Hlavní obsah

Jak vybrat povlečení na zimu? Zaměřte se na správný materiál

Foto: Tchibo

Foto: Tchibo

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladnější počasí drží lidi víc v teple domova, kde tráví i víc času spánkem. Proto je důležité pořídit si na podzim a zimu správné povlečení, do kterého se můžete zachumlat. Víte, jak ho vybrat?

Článek

Vzhledem k tomu, že člověk prospí zhruba třetinu života, je kvalita spánku velmi podstatná. Proto by vám nemělo záležet jen na délce nočního odpočinku, ale měli byste myslet i na vhodnou postel a povlečení. A právě na to se zaměříme. Jak vybrat ložní prádlo na zimu?

Jak vybrat zimní povlečení

Dnes můžete ložní povlečení vybírat z různých materiálů podle toho, jaké vlastnosti vám v daném ročním období nejvíce vyhovují. „V létě zvolte něco lehkého a chladivého, v zimě oceníte měkké, hebké a hřejivé ložní prádlo, které bude prodyšné a bude dobře odvádět případnou vlhkost,“ říká Josef Handrejch z písecké firmy Kvalitex.

K pokožce jsou nejšetrnější přírodní materiály, a v chladné části roku byste proto měli volit především povlečení z bavlny. Její kvalita je ovšem různá – záleží především na délce použitých vláken. Čím jsou vlákna delší, tím je materiál příjemnější na dotyk a zároveň kvalitnější a odolnější. Proto při nákupu hlídejte štítky, aby byla bavlna 100%. Na rozdíl od umělého polyesteru, který je lesklejší a klouzavější, má výbornou propustnost a přilnavost a může se prát na vyšší teploty. Její jedinou nevýhodou je trochu větší mačkavost.

Foto: Archiv firmy

Vánoční povlečení Kvalitex (140 × 200 cm a 70 × 90 cm) ze 100% bavlny s vysokou hustotou jemných přízí, na výběr je víc motivů, cena 596 KčFoto: Archiv firmy

Bavlna v různých podobách

Oblíbená bavlna se vyrábí v různých úpravách. Satén je z vysoce kvalitní česané bavlněné příze, díky tomu má hustou a pevnou strukturu. Flanel je tkanina upravená česáním po jedné nebo obou stranách, proto je příjemný a měkký na omak. Damaškové povlečení se považuje za velmi luxusní: je vyrobené z bavlněné příze nejvyšší jakosti, je mimořádně hebké a díky typickým žakárovým vzorům působí elegantním dojmem. Krepové povlečení nese svůj název díky povrchové nežehlivé úpravě, ne každému je však na dotyk příjemné.

Foto: Archiv firmy

Bavlněné povlečení Alexa pro rozměr přikrývky 220 × 220 cm, zapínání na zip, prodává Astratex za 1019 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Ložní prádlo z česané bavlny (140 × 200 cm a 70 × 90 cm), prodává Marks & Spencer za 1599 Kč. Flanelové povlečení na dvoulůžko AmeliaHome Christmas Mess (200 × 200 cm a 80 × 80 cm), prodává Bonami za 749 KčFoto: Archiv firem

Flanel: nejvíc zahřeje a nemusí se žehlit

A právě na zimu je nejoblíbenější flanel. Je vyrobený z hustě česané bavlny s vyšší gramáží, takže pěkně hřeje, a k jeho údržbě nepotřebujete žehličku. Je zvlášť vhodný pro lidi, kteří mají v ložnici opravdu chladno nebo se v noci chtějí pěkně zachumlat. „Pokud jde o útulnost, je flanel naprostá klasika – ať už v podobě košile, pyžama, nebo povlečení. Měkce zdrsněná bavlněná látka dobře udržuje teplo, a proto je na chladné období ideální,“ doporučuje Vladimíra Kolaříková ze společnosti Tchibo a dodává, že při výběru flanelového povlečení je důležité sledovat gramáž tkaniny: měla by být minimálně 160 g/m².

Foto: Archiv firem

Zleva: Flanelové povlečení Tchibo ze 100% africké biobavlny, ve standardní velikosti za 799 Kč a na dvoulůžko za 999 Kč. Dvoudílné flanelové povlečení Nordic (135 × 200cm a 80 × 80 cm), prodává Westwing za 1019 KčFoto: Archiv firem

A co syntetika? Mikro- má své nevýhody

Kromě bavlny se povlečení vyrábí také z polyesteru. Na umělý materiál většinou narazíte v názvech, které obsahují předponu mikro-: jedná se o mikrovlákno, mikroplyš či mikroflanel. Jsou velmi jemné, příjemné na omak a odolnější vůči roztočům. Zároveň však u nich najdete i negativní vlastnosti: dost kloužou, elektrizují a snadněji se zatrhávají a žmolkují. Navíc se nedoporučuje prát je na vysoké teploty. Polyester bez úprav je chladný a hůře prodyšný, a může proto zadržovat vlhkost, u levného umělého povlečení je pravděpodobné, že materiál nijak upravený není.

Jak o povlečení pečovat

Ložní prádlo před prvním použitím vyperte. Nechte mu přitom v pračce trochu prostoru a nenapěchujte ji až k prasknutí, aby se materiál zbytečně nenamáhal. Pro zachování barev perte naruby a dodržujte teplotu doporučenou na štítku. Kvůli roztočům a bakteriím, které se v povlacích hromadí, je ideální teplota nad 60 °C a praní dvakrát do měsíce. U barevného povlečení se vyhněte přípravkům s bělicími účinky, aby neponičily barvu. Aviváž není vhodná kvůli alergiím.

Nedoporučuje se sušení na přímém slunci. Postačí na sušáku, ale ze sušičky bude textil nadýchanější. Povlečení se také dříve škrobilo a mandlovalo, ale od toho už se ustoupilo. Dnes tuto funkci dobře zastupují kvalitní napařovací žehličky. A jestli o žehlení nestojíte, investujte do krepového, flanelového nebo polyesterového povlečení, které to nevyžaduje.

Reklama

Načítám