Hlavní obsah

Plánujete svatbu? Tohle manželství nevydrží

Foto: Pavlo Melnyk, Shutterstock.com

Foto: Pavlo Melnyk, Shutterstock.com

Reklama

Záleží na tom, jakou budete mít svatbu? Vypovídá to, kolik za ni utratíte, kolik hostů pozvete, jak moc velká či skromná bude, o tom, jaké bude vaše manželství? Tohle jsou podle odborníků „svatební“ signály, které značí, že vám to moc dlouho nevydrží.

Článek

Možná si říkáte, že na svatebním dnu až tak nezáleží – důležité je, jak to bude vypadat potom. Jenže mezi obřadem a následnou kvalitou manželství určité souvislosti jsou. A tohle jsou podle britské expertky na vztahy Tracey Cox varovné signály, které říkají, že hrozí spíš rozvod, než „dokud nás smrt nerozdělí“. Zveřejnil je britský magazín Daily Mail.

1. Drahá svatba

Nedávno publikovaná americká studie („A diamond is forever“ and other fairy talesv překladu „Diamant je navždy“ a další pohádky) se zaměřila na to, jak souvisí cena svatby s následným manželstvím. Do výzkumu se zapojilo přes tři tisíce rozvedených či v manželství žijících lidí a výsledek je jasný: Čím dražší a honosnější svatba, tím větší riziko rozvodu.

Podle Tracey Cox byla rozvodovost v rámci studie způsobena vším možným, ale v mnoha případech byl jakýmsi začátkem problémů stres z dluhů, které si manželé udělali kvůli zaplacení nákladné svatby: „Takže pokud máte hodně peněz, klidně si drahou svatbu dopřejte. Jestli ale tolik financí nemáte, na tohle si určitě nepůjčujte. Je to první nepříjemný zářez do manželství, a to v době, kdy ještě ani nezačalo.“

(Když už si potřebujete půjčit, udělejte to chytře: Od koho si půjčit peníze a co všechno ohlídat?)

2. Jste příliš mladí

Neberte se, jste-li mladší 23 let! Alespoň to vychází z další americké studie, kterou zmiňuje Tracey Cox. „Z ní vzešlo, že u nevěst ve věku 18 let je riziko rozvodu šedesátiprocentní. Jakmile je ale nevěstě alespoň 23 let, riziko klesá o polovinu, tedy na třicet procent,“ říká Tracey Cox.

Proč? Těžko říct. Asi jde o to, že se s přibývajícími roky snižuje pravděpodobnost „mladické nerozvážnosti“. Mládí je ukvapené a zbrklé. Jenže to, s kým chcete strávit zbytek života, je potřeba promyslet.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Záleží i na tom, kolik let je nevěstě v době svatbyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Nejdou vám společná rozhodnutí

Během plánování svatby je nutné učinit mnohá společná rozhodnutí. Kde se bude obřad konat, koho pozvat, kolik utratit... Když se ve většině věcí neshodnete a musíte jeden nebo druhý ustupovat ze svých představ, není to dobré znamení.

Teď se vám to daří, jste zamilovaní a plní elánu, ale vydržíte to celý život? Pokud se neshodnete ve věcech týkajících se svatby, nejspíš se často nedohodnete i v ostatním, co vám život přinese. (Naučte se 5 kroků, jak vybruslit z manželských hádek.)

4. Pozvaní hosté nepřišli

Je jasné, že čím víc lidí na svatbu zvete, tím vyšší je počet těch, kteří se z nejrůznějších důvodů nedostaví. Jakmile je ale těch, kteří nepřijdou, více než 20 procent, je to špatné znamení. Nejspíš totiž se sňatkem nesouhlasí, něco se jim nezdá, nevěří v něj. A přátelé a nejbližší mohou vidět to, co vy jako zamilovaní zatím nevidíte. (Jste pozvaní? Tohle je 8 věcí, které se na svatbě prostě nedělají.)

5. Třenice ve svatební den

Pokud ani ve svatební den nemůžete přestat s výměnami názorů a hádkami, je to zarážející. Je to přece chvíle, kdy se vše točí kolem vás a každý je vám k ruce – a vy stejně nedokážete být v pohodě? Jak to bude vypadat později, až na to najednou budete sami?

Foto: andreonegin, Shutterstock.com

Jestliže se hádáte i v den svatby, budete se pravděpodobně hašteřit po zbytek životaFoto: andreonegin, Shutterstock.com

6. Na party každý zvlášť

Je jasné, že se ženich i nevěsta musejí věnovat hostům. Pokud ale celou party tráví každý sám, ženich popíjí s kamarády, nevěsta tančí s kdekým, jen ne se svým mužem, je to podivné. Přirozené je, že toužíte být spolu a užít si tenhle den do poslední vteřiny.

7. Nenápadné projevy nesouhlasu

Většina svateb se neobejde bez proslovů. Zpravidla se ujme řeči alespoň jeden člověk z nevěstiny a jeden z ženichovy strany. V obou proslovech by mělo zaznít nadšení, jak úžasného partnera si řečníkův „svěřenec“ vybral. Pokud se ale o ničem takovém nezmiňují, případně mluví sarkasticky či ironicky, značí to, že zvolenému partnerovi nevěří, případně nemají důvěru ve vztah jako takový.

A mimochodem: sledujte, jak se k sobě obě strany (ženichova a nevěstina) mají. Že ani není poznat, kdo ke komu patří? Super! Ze dvou rodin se stala jedna! Pokud se od sebe drží dál, nedruží se, nebo jsou k sobě dokonce nepříjemní a odtažití, nebudete to mít lehké. Stavíte „dům“ na nezpevněném povrchu.

Samotná svatba je prostě zkouška vašeho vztahu. Víte, z čeho mají nevěsty největší strach?

Reklama

Související témata:

Načítám