Hlavní obsah

Kuře na kardamomu

Hodnocení:
(96)
Foto: Stream.cz
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Indie, to jsou jídla plná voňavého koření. A právě takové si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Marka Fichtnera. Určitě sklidíte úspěch.

Ingredience pro:
2 porce
Připravte si
  • 1/2 kuřete
  • kuřecí vývar
  • 1 hrst celého kardamomu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 300 g jogurtu
  • sůl a pepř
  • 1 citron
  • 2 lžíce ghí
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 zelená chilli paprička
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Postup

Krok 1: Cedník vyložte čistým plátýnkem, vložte do něj 10% jogurt a nechte odkapat tekutinu nejlépe přes noc v chladničce. Objem se výrazně zmenší. Při přípravě indického kuřete použijte takto vykapaný jogurt (pozor, hmotnost v receptu je až po vykapání).

Krok 2: Polovinu většího kuřete naporcujte.

Krok 3: V mixéru rozmixujte česnek, zázvor a jogurt na pastu (anebo stačí koření nasekat nadrobno). Přidejte kardamomová semínka rozmačkaná v hmoždíři, pepř, nasekanou chilli papričku (máte-li rádi pálivější jídlo, klidně přidejte), strouhanou citronovou kůru a trochu citronové šťávy. Kuře obalte v marinádě a nechte odpočívat nejlépe přes noc.

Krok 4: V hrnci rozehřejte máslo ghí. Je to přepuštěné máslo z bizoního nebo kravského mléka, které se přepouští trochu jinak, než jsme u nás zvyklí, a proto má i zlatavější barvu. Ghí bez problémů koupíte v každém větším supermarketu nebo v obchodech s asijskými specialitami.

Krok 5: Do rozehřátého ghí vložte kuře, z něhož jste trochu oklepali marinádu, a na větší kousky pokrájenou cibuli. Opečte. Přidejte sůl, zbytek marinády, trochu vývaru a kokosové mléko a za občasného míchání duste asi 40 minut doměkka – v případě potřeby podlévejte vývarem či kokosovým mlékem. Na závěr přidejte citronovou šťávu a nasekaný čerstvý koriandr.

Krok 6: Takhle připravené kuře podávejte s rýží.

Tip: Jestli se vám nechce z hotového pokrmu odstraňovat kardamomové slupky, použijte rovnou mletý kardamom.

Máte chuť na voňavé indické kuřátko? Na recept krok za krokem se můžete podívat také v Televizi Seznam v pořadu Atlas chutí.

ynezorPumanzeSaNyknalC