Hlavní obsah

Slavné porodní scény: Ve kterém snímku rodil muž?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Narození nového člověka je sice zázrak, ale samotný proces bývá plný bolesti a nebývá úplně fotogenický. A zatímco některé filmové porodní scény ho značně idealizují, jiné se snaží co nejvíce přiblížit skutečnému porodu. Tohle jsou ty nejslavnější z nich.

Článek

Ti, kteří plánují rodinu, by si měli dát pozor, na co se dívají. Následující filmové scény by jim totiž mohly tyto úmysly překazit nebo alespoň značně změnit plány na přítomnost partnera u porodu. Na druhou stranu ne každá žena se chystá porodit upíra nebo chce svým výkonem aspirovat na Oscara. Připomeňme si slavné porodní scény s tím, že opravdu nejde o žádné tutorialy.

Střípky ženy (2020)

Nedávno si velkou pozornost vysloužil dramatický snímek maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa (46). Skoro půl hodina filmu, která působí velmi autenticky, věrně zachycuje těžký průběh domácího porodu. Ten ovšem nemá šťastný konec a hlavní hrdinka v podání Vanessy Kirby (33) se po zbytek filmu vypořádává s bolestnou ztrátou. Za svůj výkon získala cenu pro nejlepší herečku na festivalu v Benátkách a byla také nominována na Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Domácí porod skončil tragickyFoto: Profimedia.cz

Twilight sága: Rozbřesk 1. část (2011)

Pro slabé povahy rozhodně není zachycení porodu, které je součástí slavné upíří ságy. Smrtelnice Bella, kterou si zahrála Kristen Stewart (31), totiž otěhotní s upírem Edwardem v podání Roberta Pattinsona (35) a její těhotenství ani jeho vyvrcholení rozhodně neprobíhá standardně. Plod totiž roste rychleji než obvykle a ze své matky vysává živiny i veškerou energii. Dcera pojmenovaná Renesmee se nakonec dostane na svět za dramatických okolností, při nichž se prolévají potoky krve a jde o životy.

Foto: Profimedia.cz

Edward nebyl z Bellina těhotenství nadšený a věděl pročFoto: Profimedia.cz

Zbouchnutá (2007)

Ke známějším porodním scénám se řadí i ta z komedie režiséra Judda Apatowa (53), která se točí kolem neplánovaného těhotenství. Tlačení a vzdychání na porodním sále se ujala herečka Katherine Heigl (42). Původně v obsazení figurovalo jméno Anne Hathaway (38), ale byla to právě porodní scéna, která herečku nakonec odradila. V době natáčení ještě neměla děti, takže by se do role prý nedokázala pořádně vžít.

Foto: Profimedia.cz

Hereččiným filmovým parťákem byl Seth Rogen (39)Foto: Profimedia.cz

Ženy (2008)

O ženách a pro ženy, takový je snímek režisérky Diane English (73), ve kterém se v žádné roli neobjevil muž, výjimkou je novorozenec na konci filmu. Se svými manželi mluvily filmové ženy maximálně po telefonu. I přesto, že k plození je obvykle osoba mužského pohlaví potřeba (nebo minimálně jeho genetický materiál), dojde na těhotenství i na scénu porodu. Ta působí docela bizarně. Rodička Edie v podání Debry Messing (52) si sice pořádně zakřičí, ale ženy, které jí dělají společnost, stihnou probrat milostné problémy i laky na nehty.

Foto: Profimedia.cz

Debra Messing si v roli Edie Cohen vyzkoušela porodFoto: Profimedia.cz

Junior (1994)

Zatímco v předchozím filmu hrály hlavní, respektive výhradní úlohu ženy, v komedii slovensko-kanadského režiséra Ivana Reitmana (74) jde zase hlavně o muže. V rámci výzkumného programu v něm postava Arnolda Schwarzeneggera (73) otěhotní a dítě se nějak musí dostat na svět. Přirozenou cestou to z anatomických důvodů nepůjde, a tak jsou diváci svědky toho, jak bývalý kulturista a akční hrdina leží na sále a chystá se na císařský řez.

Foto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger podstoupil v rámci své role císařský řezFoto: Profimedia.cz

Přátelé (1994–2004)

V osmé řadě seriálu Přátelé (1994–2004) se diváci podívají na porodní sál s Rachel Green, kterou ztvárnila herečka Jennifer Aniston (52). U porodu asistuje také otec dítěte Ross Geller, respektive jeho herecký představitel David Schwimmer (54). Rachel strávila v porodnici dlouhé hodiny a při samotném tlačení už byla velmi vyčerpaná, nakonec se jí ale podařilo přivést na svět holčičku Emmu. Celou scénu Jennifer zvládla na jedničku, a to přesto, že byla jedinou hlavní ženskou představitelkou seriálu, která si těhotenství ani porod v reálném životě nikdy neprožila.

Foto: Profimedia.cz

Seriálový porod Rachel Green trval mnoho hodinFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám