Hlavní obsah

Mýty o vztazích aneb Jak je to s nevěrou a frekvencí sexu?

Foto: Friends Stock, Shutterstock.com

Foto: Friends Stock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jen dokonalé a harmonické vztahy jsou ty pravé, jinak máte problém? Mýtus! Vztahy jsou o skutečných lidech, kteří dělají chyby, hádají se, občas jim uteče oko za cizím hezkým zadkem a pochybují o sobě i o své spřízněné duši. A je to v pořádku. Co se o lásce říká a jen to zbytečně stresuje?

Článek

Chcete mít šťastný a spokojený vztah? Tak se vykašlete na porovnání s jinými, nečerpejte inspiraci z filmů a ignorujte známé mýty a klišé. Věřit na lásku jako z pohádky není romantické, spíš vás to odvádí od reality. Televize a filmy, stejně jako profily na sociálních sítích, prezentují raději jen to hezké. Na obrazovce vztahy vznikají s lehkostí, tak nějak samozřejmě, každá krize je zažehnána jednou provždy a má jednoduché řešení. Ve skutečnosti to vyžaduje dost práce.

1. Hádky dokazují, že vám to nefunguje

Kamarádka se vám chlubí tím, že se s partnerem ještě nikdy nepohádali, a vy máte doma pravidelně pěknou Itálii Klid! Jako dva lidé s jedinečnou osobností se rozhodně nemusíte na všem shodnout a dobrá hádka či hlasitější diskuse může být zdravá. Vyjasníte si své odlišné pohledy, pochopíte vzájemnou perspektivu a dojdete ke kompromisu. Dohadování ale musí vést k rovnováze a mít nějaký výsledek. Jinak je to jen poštěkávání a tomu se vyhněte.

2. Kdo žárlí, ten miluje

Zdravá žárlivost do vztahu patří, každý má ovšem hranice jinde a neměla by být považována za důkaz lásky. Že mu na vás záleží by měl partner dávat najevo úplně jinak, a vy byste neměli v partnerovi úmyslně vzbuzovat nejistotu a ukazovat, že máte i jiné možnosti.

Pokud jste ve fázi, kdy si partner na vás dělá přehnané nároky, kontroluje vás a nevěří vám, pak přehodnoťte, zda je to stále láska. Ta pravá je přece postavena na vzájemném respektu a důvěře.

Foto: DexonDee, Shutterstock.com

Proč ti najednou vadí, že chci vidět tvoje zprávy, výpisy z účtu a vymazané fotky? Dřív ti to připadalo romantické Foto: DexonDee, Shutterstock.com

3. Ve skvělém vztahu si čtete myšlenky

Jste na sebe napojení, znáte svá přání, zlozvyky i strachy. Ale pokud netušíte, co si partner přeje k narozeninám nebo co by chtěl k večeři, neznamená to, že se máte málo rádi. Ani ten nejvnímavější a nejzamilovanější člověk nedokáže předvídat všechny nálady a potřeby. Ani ve zdravém vztahu nemůžete čekat, že to půjde i beze slov, jen to vytváří zbytečné dusno. A ano, ženy tu tendenci občas mívají. Vtipů na téma „Když žena řekne, že se nic neděje, tak se rozhodně něco děje“ existují desítky.

4. Čím víc sexu, tím vám to lépe klape

Ano, sex je rozhodně nezbytnou součástí partnerského vztah, ale neměl by se přeceňovat. Máte pocit, že kamarádi jsou jak králíci a vy jste tak utahaní, že jednou za měsíc je vaše maximum? Neexistuje pravidlo, které by říkalo, při jakém počtu milostných aktů měsíčně lze hovořit o šťastném, případně nešťastném vztahu. Tak jak se liší jednotlivé páry, liší se i sexuální potřeby těchto dvojic. Je jedno, kolikrát týdně nebo ročně to děláte, jde o vaši (u)spokojenost.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

To bude sousedka čumět, až jí řeknu, že jsme to dělali dvakrát za večer. Furt se povyšuje, že jejich vztah je na výrazně vyšší duchovní úrovni... My to máme zase častěji horizontálně! Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

5. Měli byste spolu chtít trávit veškerý čas

Pokud se opravdu milujete, měli byste být téměř nerozluční. Kdo to řekl? To nevíme, ale víme, že se tak připravujete o čas jen pro sebe nebo své přátele. A mít vlastní koníčky a aktivity přináší do vztahu spoustu nových podnětů a vlastní jedinečnost.

Partner tu není pro to, aby vás doplnil, jste kompletní i bez něj. Proto si mnohé potřeby můžete naplnit sami, a pak své zážitky s partnerem sdílet.

6. Máte-li pochybnosti, není to to pravé

Nikdo není neomylný a nikdo přesně neví, co mu jeho rozhodnutí přinesou. Všichni se v průběhu života mění a nikdy nevíte, do jakých situací se dostanete. Myslet si, že spolu budete už navždy cukrovat jako před svatbou, je omyl. Manželství je závazek, který mnohé děsí svou definitivností a vyvolá obavy nebo úzkosti. To ale neznamená, že váš vztah není dost pevný, naopak chcete pro sebe i svého životního partnera tu nejlepší a promyšlenou budoucnost. A k tomu občasné pochybování zkrátka patří,

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Hypotéka, svatba a stěhování do zahraničí... Je to láska, když to potřebuji promyslet a nekývla jsem hned? Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

7. Podvede jednou, podvede vždycky

Jedna z nejprofláklejších „pravd“, která zbytečně ukončila už spoustu vztahů. Nevěra je hrozná, a kdyby jí nebylo, nikomu by nechyběla. Ale stává se, člověk je tvor chybující. Děje se ovšem z tisíce různých důvodů a ne vždy by měla nutně vést k rozchodu.

Že člověk jednou podvedl, neznamená, že má v sobě nevěrnickou DNA zakódovanou a nedá se mu věřit. Naopak mnohdy může nevěra vést k nápravě vztahu. Ukazuje, že ve vztahu něco není v pořádku a je třeba na něm zapracovat. Musí však oba dva chtít. Je ale potřeba odhalit, proč k ní došlo.

Reklama

Načítám