Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Ženy a jejich zákeřné výčitky

Foto: thinkstock

Ženy si nevidí do pusy. Jak jinak vysvětlit to, že nikdy nebudou spokojené?Foto: thinkstock

Reklama

Pravidelní (a tedy poučení) čtenáři této rubriky vědí, že věčná ženská nespokojenost je evolučně výhodným genetickým rysem sloužícím k přinucení muže k vyšším obrátkám.

Článek

Jestliže je žena nespokojená například s dovolenou v Chorvatsku, má to řešení. Její chlap vyšší výkonností vydře peníze na dovolenou na Maledivách, a je (aspoň na nějakou dobu) pokoj. Existuje však několik okruhů, které řešení nemají. Říká se jim vyčítací pasti a jsou doménou citově nezralých žen. Uveďme příklady takových vyčítacích pastí:

1. Sport nebo koníčky:Věnuješ-li se pravidelným tréninkům nebo koníčkům – pořád někde jsi, já tu trčím sama. Nevěnuješ-li se jim – jsi hňup, který neumí nic jiného než se válet na kanapi a vůbec mi neimponuješ.

2. Spontaneita:Projevuješ své city otevřeně, někdy zakřičíš, jindy si popláčeš – jsi labilní dětinský, neurotický. Máš city pod kontrolou – jsi studený, odtažitý, neschopný hlubšího citu a vztahu.

3. Zaopatřování:Chceš rodinu dobře zaopatřit, makáš přesčasy, chodíš domů pozdě večer unavený – práce je ti milejší a o rodinu (a o mě) se nezajímáš. Upřednostníš rodinu, odmítneš náročnější práci – jsi neambiciózní a málo vyděláváš.

4. Autorita:Jsi demokratický, vyslechneš každého, zohledníš potřeby všech zúčastněných – pak jsi slabý, nerozhodný a moc hodný. Jednáš-li rozhodně a nekompromisně – jsi autoritářský despota.

5. Zdraví: Hodně pracuješ bez ohledu na zdraví– jsi nezodpovědný k sobě i k druhým, na tobě závislým. Chodíš se svými potížemi na lékařská vyšetření – jsi bolestín a hypochondr.

6. Vnitřní růst a změna:Přijdou-li impulsy k změně životního stylu, přátel či kariéry – jsi nezodpovědný a ohrožuješ na sobě závislé. Potlačíš-li takové impulsy – ustrnul jsi a je s tebou nuda.

Citově zralá žena, vyrostlá ve zdravých harmonických poměrech, zapíná brzdné kontrolní mechanismy, sebekritičnost a vštípené vzory civilizovaného řešení. Žena citově nezralá, vyrostlá v problematických poměrech, zmíněnou sebereflexi nemá, a archaické emoční impulsy naplno vyvřou ve formě neřešitelných výčitek.

Neblahé genetické dědictví mužů, nabádající je k uposlechnutí a vyhovění kritizujícímu ženskému hlasu, bohužel zapříčiňuje, že se tím trápí.

Reklama

Související témata:

Načítám