Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: partner se za volantem mění v neurotika. Dá se s tím něco dělat?

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karolína má manžela, se kterým jí všechno klape, ovšem až do chvíle, kdy spolu sednou do auta. Proč se její muž náhle mění v neurotika? A co na to Josef Hausmann?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel mail od čtenářky Karolíny

Pane Hausmanne, můžete mi prosím vysvětlit, proč se z mého muže v autě stává jiný člověk? On je to milý a hodný muž, vlastně bych řekla, že i nekonfliktní, protože jsme se nikdy nepohádali… ale v autě je to úplně někdo jiný. Když řídím já, tak mě pořád opravuje, stále mi radí, kam mám jet, kdy dělám něco „špatně” – tedy podle něho, a když řídí on, neustále na ty okolo nadává, všichni jsou blbí, ten mu tam vjel, proč to dělá, tahle SPZ znamená špatného řidiče (no jo, ESKO)…. Je v autě prostě neustále naštvaný, jezdí ostře, přestože mu říkám, že se bojím. A tak říkám, co to je? Děkuji Vám za názor. Vaše čtenářka Karolína

Vážená paní Karolíno,

takhle to není jen s vaším mužem a jen v autě. My chlapi se měníme v úplně cizí tvory i jinde – na fotbalových stadionech a boxerských zápasech, při striptýzových představeních, mezi svými kámoši „z mokré čtvrti“, při vlastním sportování, v hospodských rvačkách, v bitevních vřavách… Ženy nám vytýkají nedostatečné projevování emocí, ale to je jasný omyl – my jich máme na rozdávání. Chápu ovšem, že by žena dala přednost tomu, aby jí muž místo vybrždění „Pražáka“ na dálnici raději koupil kytku a napsal zamilovanou básničku. Víte, já bych také například raději, aby zmije nebyla jedovatá a mohl jsem si ji pohladit. To by pak ale už nebyla zmije – a tamto by zase nebyl chlap.

Snažím se vždycky evolučně zdůvodnit, proč to tak je, tedy proč dnešní naše vlastnosti se po tisíciletí vyplácely předkům. Stejně, jako nejedovaté zmije přednostně vymíraly, přednostně zřejmě vymírali i muži bez testosteronového odhodlání riskovat, bojovat, lovit, soutěžit, obětovat se… Byl totiž o ně ze strany žen menší zájem, takže jejich geny se časem vytrácely. Za formování dnešní mužské povahy tedy mohou tisícileté sexuální preference žen.

S uvedenými (testosteronovými) vlastnostmi jsou spojené emoce nutné pro úspěch – při lovu vcítit se do zvířete, při boji nenávidět nepřítele, naštvat se při neúspěchu, a tak podobně podle dané situace. Na stadionech se fanoušek vciťuje v hráče – bojovníka za jeho barvy. V autě (emotivní) řidič podvědomě nenávidí každého, kdo ho na silnici potenciálně ohrožuje, včetně manželky, která třeba vůbec nekouká do zpětného zrcátka…

Pro udržení jednou získané ženy muži v minulosti nemuseli dělat další emocionální kotrmelce, proto se tato vlastnost u nich (k nelibosti žen) nevyvinula. Na ventilaci emocí má muž, jak jsme viděli, dost jiných příležitostí.

Můžete namítnout, že existují i klidní řidiči nebo klidní fotbaloví fanoušci. A také existují nevyčítavé a nežárlivé ženy. Holt ani evoluce nepracuje se stoprocentní přesností. Naštěstí.

Inu, teorie o mužích lovcích a ženách, které evoluce nenaučila sledovat zpětná zrcátka, tu s námi ještě nějakou dobu bude. Stereotypy ale škodí všem – zjistěte, co říkají moderní studie o rozdílech mezi muži a ženami nebo které mýty o ženách stále kolují

A manžel Karolíny? Možná mu jen v životě chybí sebevědomí.  

Reklama

Načítám