Hlavní obsah
3,0
(60)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Bude víkend. Co třeba pozvat přátele a zavzpomínat s nimi na dovolenou? Připravte jim pohoštění evokující léto. Doporučujeme slávky na víně. Z jejich přípravy mají mnozí respekt, ale pokud se budete řídit receptem šéfkuchaře Marka Fichtnera, uvidíte, že to není tak složité, jak se zdá.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Na slávky
  • 1,5 kg slávek
  • 1 cibule
  • 150 ml bílého vína
  • 1 citron
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 700 g rajčat
  • fenyklové semínko
  • koriandr
  • oregano
  • bobkový list
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • sůl a pepř
  • olivy
  • citronová šťáva
Na přílohu
  • pita chléb
  • mix listových salátů
  • citronová šťáva
  • červený vinný ocet
  • olivový olej
  • červená cibule
  • cherry rajčátka
  • sůl a pepř
Článek

Postup

01.

Nejdůležitější je slávky pořádně proprat, vyhodit ty otevřené a odstranit vousy.

02.

V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, mušle a restujte. Přilijte bílé víno a vařte do doby, než se mušle otevřou.

03.

Vyndejte mušle z hrnce a vyloupněte je ze schránek.

04.

Připravte si omáčku. Chystat ji můžete v době, kdy se vám budou vařit mušle. V hrnci rozehřejte olej a přidejte na plátky nakrájený česnek, oloupaná pokrájená rajčata, koření a vodu z mušlí. Povařte a pak nechte omáčku vystydnout.

05.

Do vychladlé omáčky přimíchejte olivy bez pecky a bazalku. Nakonec přidejte mušle, dochuťte citronovou šťávou a zakápněte olejem.

06.

K takto připraveným mušlím můžete servírovat jednoduchý salát. Z octa, citronové šťávy a olivového oleje udělejte dresing, v něm namarinujte salátové listy, přidejte červenou cibuli a cherry rajčata.

07.

Na grilu můžete ještě opéct pita chleba a máte hotovo. Dobrou chuť.

Na recept krok za krokem se můžete podívat také v Televizi Seznam v pořadu Atlas chutí. 

Reklama

Související témata: