Hlavní obsah

Jak vybrat správný zámek? Musí odradit zloděje!

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neopustíte byt, aniž byste se nepřesvědčili, že jste za sebou opravdu zamkli? Ale jste si jistí, že je váš zámek tak kvalitní, aby byl pro zloděje překážkou?

Článek

Jaký zámek opravdu ochrání dům, chalupu, ale třeba i kůlnu nebo věci v garáži před zloději? Víte, jak ho vybrat a na co si dát pozor? Právě s tím bychom vám rádi pomohli.

Zámky do vchodových dveří

Asi nejběžnějším zámkem u vchodových dveří je cylindrická vložka. Při jejím výběru je kromě velikosti (tzv. rozteče) a druhu kování zásadní bezpečnost – tedy jakou je překážkou pro zloděje. Překonání zámku by totiž mělo být časově náročné. „Platí pravidlo pěti minut – pokud se zloděj do objektu nedostane do této doby, je pravděpodobné, že pokus o vloupání vzdá,“ říká Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. Zámky jsou řazeny do 4 bezpečnostních tříd (tedy 1–4), přičemž 4 znamená nejvyšší míru zabezpečení.

Cylindrické vložky mohou být oboustranné (klíč můžete zasunout zvenčí i zevnitř) – ty se používají pro byt, dům nebo kancelář. Pro vstupní dveře se používá i varianta s knoflíkem neboli olivkou (viz foto). Zkrácené vložky (klíčovou dírku mají jen z jedné strany) se hodí třeba pro garáž nebo sklep.

Aby se cylindrická vložka hodila právě do vašich dveří, musí mít správný rozměr – vychází z šířky dveří, do kterých se vkládá. Nesmí v nich být moc utopená, nebo naopak příliš vyčnívat. Pokud si nejste jisti, jak se tato rozteč měří, je lepší kupovat podle stávající vymontované vložky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Cylindrická vložka oboustranná FAB 2000BDPNs, 4. bezpečnostní třída, v Hornbachu za 1679 Kč. Bezpečnostní vložka RC3 s knoflíkem, 3. bezpečnostní třída, v e-shopu Loomah za 856 Kč. Cylindrická vložka zkrácená, 2. bezpečnostní třída, v e-shopu Eben Kování za 260 KčFoto: Archiv firem

Druhy kování

Dveře musí mít kromě zámku i vhodné kování. Vyrábí se ve třech základních variantách – klika/klika, klika/koule, klika/madlo. Z hlediska bezpečnosti je vhodné kování s překrytem, který slouží jako ochrana před vylomením cylindrické vložky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kování Abus SRG92 F1 klika/klika, v e-shopu 4lock za 1990 Kč. Bezpečnostní dveřní kování Cobra C101 PZ90, klika/koule, v Hornbachu za 790 Kč. Bezpečnostní kování Neptun, klika/madlo, v e-shopu Kování pro dveře od 1179 KčFoto: Archiv firem

Bezpečnostní trojkombinace

Co když se k vám někdo přece jen vloupá, uhradí vám to pojišťovna? „Máte-li byt či dům pojištěn, pročtěte si smlouvu. Některé pojišťovny požadují trojkombinaci – tedy stejný stupeň ochrany zámku, kování i bezpečnostních dveří,“ vysvětluje odborník Zlatko Slebodník z Hornbachu. Pokud se v nabídce zámků a jejich bezpečnosti ztrácíte, můžete se orientovat podle pyramidy ve speciálním katalogu, za nímž stojí Cech mechanických zámkových systémů ČR ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Policií ČR. Najdete v něm prověřené a certifikované výrobky i průvodce výběrem zabezpečení.

Foto: Archiv firmy

Třídy bezpečnosti jsou v pyramidě rozděleny podle odolnosti výrobku proti různým metodám zlodějských praktikFoto: Archiv firmy

Visací zámky na chalupu

Oblíbeným typem zámku na chatu či chalupu je ten visací. Hlavní slovo mívá i u zavírání kůlny nebo zahradního domku. Pokud bude vystaven nepříznivým povětrnostním podmínkám, vždy sáhněte po takovém, který je k tomu určen. O této odolnosti vás informuje výrobce v popisu, nebo ho označí piktogramy, které u zámků najdete.

Foto: Archiv firem

Zleva: Richter Czech RV Poseidon 40 PL, ocel, uzamknutí bez klíče, v Alze za 129 Kč. Extol Premium s krytkou, v e-shopu Eva za 159 Kč. Visací zámek EVVA H24 NI, masivní niklový, v e-shopu Železářství u Rotta za 998 KčFoto: Archiv firem

Visací zámky ale můžete použít i v interiéru – při zamykání kufru, skříňky v posilovně nebo krabice s tajemstvím pod postelí. I takové samozřejmě nabízejí různé stupně bezpečnosti, a k tomu jsou i šik. Právě barevné a hravé visací zámky mohou být první zkušeností vašeho dítěte se zamykáním, která ho postupně připraví na chvíli, kdy dostane svůj klíč od domu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Visací zámek Emo, vhodný pro školní skříňky, ocelové tělo, lze uzamknout jen zatlačením, v e-shopu Tokoz za 132 Kč. Jednoduchý školní visací zámek, 3 velikosti, v e-shopu Eben Kování od 25 Kč. Visací zámek s alarmem, na baterie, rozezná neoprávněnou manipulaci, v e-shopu Naau za 189 KčFoto: Archiv firem

Pozor na petlice

Kůlny na nářadí, ale i vrata nebo garáže, bývají zamčené na petlici nebo závoru. Můžete je zamknout sebelepším zámkem, ale pokud nejsou kvalitní, není vám to moc platné. Petlice by měla být z kvalitní oceli, s čepy zajištěnými proti vyražení a odolná vůči klimatickým podmínkám. Jen tak odolá pokusům o vytržení, přeřezání, odvrtán nebo páčení.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dveřní petlice Onpira, 3 velikosti, ocel, na vrata, bedny i dveře, v e-shopu Onpira od 105 Kč. Uzamykatelná petlice UP30, zinek, na okenice, vrata i dveře, v e-shopu Kliky-schránky za 51 Kč. Bezpečnostní sestava BP Golem + Golem 70, 4. bezpečnostní třída, v e-shopu 4lock za 3751 KčFoto: Archiv firem

Speciální zámky

Na trhu najdete i zámky, které vyhoví i speciálním požadavkům – třeba visací zámek s prodlouženým obloukem pro špatně přístupná místa, zámek na kontejnery nebo popelnice, na kola nebo zámek se řetězem, který zajistí sekačku na trávu uskladněnou v zahradním domku, kam se zloději rádi vydávají.

„Pokud se bojíte, že se dítě zamkne a nechá klíč v zámku, takže se k němu nedostanete, pořiďte si ten s prostupovou spojkou. Umožní odemknout dveře bez ohledu na to, jestli je z druhé strany klíč. Takové zámky se označují jako emergency,“ radí Petr Neuvirt.

Foto: Tokoz

Kam je zámek vhodný a zda vydrží i horší povětrnostní podmínky, o tom vás informují i přehledné piktogramy. Najdete je u cylindrických vložek i visacích zámkůFoto: Tokoz

Na trhu jsou i zámky, které můžete odemykat a zamykat bez použití klasických klíčů. Nahradí je otisk prstu, číselný kód nebo mobilní telefon s příslušnou aplikací. „Inteligentní zámky poskytují maximální bezpečnost, kontrolu i pohodlí díky kombinaci mechanické cylindrické vložky v nejvyšší bezpečností třídě s moderní technologií elektronického uzamykání,“ říká Zlatko Slebodník.

Foto: Archiv firem

Zleva: Elektronický zámek dveří Yale Linus Smart Lock, ovládání smartphonem nebo chytrými hodinkami, v Hornbachu za 6699 Kč. Elektronický visací zámek s odemykáním otiskem prstu, až pro 10 uživatelů, dobíjení na USB, v e-shopu Hologram výroba za 787Kč. Zámek na otisk prstu FP3710-3BT, pro interiér i exteriér, až 500 otisků, odolnost proti mrazu, v e-shopu Elock za 9 900 KčFoto: Archiv firem

Péče o zámky

Jestliže se zámek začne zasekávat, měli byste ho raději vyměnit. Může se totiž stát, že už je poškozený a hrozí, že se zasekne zcela a buď vás nechá před zavřenými dveřmi, nebo vám nedovolí je zamknout. Že to bude v tu nejnevhodnější dobu, to se můžete vsadit.

Reklama

Související témata:
Závora

Načítám