Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: partner nosí dlouhé nehty, je to divné?

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Markéta chodí přes rok se svým přítelem a podle ní všechno klape. Až na jednu maličkost. Partner si nezvykle upravuje nehty. Až tak, že to Markétu trochu znepokojuje, a tak se na názor zeptala Josefa Hausmanna. Jak to vidí chlap?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel dotaz od čtenářky Markéty.

Pane Hausmanne, vím, můj dotaz je trochu bizarní, určitě není tak závažný či významný jako ty, na které odpovídáte, ale mě s tím partner překvapil a překvapuje, tak bych ráda znala Váš názor. Seznámili jsme se loni v létě, oběma je nám do 30 let, máme se moc rádi, v sexu nám to klape, rádi společně trávíme společný volný čas, fakt idylka. Ale jedna věc je na něm zvláštní, na rukou na palci a malíčku si pěstuje dlouhé nehty do špičky.

Jako fakt nejsou krátké, jsou dlouhé, jaké nosí některé ženy. Piluje si je, prostě pěstuje, říkám si, jestli si je bude i lakovat... Prostě mi to přijde podivné. Vám ne? On říká, že je mu to příjemné na dotyk. Já ale nevím, jestli je to jen to. Kdyby hrál na kytaru, tak bych to pochopila, to bývá ale jen jeden delší nehet. Také přemýšlím, co budu říkat s svým přátelům, až si toho všimnou. Napadá Vás, co by za tím mohlo být? Děkuji Vám, Markéta.

Vážená slečno Markéto,

při čtení Vašeho dotazu mě maně napadá Voltairovo: „Žena, která filozofuje, je stejně ošklivá, jako muž, který se líčí.“ Já vím, že dnes jsou „cool“ a „in“ všelijací voňaví metrosexuálové a fríkůlíni, ale nemohu si odpomoci od klasického pohledu na muže, jehož údělem je dřina a sebeobětování, pokud možno mlčky a bez stížností. Pro tento účel je také (správný) muž uzpůsoben: chodí v jednoduchých šatech, v nichž může kdykoliv zasáhnout do akce, do mnoha kapes se mu eventuálně vejde nářadí a pracovní nástroje, v obchodních domech projde bez povšimnutí desítkami pro něj nesmyslných oddělení, aby přímočaře zamířil do jediného, které je tu pro něj: oddělení s pilami, sekerami, bruskami, lepidly a rýči, případně i s dokonalejšími stroji, s nimiž se dá zastat více práce.

Zároveň dávno zavrhl vše, co by mu v práci překáželo – přívěsky, módní doplňky, cetky, naondulovanou hlavu či pěstěné nehty. Váš partner Vám přijde v tomto ohledu divný právě proto, že ty jeho pěstěné nehty symbolizují jeho rezignaci na prapůvodní poslání muže. Je sice pravda, že už se neloví mamuti ani se neondá s ruchadlem za párem volů. Ale tempo změny našich tisíciletých (genetických) postojů zdaleka nestačí dnešnímu tempu sociálních změn, čímž se dostáváme do konfliktu mezi vnitřním hlasem našich předků a logikou moderní doby. A tak přesto, že ťukat do počítačové klávesnice či nimrat se v hranolkách se dá stejně dobře s pěstěnými pařáty i bez nich, zmíněný vnitřní hlas zní znepokojeně. Právem se obáváte i hodnocení (vnitřního hlasu) Vašich přátel.

Ptáte se, co by za tím mohlo být? Vsadil bych se, že Váš partner vyrostl v rodině bez otce nebo s otcem ušlápnutým. A bohužel asi bez klukovské party či sportovního prostředí, kde se případné tendence k narcisismu srovnaly do latě. Vezmeme-li ovšem v úvahu širokou škálu všech možných lidských excesů, přijde mi libůstka Vašeho přítele celkem benigní, v pravém slova smyslu vada jen kosmetická. Jestli to nijak nevadí Vám osobně – asi ne, když je Vám s ním dobře – dokážete se jistě povznést i nad to, co si myslí vaši přátelé. Jestli Vaše trable končí zmíněnými drápy, vyšla jste z toho ještě dobře.

Anebo jde jen o módní záležitost, dlouhé nehty jsou aktuálně v naší kultuře doménou žen, stejně jako například podpatky. Nebylo to tak vždy, zrovna první podpatky neobuly ženy, ale překvapivě opačné pohlaví. Seznamte se se zajímavými fakty z historie módy

Reklama

Načítám