Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Manžel chce třetí dítě, ale já už ne

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vám 43, vaši dva synové už postupně vyrůstají, a tak začínáte mít konečně zase čas na sebe. Teď teprve světu ukážete, co všechno ve vás je! Baví vás cvičit, postupovat v práci, prostě žít. Jenže manžel přijde s tím, že by chtěl třetí dítě a nedá si to vymluvit. Co má paní Soňa dělat?

Článek

Čtenářka Soňa (43) poslala na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz svůj příběh a požádala o radu.

„Vážený pane Hausmanne, prosím vás o názor na naši situaci. S manželem jsme spolu 13 let a nyní řešíme jednu zásadní věc, na kterou máme každý jiný názor. Nevíme, jak to vyřešit. Manžel by chtěl třetí dítě, já už ale ne. To už je hodně důležité, vysvětlím vám to. Během našeho manželství se nám narodily dvě děti, synové, nyní jim je 12 a 10 let. Když byly mladšímu synovi 2 roky, toužila jsem po třetím dítěti, mnohokrát jsem o tom s manželem mluvila, ale on zarytě nechtěl. Že prý mu dvě děti stačí. Velmi mě to mrzelo, dlouho jsem tuto bolest v sobě zpracovávala, až se mi to po letech konečně povedlo a já kromě dětí začala žít i svůj život. Začala jsem opět pracovat, chodit cvičit, zkrátka realizuji se v tom, co mě kromě rodiny moc baví. A teď právě asi před třemi měsíci manžel přišel s tím, zda bychom ještě nezkusili jedno dítě. Nevěřícně jsem na něj koukala a vlastně koukám doteď. Jak to po mně může chtít poté, co jsme to spolu řešili tolikrát před lety a odmítal mě? Točíme se v kruhu a hádáme se. Já manželovi vysvětluji, proč už nechci. On říká, že jsme si odpočinuli a finančně bychom to zvládli. Já ale už opravdu nechci, je mi 43 let, už je ta touha za mnou, i když s velkou starou bolestí. On ale dost naléhá. Často na to téma zavádí řeč, chce se častěji milovat, já před ním naopak utíkám. Mám strach, nevím, co dělat, jak to bude mezi námi dál. Prosím, poraďte mi. Děkuji moc, Soňa.“

Vážená paní Soňo,

Ve vašem podání je nedostatečně vysvětleno, čím manžel svou touhu po třetím dítěti opodstatňuje. To je velmi důležité zjistit pro úspěšnou protiargumentaci. Muži bývají spíše rádi, když děti odrostou, než aby se znovu realizovali u batolat. Proto směřujte ke zjištění jeho pohnutek. Možné případy (asi ne všechny) jsou následující:

1. Přerůstáte mu přes hlavu, nebo on si to aspoň myslí. Jste pořád krásná, je o vás zájem, chcete se víc postavit na vlastní nohy – a on by vás chtěl mít dalších pár let jistou a kvůli péči o mrně nemohoucí. Jo, i takhle (blbě) se projevuje láska...

2. Snaží se kompenzovat své selhání z dob, kdy jste po třetím dítěti toužila vy, a neuvědomuje si, že teď, když přichází s křížkem po funuse, místo kompenzace vrší další chybu.

3. Má racionální obavu, že pro přežití rodu jsou dvě děti málo. V době častých autonehod, pandemií a dalších možných neštěstí, která jsou navíc mediálně nafukována, to lze pochopit.

4. Chce mermomocí holčičku a neuvědomuje si základní pravidlo počtu pravděpodobnosti: I když hodem jedné mince padla desetkrát za sebou panna, je při jedenáctém hodu šance na orla opět pouze 1 : 1.

Vámi citované jeho zdůvodnění – že už jste si odpočinuli a finančně to zvládnete, je nic neříkající. Já bych vsadil na bod 1, zvlášť, když říkáte, že začínáte pracovat a cvičit. Je-li tomu tak (což bude on nerad přiznávat), podpořte mu nějak jeho ego a dokažte mu, že jeho vykonstruované obavy jsou liché. Udělat 43leté ženě dítě ze žárlivosti moudré není. 

Reklama

Související témata:

Načítám