehrozilo riziko, že se dovnitř propadne dítě, domácí zvíře nebo těžší předmět.

Pokud používáte studniční vodu pouze jako užitkovou, například na zalévání, nemusíte prakticky dělat nic dalšího. Jestli ji využíváte jako pitnou, je nutné studnu zajistit před vnikání dešťové vody a nečistot. Vodotěsné krytí znamená, že na povrchu by kolem skruže měl být široký betonový límec. Okolní terén je zapotřebí vyspádovat směrem od ní tak, aby nedocházelo k prosakování povrchové vody. Kvalita životodárné tekutiny se často zhorší právě po zimě v důsledku tání sněhu a četných dešťů. Velká vrstva usazenin na dně o čistotě vody příliš nesvědčí, kal navíc může zničit čerpadlo domácí vodárny.

Foto: Sokolenok; Shutterstock.com

Foto: Sokolenok; Shutterstock.com

Voda v potrubí působí škody

V dnešní době jsou do studní často nainstalovaná čerpací zařízení. Pokud se ponorné tlakové čerpadlo nachází v nezámrzné hloubce, můžete ho nechat na svém místě. Měli byste však odpojit veškerá zařízení, která jsou na čerpadlo napojená. U modernějších přístrojů můžete uvolnit odtokový otvor, případně z něj vypustit veškerou vodu.

Ostatní typy čerpadel ale mrazuvzdorná nejsou. Ještě než teploty klesnou pod nulu, je nutné vypustit vodu a zařízení uložit například do sklepa, kde nemrzne. Nezapomeňte na to, že zazimovat potřebují všechny venkovní vodovodní rozvody, které nejsou umístěny v nezámrzné hloubce, především ocelové nebo pozinkované ocelové potrubí. Měli byste uzavřít hlavní přívod vody a rozvody vypustit, jinak je led uvnitř poškodí. Samozřejmě to platí i pro zavlažovací systémy.

Baterie je vhodné nechat na zimu napůl otevřené, a to především venkovní kohouty. Chránit musíte i vodoměry, nejlépe polystyrenem nebo polystyrenovou drtí. Dodržíte-li tyto celkem jednoduché zásady, ani silný mráz venkovní vodní systém nepoškodí. Mějte ovšem na paměti, že i troubu, ledničku, pračku či myčku nádobí uvnitř chalupy či chaty je nutné „zazimovat“. Poradíme vám, jak na to, protože každý pomocník potřebuje trochu jinou péči!

Reklama

Načítám