Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Elišky přítel rád flirtuje s ženami. Je to důvod k rozchodu?

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eliška (29) se s přítelem seznámila v době, kdy možnosti vyjít ven s přáteli byly omezené. Jaké bylo její překvapení, když si spolu vyrazili později a ona zjistila, že její přítel rád flirtuje s ostatními ženami. Elišce to vadí, ale je to důvod k rozchodu? Co na to Josef Hausmann?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Elišky:

Vážený pane Hausmanne, mám na vás pro mě důležitý dotaz, který se týká mého přítele. Přítel je fajn muž, je mu 35 let, mně je 29 let, jsme spolu nyní v květnu rok. A to je právě ta věc, dokud bylo vše zavřené, nechodili jsme za přáteli, tak bylo vlastně vše v pořádku. Ale jak se uvolnila opatření a začalo se chodit do společnosti, do restaurací, tak u něho pozoruji velmi nepříjemný jev.

Když se napije, tak se velmi má k různým ženám, doslova je objímá, flirtuje s nimi a vůbec mu nevadí, že to vidím, že v té společnosti jsem i já. Když jsem mu to říkala, tak se dost ohradil, že to přece nic není, že se nic neděje a že to dramatizuji. Že mi přece nezahýbá. Ale mně to opravdu vadí, nejen proto, že to vidím, ale také proto, že se stydím před ostatními. Jedna kamarádka se mě už ptala, jestli mi to nevadí… Ano, vadí, ale co s tím mohu dělat? Mohu se s ním rozejít, ale to nechci, on je jinak fakt hodný a milý chlap. Děkuji vám, Eliška

Vážená slečno Eliško,

s přítelem se nerozcházejte, protože jeho projevy obecné mužské náklonnosti k ženám jsou celkem v normě – i když vám zrovna tato norma není po chuti. Ve snaze si polepšit byste totiž mohla narazit na „jinak fakt hodného a milého chlapa“, který bude mít trvalý poměr se sekretářkou, po republice zatajené tři děti nebo povede soutěž s hospodskými kumpány o body do „sbírky ženských trofejí“. A věřte, že takovými se to všude hemží – mnohokrát jsem zde evolučně zdůvodňoval, že dnešní muži statisticky nejsou genetičtí potomci těch věrných a monogamních, ale potomci těch bezuzdných „rozsévačů“.

Slušný a civilizovaný muž, jako je ten váš, drží svou rozsévačkou touhu v mantinelech povrchních objetí a pohrávání si se sny v podobě toho, čemu vy říkáte flirtování. Toto slovo (jako i mnoho jiných slov) dostává v dnešní době další pokroucený význam dokonané nezávazné sexuální avantýry. Ke cti vašeho přítele budiž vyzdviženo, že on flirtuje pouze v původním smyslu tohoto slova, tedy jen verbálně a gestikulačně.

Pro své vlastní uklidnění vězte, že ženy obecně o flirtující větroplachy nestojí a z jejich projevů náklonnosti si vybírají jen psychologické pohlazení spočívající ve faktu, že jsou pořád v kurzu a žádoucí. Pokud se ve společnosti budete k příteli dostatečně mít, aby všichni viděli, že je zadaný, stane se jeho flirtování úplně bezzubým a marným, protože horší než flirtující floutek je pro ženy už jen flirtíř zadaný. Nechte ho tedy v klidu se „vyřádit“. Majetnickým postojem k partnerovi, kdy ho budete mentorovat, co smí a co se patří, naděláte více škody než užitku. Muži milují ženy, které je nedeptají kvůli volovinám – a za takovými také utíkají. Tak si ho přehnaným úsilím o jeho udržení neztraťte!

Je otázkou času, kdy se stane muž nevěrným, ženy potřebují sex méně než muži, to jsou mýty, které se stále drží u těch, kterým vyhovují, ačkoliv je mnohé studie dávno vyvrátily. Které další mýty kazí lidem vztahy?

Reklama

Načítám