Hlavní obsah

Otec na rodičovské: Muži mají zájem, ale finance je brzdí

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká komedie Deníček moderního fotra, která v srpnu vstoupila do kin, reflektuje v posledních letech stále diskutovanější téma. Tereza Ramba (32) a Jiří Mádl (34) totiž ve filmu hrají rodiče, kteří se rozhodnou, že po porodu malého Čeňka se do zaměstnání vrátí matka a otec zůstane na rodičovské dovolené. Jaké jsou výhody a nevýhody?

Článek

Téma otců na rodičovské dovolené je aktuální i v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19. Řada lidí totiž začala pracovat z domova a důsledkem byla skutečnost, že mnozí otcové trávili se svými dětmi mnohem více času než obvykle.

V České republice se rozlišuje mateřská a rodičovská dovolená. Mateřská trvá 28. týdnů a otec na ni může nastoupit po 7. týdnu od porodu. Na mateřskou navazuje rodičovská, která může po dohodě se zaměstnavatelem trvat maximálně čtyři roky. Na rodičovské se mohou žena a muž vystřídat. Podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí ovšem muži tuto možnost využívají jen v minimální míře. V roce 2019 tvořili muži v Čechách a na Moravě jen asi 2 % příjemců rodičovského příspěvku. V Praze byl tento podíl o procento vyšší.

Malý počet mužů na rodičovské ovšem neznamená, že by o ni neměli zájem. V průzkumu společnosti Česko v datech uvedlo 63 % mužů, že by chtěli v budoucnu, až budou mít dítě, rodičovskou dovolenou využít. Důvod, proč na ni nakonec nenastoupí, je prostý. Finance.

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Mnozí muži by si rodičovskou rádi vyzkoušeli, ale mívají vyšší platy než ženy, a tak jdou živit rodinuFoto: StockLite, Shutterstock.com

„V zemích, především severských, kde otcové pečují o své dítě celodenně, není výše náhrady za mzdu v podobě rodičovského příspěvku nastavena jako univerzální dávka, nýbrž jako dávka, která se odvíjí od jejich příjmu v zaměstnání,“ uvádí socioložka Hana Maříková ze Sociologického ústavu AV ČR. Takže manažer s vysokým platem má i na rodičovské možnost přispívat do rodinného rozpočtu poměrně vysokou částkou.

Kojení a prohloubení vztahu

Pomineme-li ovšem finanční stránku věci, která je velmi individuální, může mít odchod muže na rodičovskou další potenciální výhody a nevýhody. Jednou z nevýhod je skutečnost, že muž nemůže kojit, a tak musí matka, pokud dítě neodstaví, mléko odstříkávat.

Co se týče pozitivních stránek, pobyt otců na rodičovské obvykle vede k prohloubení vztahu mezi nimi a dítětem. Matka si totiž silné pouto buduje už během těhotenství, porodu a také při kojení. V neposlední řadě může mnohým párům prospět, že si muž na vlastní kůži zažije, co vlastně neustálá přítomnost dítěte obnáší. A zjistí, že tento čas nemá s dovolenou nic společného, ale že jde o práci na plný úvazek.

Střídání jako kompromis

Jako optimální se jeví model, kdy se žena a muž na rodičovské po nějaké době vystřídají. Matka se tak neocitne na delší dobu mimo zaměstnání. Návrat do práce totiž bývá po dlouhé pauze, kdy jsou hlavní plenky a kojení, obtížný. Zvláště při návratu do oblastí, které se rychle vyvíjejí a posouvají dopředu.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Otec na rodičovské není v Česku častým jevemFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Zkušenosti z rodičovské dovolené

Zkušenost se střídáním na rodičovské mají manželé a rodiče dvou dětí Lucie a Jan Harnošovi. Když se jim narodila druhá dcera, Lucie podnikala, a navíc dokončovala vysokou školu, což pro ni bylo velmi vyčerpávající. Když byl mladší dceři rok a Lucie přestala kojit, její manžel se nabídl, že se doma vystřídají. Jak hodnotí po letech, co jim toto rozhodnutí dalo a vzalo?

Shodují se v jedné věci. Pokud muž zůstává s dítětem doma, je důležité především nepřestat pracovat na vztahu. Jelikož si vlastně vyměňují tradiční role, je třeba, aby muž zůstal v očích ženy mužem, a ona v jeho očích, přestože živí rodinu, především ženou. Například suverénní manažerka by měla před příchodem domů odložit svoji dominantní roli a muž by neměl mluvit jen o dětech, ale občas ženu překvapit a rozesmát, aby jí nepřestal imponovat. Jinak má podle nich muž na mateřské celou řadu pozitivních stránek.

„Skvělé je, že můžu být svědkem každodenních malých zázraků s dětmi. Projevuje se to i na mém sebevědomí. I muž totiž zvládne veškeré úkony spojené s dětmi stejně dobře jako žena, tedy kromě kojení. A taky se naučí spoustu dovedností kolem dětí,“ říká Jan.

Pozitivní je i to, že přestože je mužů na rodičovské pořád málo, je jich přece jen víc než dejme tomu před 15 lety. A tak si mohou na internetu vyměňovat svoje zkušenosti a vzájemně si radit.

„Samozřejmě je ale profesní kariéra mužů na rodičovské upozaděna. Po návratu do práce mohou prožívat krizi, ale to se týká i žen,“ přemýšlí Lucie.

Marek na rodičovské dovolené

Od letošního června je na rodičovské dovolené i Marek Fogl, který se o dcerku Štěpánku stará od jejích tří měsíců. To, že bude s dítětem doma, rodina původně neplánovala. Jenže Marek na jaře vážně onemocněl, musel odejít z práce a z finančních důvodu si s partnerkou nemohli dovolit být doma oba. A tak zůstal na rodičovské on.

Zpočátku si to jakožto bývalý manažer v korporátní firmě nedokázal vůbec představit. Dnes ale říká, že to bylo jedno z jeho nejlepších životních rozhodnutí.

„Zatím nevidím žádné nevýhody, pozitiva bohatě převažují. Jako největší přínos vidím to, že si spolu s dcerkou tvoříme vztah už od začátku. Zjistil jsem, že miminka jsou velice vnímavá i v takto nízkém věku života a že jsme už teď schopni spolu komunikovat. Jsem schopný poznat její potřeby. Doporučuju všem mužům, aby si to alespoň na čas zkusili a nebáli se přijmout tuto životní roli. Odměnou vám bude jedinečný a silný vztah s dítětem a spokojená partnerka. Začal jsem svět kolem vnímat jinak a prožívat ho více opravdově. Spoustu věcí a životních postojů jsem přehodnotil. Nyní je pro mě čas věnovaný dětem ten nejlépe investovaný,“ tvrdí Marek Fogl.

Reklama

Načítám