Hlavní obsah

Nevěra v číslech. Když vás podvede jednou, udělá to znovu?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Bolí to, ale jelikož nevěrného partnera milujete, odpustíte mu. Máte strach, že se prohřešku vůči věrnosti dopustí opakovaně? Ve střehu buďte hlavně tehdy, pokud jeho chování nemá žádnou souvislost s vaším vztahem.

Článek

Otázka, která ženy zajímá celé věky. Proč muži podvádějí? Často se vymlouvají na to, že hledají, co jim v oficiálním vztahu chybí. Obvykle jde o projevy uznání, obdiv ze strany milenky nebo vášnivější sex. Takový úlet může být jednorázový, nebo se naopak dá označit za celoživotního koníčka. A právě na to si posvítili výzkumníci z Denverské univerzity v americkém Coloradu: zajímalo je, s jakou pravděpodobností se jednou nevěrná osoba dopustí dalšího prohřešku vůči stávajícímu vztahu. A co zjistili?

Jednou nevěrný, vždycky nevěrný?

Vědci, jejichž závěry uveřejnil odborný časopis Archives of Sexual Behavior, po dobu pěti let monitorovali vztahové návyky a zkušenosti několika stovek mužů a žen. Zjistili, že u jedinců v čerstvém vztahu, kteří podlehnou pokušení a s někým se vyspí, vzniká 3,4krát větší pravděpodobnost nevěry nejen ve stávajícím partnerství, ale i v dalším. A co se týče vztahů trvajících déle než rok, tak přesně 45 procent nevěrníků v nich žijících svoje záletné činy, bez ohledu na pohlaví, někdy zopakuje.

Když já se nudím, zlato!

Proč to nevěrníci dělají? Výzkum ukazuje, že lidé se nevěry dopouštějí na základě celé řady motivů včetně hněvu, pomsty, nedostatku komunikace, zanedbávání, nízké sebeúcty a touhy po sexuální rozmanitosti. Někdy ale žádný zásadní problém vůbec být nemusí, na což poukázali vědci z Floridské státní univerzity na základě dat ze dvou nezávislých studií se 204 novomanželskými páry. Pravda je, že i když to v posteli a mimo ni klape, nic to neznamená. Za nevěrou totiž v neposlední řadě stojí emoční nuda.

Foto: andriano.cz, Shutterstock.com

Muži svoji nevěru rádi omlouvají všelijakými nedostatky oficiální partnerky. Přitom by buď měli zapracovat na vztahu, nebo na soběFoto: andriano.cz, Shutterstock.com

Potíže ve vztahu vs. osobní problémy

Americký sociální psycholog Justin Lehmiller se domnívá, že pokud důvod podvádění spočívá v nějakém problému, s nímž se potýká daný vztah, nemusí se nevěra pakovat. Přece když mi něco v partnerství vadí, zkusím to vyřešit, a pokud to jinak nejde, vztah ukončím a začnu nový – lépe fungující. Motivace pro nevěru pak pravděpodobně ustoupí.

Pokud ovšem někdo podvádí z individuálních důvodů, třeba z touhy po rozmanitosti, kvůli posílení nízkého sebevědomí nebo hledání sebepoznání, počítejte s tím, že si servítky brát nebude, bude nevěrný a bude se přitom vymlouvat na nespokojenost ve vztahu (a tak přenášet zodpovědnost na partnera), anebo dokonce na geny.

Mají muži nevěru v genech?

Jsou lidé monogamní, nebo polygamní? Studie australské Queenslandské univerzity naznačila, že nevěra u mužského pohlaví do jisté míry může být zakódovaná v DNA, a to vinou genetického uspořádání systémů dopaminu a oxytocinu, ale jako alibi, omluva nebo vysvětlení se něco takového nepočítá. Genetické a neurobiologické faktory jsou až na druhém místě, v první řadě jde o to, jestli dotyčný podvádět chce, vztahy bere jako hru a s věrností obecně si hlavu nedělá. V takovém případě utíkejte. Nebo ještě lépe, seznamte ho se svojí sokyní.

Reklama

Načítám