Hlavní obsah

Televize v ložnici: patří tam, anebo jen bude rušit?

Foto: astarot, Shutterstock.com

Foto: astarot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladete si otázku, zda si dát televizi do ložnice? Pro jednoho to může být docela dobrý nápad, pro druhého spíš průšvih. Přečtěte si, co byste měli vědět, než si ji pořídíte. A když už se rozhodnete, že televizi v ložnici chcete, musíte ji správně umístit. Jak na to?

Článek

Škodí televize v ložnici zdraví? Jistě se k tomu vyjadřují rozliční odborníci z oblasti medicíny, my se však zaměříme spíše na to, jak televize v ložnici ovlivňuje nejen interiérový design této místnosti, ale i každodenní život.

Umístění televize v ložnici

Než začnete vybírat, jakou televizi do ložnice pořídíte, promyslete si, jestli je tam na ni dostatek místa. Především musíte vědět, kam ji dáte. Většinou se zavěšuje na zeď či se staví na komodu naproti posteli – je-li prádelník stranou, bude sledování televize méně pohodlné.

Rozhodně se vyplatí najít ideální pozici obrazovky. Než televizor definitivně zapojíte, lehněte si do postele a vyzkoušejte si nanečisto, jestli vám to tak skutečně vyhovuje. Předejdete tak jednak sledování oblíbených pořadů v nepohodlné poloze, navíc si ověříte, že se na obrazovce neodráží třeba světlo z okna.

Jak velkou úhlopříčku?

Dobře si rozmyslete také velikost úhlopříčky. Příliš velký televizor nejenže prostor vizuálně zmenší, ale zkrátíte si tím i doporučovanou vzdálenost od obrazovky: měla by být dvakrát až třikrát větší než její úhlopříčka, takže před nákupem použijte svinovací metr a počítejte.

Foto: Tavarius, Shutterstock.com

Ideální umístění televizoru v ložnici je naproti posteliFoto: Tavarius, Shutterstock.com

Televize nesmí být dominantou místnosti

Roli televizoru je třeba vnímat také z pohledu interiérového designu. Jedná se totiž o poměrně výrazný prvek, který by však v odpočinkové místnosti, jakou by měla ložnice být, neměl rušit. Proto je nutné ho citlivě zakomponovat do celkového vzhledu.

V ložnici by v žádném případě neměla být obrazovka ústředním bodem, který na první pohled upoutá pozornost. Tím by za všech okolností měla zůstat postel. Proto ať už televizi pověsíte na zeď, nebo postavíte třeba na komodu, měla by tam spíše zanikat a být nenápadná. Toho docílíte tím, že stěnu za ní ozdobíte tapetou se zajímavým vzorem nebo ji třeba obložíte panelem s dřevěným či kamenným dekorem.

Zásadní je dohoda s partnerem

Když žijete sami, tak záleží jen na vás, jestli vám televize v ložnici vyhovuje. Ale když s vámi místnost sdílí další osoba, je potřeba brát v potaz i její názor: pro někoho může být hrající a svítící obrazovka u postele zcela nesnesitelná představa.

Při rozhodování je třeba zvážit i další okolnosti. Pokud jste zvyklí si před spaním vyprávět, co jste zažili a jaké plány máte na příští den, s největší pravděpodobností se televize stane zabijákem těchto příjemných chvilek. Na druhou stranu se třeba při sledování romantického filmu nebo u lechtivých snímků odreagujete a pozitivně naladíte, takže váš partnerský život se díky televizi může naopak zkvalitnit.

Foto: Standret, Shutterstock.com

Společné sledování televize může některým párům prospět, zatímco u jiných to přispěje ke zhoršení vzájemné komunikaceFoto: Standret, Shutterstock.com

Potíže s krční páteří

Povalovat se v posteli a přitom sledovat oblíbený seriál vám možná připadá jako absolutní relax. Bohužel má tato představa i svá negativa. Jedním z nich je poloha těla, především krční páteře. Většina lidí si totiž podloží hlavu několika polštáři nebo se otočí na bok a podepře si ji rukou. Když to budete dělat opakovaně, nebo dokonce každodenně, začnete mít dřív nebo později problémy s krční páteří.

Pozor na podbradek a drobky

A navíc zvyšujete pravděpodobnost, že se vám z nevhodné polohy udělá podbradek. K tomu samozřejmě můžete přispět ještě dalším zlozvykem – pojídání brambůrek, bonbonů a dalších dobrot při sledování televize. Navíc se přitom nevyvarujete toho, aby vám nějaký ten drobeček neupadl na prostěradlo, a to vám pak kvalitu spánku nijak nezlepší.

Související témata:

Načítám