Hlavní obsah
3,0
(109)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Indie, to jsou jídla plná voňavého koření. A právě takové si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Marka Fichtnera. Určitě sklidíte úspěch.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1/2 ks kuřete
  • 5 dl drůbežího vývaru
  • 1 hrst celého kardamomu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 300 g bílého jogurtu
  • 5 g soli a pepře
  • 1 ks citronu
  • 2 lžíce ghí
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 ks zelených chilli papriček
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Cedník vyložte čistým plátýnkem, vložte do něj 10% jogurt a nechte odkapat tekutinu nejlépe přes noc v chladničce. Objem se výrazně zmenší. Při přípravě indického kuřete použijte takto vykapaný jogurt (pozor, hmotnost v receptu je až po vykapání).

02.

Polovinu většího kuřete naporcujte.

03.

V mixéru rozmixujte česnek, zázvor a jogurt na pastu (anebo stačí koření nasekat nadrobno). Přidejte kardamomová semínka rozmačkaná v hmoždíři, pepř, nasekanou chilli papričku (máte-li rádi pálivější jídlo, klidně přidejte), strouhanou citronovou kůru a trochu citronové šťávy. Kuře obalte v marinádě a nechte odpočívat nejlépe přes noc.

04.

V hrnci rozehřejte máslo ghí. Je to přepuštěné máslo z bizoního nebo kravského mléka, které se přepouští trochu jinak, než jsme u nás zvyklí, a proto má i zlatavější barvu. Ghí bez problémů koupíte v každém větším supermarketu nebo v obchodech s asijskými specialitami.

05.

Do rozehřátého ghí vložte kuře, z něhož jste trochu oklepali marinádu, a na větší kousky pokrájenou cibuli. Opečte. Přidejte sůl, zbytek marinády, trochu vývaru a kokosové mléko a za občasného míchání duste asi 40 minut doměkka – v případě potřeby podlévejte vývarem či kokosovým mlékem. Na závěr přidejte citronovou šťávu a nasekaný čerstvý koriandr.

06.

Takhle připravené kuře podávejte s rýží.

Tip

Jestli se vám nechce z hotového pokrmu odstraňovat kardamomové slupky, použijte rovnou mletý kardamom.

Máte chuť na voňavé indické kuřátko? Na recept krok za krokem se můžete podívat také v Televizi Seznam v pořadu Atlas chutí.

Reklama

Související témata: