Hlavní obsah
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Co třeba pozvat přátele a zavzpomínat s nimi na dovolenou? Připravte jim pohoštění evokující léto. Doporučujeme slávky na víně. Z jejich přípravy mají mnozí respekt, ale pokud se budete řídit receptem šéfkuchaře Marka Fichtnera, uvidíte, že to není tak složité, jak se zdá.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Slávky
  • 1,5 kg slávek
    14
  • 1 ks cibule
  • 150 ml bílého vína
    12
  • 1 ks citronu
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks jarní cibulky
  • 700 g rajčat
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 1 lžíce čerstvého oregana
  • 1 list bobkového listu
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • 8 ks oliv černých
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
K podávání
  • 4 ks pita chlebů
    1
  • 200 g mixu listových salátů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce červeného vinného octa
    12
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 ks červené cibule
  • 16 ks cherry rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejdůležitější je slávky pořádně proprat, vyhodit ty otevřené a odstranit vousy.

02.

V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, mušle a restujte. Přilijte bílé víno a vařte do doby, než se mušle otevřou.

03.

Vyndejte mušle z hrnce a vyloupněte je ze schránek.

04.

Připravte si omáčku. V hrnci rozehřejte olej a přidejte na plátky nakrájený česnek, oloupaná pokrájená rajčata, koření a vodu z mušlí. Povařte a pak nechte omáčku vystydnout.

05.

Do vychladlé omáčky přimíchejte pokrájené olivy bez pecky a bazalku. Nakonec přidejte mušle, dochuťte citronovou šťávou a zakápněte olejem.

06.

K takto připraveným mušlím můžete servírovat jednoduchý salát. Z octa, citronové šťávy a olivového oleje udělejte dresing, v něm namarinujte salátové listy, přidejte červenou cibuli a cherry rajčata.

07.

Na grilu můžete ještě opéct pita chleba a máte hotovo. Dobrou chuť.

Na recept krok za krokem se můžete podívat také v Televizi Seznam v pořadu Atlas chutí. 

Související témata:

Načítám