Hlavní obsah

Vede flirtování k podvádění? Tyhle signály už značí nevěru

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Snad každý rád flirtuje. Existují však hranice, které by se neměly překračovat. V jakém momentě se může z nevinných úsměvů vyvinout nevěra jako trám?

Článek

Rozdílu mezi nevinným flirtem a sváděním, které vede k nevěře, se v jedné ze svých studií věnuje i newyorská psychoterapeutka a manželská poradkyně Rachel Sussman. K jakým závěrům dospěla?

Tvrdí, že pokud člověk žije ve vztahu, ještě to neznamená, že není vnímavý vůči okolí. Každý si potřebuje občas zvednout sebevědomí nebo strávit chvíli ve společnosti milé osoby opačného pohlaví (8 důkazů, že jste přitažlivější, než si myslíte). „Dokonce i v oddaném vztahu je určitý stupeň flirtování naprosto normální. Samozřejmě, že se vám na tváři objeví ruměnec hned poté, co vám chlapík, který pracuje ve vedlejší kanceláři, vysekne poklonu za krásný úsměv. Dokonce mu za takový postřeh a pozornost můžete s jiskrou v oku poděkovat a laškovně se mu podívat do očí. Tohle jsou skutečné a nevinné scénáře, které se odehrávají každý den, a většinou jen pro zábavu,“ píše Rachel Sussman.

Tenká hranice mezi flirtem a nevěrou

„Flirtování způsobuje, že se mnozí z nás cítí mladí, atraktivní a žádaní (jaké muže ženy preferují pro flirt, a jaké pro vztah). Koneckonců, takové oťukávání je součástí páření, a fakt, že máte vážný vztah, vám v takovém jednání nebrání. Pokud to ovšem neudržíte v mezích neškodné hry, velmi lehce se vám to může vymknout z rukou.“ Podle Rachel Sussman je hranice mezi flirtem a nevěrou velmi tenká.

„Prefrontální kůra v lidském mozku se skládá z několika částí, přičemž každá má jinou úlohu. Jedna část je zapojena do poznávacích procesů a vnímání. Pomáhá dešifrovat, jestli ta osoba, která je nám sympatická, opětuje signály, jež k ní vysíláme. Zda právě ona je strůjcem toho, že se díky ní cítíme rozrušeně a snažíme se v jejích očích vypadat lépe.“ A tady už nastává zásadní rozdíl.

Jak flirtují ženy a jak muži

Nevinný flirt se vyznačuje tím, že když s někým koketujete, není vaším cílem danou osobu získat jen pro sebe. Berete to jako zábavu, dělá vám dobře, že se protějšek „chytil“. Sebevědomí stoupá, avšak hranice intimity překročeny nejsou. Při svádění a balení už jde o něco jiného. Jste zaměřeni na danou osobu a vaším cílem je získat její pozornost za každou cenu, proto vůči ní vysíláte silné sbližovací signály.

A jak flirtujeme? Ženy si pohrávají s vlasy, dotýkají se samy sebe, aby upoutaly pozornost, předvádějí pružnou panteří chůzi s pootevřenými rty, vypínají hrudník a pohybem přitahují mužskou pozornost k bokům. Dva, kteří spolu očividně chtějí navázat bližší kontakt, se zároveň zrcadlí, to znamená, že navzájem kopírují svoje pohyby. V tento moment stačí málo.

Flirtuje váš muž s každou sukní?  Zatímco ženy dávají na odiv své ženské zbraně, pánové obvykle stojí s rukama v bok, pohrávají si s knoflíky saka, zdvihají obočí, při pohledu na vás se opakovaně dotýkají obličeje či roztahují nohy tak, aby jim byl vidět rozkrok, většinou tak činí podvědomě.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Když porušíte osobní zónu nebo se dotknete, spouštíte hru hormonů, kterou nikdo neovládáFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Hormony a sexuální vzrušení

A kde je ta hranice, kterou není radno překročit? Protistrana například udělá nějaký vstřícný krok, kterému se nedá odolat. Přistoupí blíž, čímž poruší vaši osobní zónu, a ledabyle sundá smítko z vašeho oblečení, přičemž naváže oční kontakt a zároveň ucítí váš osobní pach. Tímto vstupuje do hry nebezpečná chemie.

Lze nasát vůni protějšku, za níž stojí feromony, a dotknout se jeho pokožky. Mozek začne chrlit dopamin, tedy chemickou látku, která je taktéž zodpovědná za pocity euforie. Pouhých pět minut od této chvíle stačí. Dopamin následuje adrenalin, tedy hormon vyměšovaný dření nadledvin. Srdce se rozbuší, vše začíná být vážnější. Mezitím je tělo, bez ohledu na pohlaví, zaneprázdněno produkcí testosteronu, typicky mužského pohlavního hormonu spojovaného s agresivitou a riskováním (ale opravdu mohou za vzrušení hormony?). Že máte doma partnera, který čeká s večeří? No a? Chvíli počká!

Příležitost dělá zloděje

„Pokud se při flirtu nevydáte příliš daleko, je to v pořádku. Prohoďte pár slov a lichotek, nebo si je vyslechněte, a nechte to být. Jakmile ale dopustíte bližší a delší kontakt s jasným sbližovacím podtextem, už to obvykle zavání průšvihem,“ zdůrazňuje psychoterapeutka Rachel Sussman a varuje, že flirtování, které si nehlídáme, vede často k podvádění. Je tohle nevěra? Muži říkají „ne“, ženy „ano“. Dokonce aniž byste to původně chtěli! Je to rozjetý vlak, který už nikdo neumí zastavit. Nutno však dodat, že za bezpečnou hranici se obvykle vydávají hlavně ti, co jsou ve stávajícím vztahu nespokojení, nebo patří k chronickým záletníkům. A je jedno, jestli se jedná o ženu nebo muže, v tomhle jsme všichni na jedné lodi.

A jak se na flirtování díváte vy? Považujete ho za neškodnou zábavu?

Reklama

Načítám