Hlavní obsah

Jak uspořádat nejlepší svatební rozlučku pro kamarádku?

Foto: Studio Lucky, Shutterstock.com

Ilustrační fotoFoto: Studio Lucky, Shutterstock.com

Padla na vás zodpovědnost za naplánování rozlučky vaší kamarádky se svobodou? Přečtěte si, jak může takový holčičí den vypadat, protože naplánovat štando, jak říkají rozlučce Jihočeši, není jen tak! O své zkušenosti se s vámi ráda podělí naše redaktorka Lucka.

Článek

Jak připravit tu nejlepší rozlučku pro vaši kamarádku nebo sestru? Všechno se odvíjí od toho, jakou představu má o rozlučce sama nevěsta, a tomu se musí všichni přizpůsobit. Už dávno se rozlučky neodehrávají pouze v baru. Může být pojata jako výlet do přírody, víkendový wellness, pobyt v zahraničí nebo třeba filmový večer. Nebo se můžete inspirovat programem, který jsem spolupomáhala zařizovat pro svoji nyní už švagrovou.

Kdo platí rozlučku se svobodou

Někdy se říká, že rozlučku, ať už klučičí nebo holčičí, by měl pořádat i platit svědek. Zdá se mi to přehnané, vzhledem k tomu, že trendem je připravit skoro celodenní nebo aspoň půldenní program s pitím a jídlem pro několik lidí.

Lepší je náklady na výzdobu, dárek a občerstvení v přírodě rozpočítat mezi sebe. Nás bylo osm a každou to vyšlo na necelých 500 Kč. Nevěsta pochopitelně neplatila nic. Plus pak útrata v baru a restauraci, kterou jsme si hradily, kromě nevěsty, každá sama za sebe. Za nevěstu platila její nejlepší kamarádka – svědkyně.

Štando a dekorace

Den začínal v 15 hodin piknikem v parku u Vyšehradu, kde jsme vybrané místo mezi stromy vyzdobily růžovozlatými balónky s nápisem Bride to be, česky budoucí nevěsta. Někdy se na štandu objeví i dekorace s penisem, ale tohle naše kamarádka vyloženě nechtěla a podle toho jsme se i řídily. Na tohle si dejte pozor, protože velice rychle se můžete dopustit faux pas.

Výzdobu doporučuji shánět v předstihu a porozhlédnout se i v zahraničních e-shopech, kde ji seženete za zlomek ceny. Nápisy na špejli do muffinů, opět s nápisem Bride to be, a speciální skleněný kelímek s brčkem Bride na drinky pro nevěstu nesměl chybět.

Nevěsta v centru pozornosti

Nezapomeňte, že stejně jako na svatbě, i na rozlučce musí mít všichni oči jen pro nevěstu – měla by tedy být pořádně vidět! Často tak tedy nastávající má jiné oblečení než družičky a kamarádky. Jinak tomu nebylo ani v našem případě. Nevěsta měla bílé tílko s nápisem Nevěsta Jíťa a věneček z květů. Ostatní jsme se sladily do černého vršku.

Můžete si pořídit i další věci, jako je závoj, šerpy nebo placky s nápisem. My si zvolily decentnější přechodné zlaté tetování Team Bride (Tým Nevěsty), které se aplikuje pomocí houbičky a vody (stejně, jako tetovačky z lízátek), a náramky s peříčky vlastní výroby. Je výhoda, když je svědkyně i manuálně zručná!

Foto: Lucie Houdková

Náramky s peříčky jsme si samy vyrobily, do muffinů jsme zapíchaly žertovné špejleFoto: Lucie Houdková

Nepodceňte občerstvení! 

Pokud chystáte piknik, jako jsme to měly my, nepodceňujte dobroty. Dobře si rozdělte úkoly, kdo má co přinést, abyste toho neměly moc a nemusely se s tím pak táhnout po zbytek rozlučky. Čas věnujte také výběru pití. Pokud máte rády víno, jako my, doporučujeme pořídit v krabicích (ne klasický krabičák!), ze kterých lze dobře stáčet do kelímků. Nemusíte se bát, že se převrhne jako lahev, a navíc v těchto boxech zůstane studené.

Hry na rozlučku patří

A k dobrému pití se hodí také zábava, o tom žádná! Je zvykem, že se pro nevěstu připraví různé kvízy nebo úkoly. Jedním takovým může být nevěstin dotazník, který zahrnuje otázky ohledně nastávající. Jaký je její oblíbený film/jídlo/barva…? Kdo z kamarádek bude mít nejvíc bodů, a kdo naopak nejméně? Vtipné je, když odpověď na otázku nezná ani sama nevěsta!

Rozhodně nenechte nit suchou ani na nepřítomném ženichovi a dotazník připravte i na něj. Jen se s ním domluvte, ať otázky zodpoví dopředu. Na tuhle hru jsme se opravdu těšily – byly jsme zvědavé, jak se nevěstiny odpovědi budou shodovat se skutečností. Padly otázky jako na kolika společných dovolených byli nebo co je ženichův největší nešvar.

Oblíbené jsou i úkoly, které musí nevěsta během dne plnit, třeba sežeň číslo na největšího fešáka v baru nebo umíchej si sama nějaký drink. Připravené jsme je měly, kdyby náhodou zábava vázla, ale nakonec na ně nebyl čas. Z toho plyne poučení – nesnažte se o organizovanou zábavu za každou cenu, někdy to může být na škodu. Jen vnímejte, co si přeje nevěsta.

Radost až do rána

Okolo sedmé jsme se přesunuly do restaurace na večeři, což se může zdát po pikniku bláhové (bylo), ale základ je pořádně se najíst, že? Z vlastní zkušenosti doporučuju něco lehčího, protože plné žaludky pak můžou utlumit energii. My si dopřály hamburger, tatarák a podobné dobroty. Takže z nás si příklad neberte.

Procházka noční Prahou začala kolem desáté večer. Šly jsme kolem Vyšehradu a přes Náplavku, a protože nám pohyb zase nalil energii do žil, mohly jsme vyrazit do Dlouhé ulice kousek od Staroměstského náměstí a do barů za pořádnou tancovačkou až do svítání.

Foto: Lucie Houdková

Takhle to slušelo nevěstě Jítě na rozlučce se svobodou, kterou jsme jí připravilyFoto: Lucie Houdková

Předsvatební dárek pro nevěstu

V neposlední řadě je zvykem předat nastávající nějaký společný dárek, například poukaz do obchodu se spodním prádlem, kde si může nakoupit něco pěkného na svatební noc, což jsme přesně udělaly.

Také jsme ji obdarovaly podvazkem s modrou mašlí, takže tradice „mít na svatbu něco modrého, starého, půjčeného a nového“ z poloviny splněna! Závěrečnou tečkou pak byl blok na památku, kam jsme nalepily fotky z Instaxu z celého dne, a předaly o čtrnáct dní později nevěstě na svatbě.

Reklama

Související témata: