Hlavní obsah

Chalupáři, pozor! Pravidlo 5 minut aneb Jaké chyby nejvíce lákají zloděje?

Foto: Ysbrand Cosijn, Shutterstock.com

Foto: Ysbrand Cosijn, Shutterstock.com

Reklama

Než dáte svému rekreačnímu sídlu pro letošek „vale“, je třeba udělat více než jen zamknout jeho vchodové dveře. Poradíme vám, jak i vaši chatu zabezpečit před zloději.

Článek

Obecně stále platí, že podceňujeme zabezpečení rekreačních objektů. A také děláme zbytečné chyby, které zlodějům hrají do karet.

1. Hlavně více zámků? 

Samotný počet zámků není rozhodující, navíc hodně lidí stále nevěnuje pozornost tomu, co vlastně kupuje. Přitom mezi visacími zámky a cylindrickými vložkami existují velké rozdíly. Orientujte se podle bezpečnostních tříd. „Pro ochranu domácnosti, chat nebo chalup byste se měli zaměřit hlavně na třetí a čtvrtou bezpečnostní třídu. Takto označené zámky mají velmi vysokou odolnost proti tichým zlodějským metodám. Zámky třetí bezpečnostní třídy zvládnou pět minut odolávat síle páčidla. Zámky čtvrté bezpečnostní třídy dokonce vydrží desetiminutový nápor elektrické vrtačky nebo sekery,“ vysvětluje Petra Seková ze společnosti TOKOZ.

Foto: Assa Abloy

Zámek Yale má třmen se zvýšenou odolností proti řezání, stříhání a úderům kladiva. Cena 236 KčFoto: Assa Abloy

Foto: TOKOZ

Cylindrická vložka TOKOZ PRO 400 patří do 4. bezpečnostní třídy. Cena 1245 KčFoto: TOKOZ

2. Pozor na dveře i okna 

Vylepšit staré vchodové dveře nemusí přinést žádoucí efekt. Například když se přidá závora, většinou se provrtávají obvodové latě, a tím vlastně dochází k oslabení dveří. Nové bezpečnostní dveře jsou správným řešením, protože berou v potaz všechna slabá místa vstupu. Ale i ty by měly být instalované v odpovídajících zárubních.

V bezpečnostním provedení si lze pořídit také okna. Pokud o nich neuvažujete, na skla se dá aplikovat bezpečnostní fólie. Okna mohou ochránit také mříže instalované do zdi nebo uzamykatelné venkovní rolety.

Foto: Sherlock

Vchodové dveře F730 patřící do 4. bezpečnostní třídy představují maximální ochranu pro vaše rekreační obydlí. Cena na dotazFoto: Sherlock

Foto: DAFE-PLAST

S plastovými okny Synego v bezpečnostní úpravě se výrazně prodlouží čas, který je při případném pokusu o vloupání potřeba k jejich překonání. Cena od 5360 KčFoto: DAFE-PLAST

Foto: MINIROL

Předokenní rolety Classic při využití uzamykatelné koncové lamely či pohonu s bezpečnostními závěsy můžou představovat další bezpečnostní prvek. Cena od 3561 Kč/1000 x 1000 mm, uzamykatelné lamely za příplatek od 457 KčFoto: MINIROL

3. Uvažujte jako lapka 

Mnoho lidí na konci sezony uloží to nejcennější, co na chalupě mají, do jedné místnosti nebo hlavního objektu a ten „zabarikádují.“ Zloděj však může zvolit i jinou cestu než hlavní dveře. Třeba sklep, stodolu či půdu, nezabezpečený vstup do garáže, která je propojená s obytnou částí, okno, balkon… Proto byste zabezpečení svého rekreačního sídla měli řešit komplexně.

Foto: Profimedia.cz

Myslete na to, že každý objekt nabízí celou řadu „vstupů“, nejde jen o hlavní dveřeFoto: Profimedia.cz

4. Sekundární pojistky 

Každá další překážka proti nevítanému návštěvníkovi má smysl. Což platí i pro takzvané sekundární zabezpečení, tedy opatření, kterými znesnadníte zloději pohyb uvnitř domu. Dveře do jednotlivých místností zamkněte, cenné věci, jež ponecháváte třeba ve sklepě, zabezpečte kvalitními zámky (připevní se do podlahy či stěny neodvrtatelnými čepy, od nich vede řetěz či ocelové lanko, jímž se provléknou třeba pneumatiky).

Pomůže také trezor zabudovaný do zdi nebo připevněný k podlaze. „Například domácí trezor na cenné drobnosti stojí méně než 1300 korun. Pro co nejlepší funkci si ho ale nechte odborně instalovat,“ říká Antonín Terš ze společnosti Assa Abloy.

Foto: TOKOZ

Zámek X Safety BOX III je vhodný k uzamykání volně stojících objektů. Patří do 3. bezpečnostní třídy a připevňuje se pomocí neodvrtatelných kotevních šroubů s trhacími hlavami. Cena 2177 Kč Foto: TOKOZ

Foto: Assa Abloy

Pancéřovaný ocelový bezpečnostní trezor Yale Safe Premium Laptop užijete nejen ve městě, ale také na chalupě. Cena 7744 KčFoto: Assa Abloy

5. Chalupa není skladiště

Tohle je opravdu častý nešvar – co člověku doma překáží, to odveze na chalupu či chatu. Navíc si lidé v poslední době stále lépe vybavují svoje rekreační objekty. Z porovnání statistik za rok 2015 a 2016 vyplývá, že ač se snížil počet vloupání do chat a chalup, zvýšila se průměrná škoda zhruba o deset procent.

Když už nedáte jinak, pak dražší předměty alespoň skryjte před nevítanými pohledy. Profesionální lapkové si terén nejprve obhlížejí a čím méně lákadel jim připravíte, tím lépe. Při tipování také zkoumají úroveň zabezpečení, a tady se nabízí využít rovněž falešné „zabezpečení“ typu makety kamer, čidel, cedule informující o tom, že objekt je napojený na bezpečnostní agenturu nebo zcela obyčejná informace na vratech: Pozor zlý pes.

Foto: TOKOZ, s využitím materiálů Policie ČR

Grafika ukazuje, jak se liší průměrná výše škody při vloupání do rekreačních objektů podle krajůFoto: TOKOZ, s využitím materiálů Policie ČR

Foto: Mall

Makety kamer, na foto (zleva): venkovní V-37521, cena 249 Kč, vnitřní TELEFIN2, cena 199 KčFoto: Mall

6. Příležitost dělá zloděje

Traduje se, že profesionální lapkové dodržují pravidlo pěti minut: když se během této doby nedostanou k lupu, prý svou snahu raději vzdají. Jistě se na to nelze spoléhat, ale také je zbytečné zlodějům „nahrávat“. Třeba tím, že v obyčejném zahradním domku nebo kůlně necháte sekeru, krumpáč, žebřík… Veškeré zahradní a kutilské pomůcky ukliďte z dohledu a dejte je pod kvalitní zámek.

Foto: Fiskars

Veškeré zahradní nářadí nejen ukliďte, ale také dobře zabezpečteFoto: Fiskars

Nezapomeňte: každé opatření, které dokáže omezit riziko vloupání, se počítá. Jak vážně berete zabezpečení své chaty nebo chalupy vy? 

Reklama

Načítám