Hlavní obsah

Co všechno nevíte o sexu? Nevěřte mýtům, i muži mívají orgasmus bez ejakulace a na délce záleží!

Foto: gpointstudio, Profimedia.cz

Foto: gpointstudio, Profimedia.cz

Reklama

S jakými nejčastějšími mýty o sexu se odborníci setkávají? Je až s podivem, čemu všemu lidé věří. Nebo si také myslíte, že počet sexuálních partnerů se pozná podle pevnosti vaginy a že penis nelze zlomit?

Článek

Do velké míry za to mohou nejrůznější zaručené zprávy na internetu, filmy a hlavně porno. Především díky němu má spousta lidí o sexu velmi zkreslené představy a věří naprostým hloupostem. Nebo vy si snad také myslíte, že muži se vzruší rychleji než ženy, penis se nedá zlomit a že na ženské vagině je možné poznat, kolik partnerů dotyčná žena měla? Pojďme se tedy podívat na 10 nejčastějších bludů, které o sexu panují.

1. Mužský orgasmus se pozná podle ejakulace

Tohle je jedna z věcí, která lidi stále překvapuje. Je obecně zakořeněným mýtem, že mužský orgasmus a ejakulace jsou jedna a ta samá věc. Jenže ve skutečnosti to jsou dva zcela odlišné procesy. „Ejakulace probíhá v prostatě a močové trubici a svalové kontrakce pak vytlačují sperma z těla. A orgasmus se odehrává v mozku,“ vysvětluje britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox. „Ovšem je pravda, že muži, kteří mají takzvaný suchý orgasmus, obvykle mívají nižší hladinu uspokojení,“ dodává.

Ale nemusí to být pravidlo. Nejčastější příčina, proč nedojde k výronu semene, bývá stav, kdy tělo semeno vůbec nevytváří, nebo místo výronu putuje zpět do močové trubice. Příčinou mohou být i některé nemoci (cukrovka, vysoký krevní tlak) nebo například poranění míchy apod.

2. Za vaše vzrušení je zodpovědný partner

Většina lidí si myslí, že je jejich úkolem vzbudit v tom druhém vášeň a touhu, prostě svůj protějšek dostat do nálady a na vrchol extáze. To je ale hluboký omyl. Ve skutečnosti je každý za své vzrušení zodpovědný sám. „Je to jen na vás. Proto není vůbec chyba před sexem s partnerem trochu fantazírovat, dotýkat se sám sebe, pustit si něco vzrušujícího či si k hrátkám přibrat nějakou erotickou hračku. Pak máte své naladění plně pod kontrolou,“ tvrdí Tracey Cox. Nečekejte tedy na práci druhého, ostatně ženy, které znají své tělo a umějí se dostat do nálady, prožívají sex mnohem intenzivněji.

3. Muži myslí na sex každých sedm vteřin

Určitě už jste to také slyšeli. A možná vás nepřekvapí, že neexistuje studie, která by tuhle informaci potvrdila. Koneckonců, kdyby to byla pravda, tak muži myslí na sex víc než 500× za hodinu, což prostě není reálné. Mnohem reálnější jsou podle Tracey Cox závěry výzkumu, který provedl americký psycholog Alfred Kinsey. V něm se 54 procent mužů přiznalo, že na sex myslí několikrát za den, 43 procent řeklo, že několikrát do týdne, a 4 procenta méně než jednou za měsíc.

Pak je tu ještě průzkum Ohijské státní univerzity, v němž se na to samé ptali studentů. Průměrný mladý muž měl 19 takových myšlenek za den a průměrná dívka asi 10. Což je vzhledem k tomu, že lidé kolem dvaceti let mají podle statistik až dvakrát více sexu než jejich rodiče, víc než pochopitelné.

Foto: Standret, Shutterstock.com

Kdo myslí na sex častěji? Mladí, a to bez ohledu na pohlavíFoto: Standret, Shutterstock.com

4. Erekci mají jen muži

Omyl, erekci mají i ženy, jen není tak výrazná jako ta mužská. Klitoris je totiž ze stejné erektilní tkáně jako penis, takže i on se při vzrušení rozpíná, překrvuje a zvětšuje. Zajímavé je, že anatomicky penis vlastně připomíná, a pokud muž neví, jak s ním zacházet, pak je asi nejjednodušší radou věnovat mu stejnou pozornost a péči jako své chloubě. Další zajímavostí je, že čím je žena starší, tím je její klitoris větší, respektive zřetelnější, což je patrné zejména při vzrušení.

5. Pohlavní styk urychlí porod

Traduje se, že když chcete vyvolat porod, máte si dopřát pořádný sex a rozjede se hned. „Nic snad nemůže být pravdě dál,“ varuje Tracey Cox. Podle studie z roku 2006 zveřejněné v magazínu Obstetrics & Gynecology nejenže sex v termínu nevyvolá příchod dítěte na svět, v některých případech jej může dokonce oddálit. Vědci totiž zjistili, že ženy, které byly poslední tři týdny těhotenství sexuálně aktivní, přivedly své dítě na svět v průměru téměř ve 40. týdnu (39,9). A ty, co žádný sex neměly, rodily dříve (39,3).

6. Čím větší má žena vaginu, tím víc mužů měla

Větší hloupost snad neexistuje! Vagina je zjednodušeně řečeno sval uzpůsobený tak, aby toho zvládl opravdu hodně. Třeba se zvětšit tak, že jím projde při porodu hlavička dítěte, a pak se opět vrátit do původní velikosti. „Vagina je prostě neuvěřitelně odolná a její velikost a tvar nemá nic společného s vaší sexuální historií či současností,“ upozorňuje sexuální koučka Stella Harris pro magazín The Healthy. Je to věc genetiky, predisposic a také toho, jak k sobě s partnerem pasujete. A pokud pravidelně posilujete pánevní dno, například při józe, dokážete s ní divy i při sexu.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ženy, které své tělo dobře znají a vědí na co nejlépe reaguje, si milování více užívajíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

7. Penis nelze zlomit

Bohužel ano, lze. Tedy přesněji řečeno vážně pohmoždit! „Vím to z vlastní zkušenosti, s mým prvním manželem se nám to bohužel stalo. Špatně jsem se pohnula v nesprávné chvíli a jeho penis narazil do dřevěné postele,“ říká Tracey Cox. Ke zranění penisu (pohmoždění či přetržení šlach a vaziva) prý nejčastěji dochází, když pár mění polohu a ztopořený penis je stále zasunutý. Pak stačí špatné poposednutí, pohyb, vyklouznutí a náraz do čehokoli tvrdého a velmi bolestivé zranění je na světě.

8. Masturbace je ve stálých vztazích zbytečná a škodlivá

A to, prosím, tvrdí kdo? Existují desítky studií, které došly ke zcela opačnému výsledku. Pravidelná masturbace, zejména u žen, posiluje sílu vzrušení a díky ní pak i lépe dosahují orgasmu při párovém sexu. Na škodu ani není zapojit masturbační techniky při klasické souloži, urychlují nástup vzrušení i navození intimity mezi partnery.

9. Na délce (ne)záleží

Většina mužů řeší délku svého penisu, ale přitom pro uspokojení ženy je zásadnější spíš obvod jejich chlouby. „Vagina je pokryta nervovými zakončeními a čím silnější je penis, tím více kontaktu s těmito body má,“ vysvětluje Tracey Cox. Takže čím je penis širší, tím intenzivnější stimulace se ženě dostává.

Délka je ovšem také důležitá: příliš krátký penis ženu většinou příliš neuspokojí, protože vagina je celá protkána jemnými nervovými zakončeními, a pokud není stimulována celá, vzrušení často opadá. Další často tradovaný blud je, že podle velikosti chodidel odhadnete i velikost penisu. Je sice pravda, že vysocí muži mají obvykle i větší chodidla a delší penis, ale určitě to není pravidlo.

10. Muži se vzruší rychleji než ženy

Tak tohle se tvrdí asi nejčastěji, ale skutečnost je jiná. Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of Sexual Medicine nebyly v nástupu vzrušení mezi muži a ženami pozorovány žádné zásadní rozdíly. Vědci použili termovizi k měření průtoku krve do genitálií ve skupině 28 mužů a 30 žen. Ti sledovali videa, která byla buď neutrální, vtipná, nebo erotická. A výsledek pokusu byl jednoznačný: doba vzrušení měřená do chvíle dosažení maximální teploty genitálií po zhlédnutí sexuálně vzrušujícího videa byla v obou skupinách stejná.

Reklama

Načítám