Hlavní obsah

Jak vybrat stan? Tady na velikosti rozhodně záleží!

Foto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Foto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Reklama

Zatím se nehrnete do objednávání dovolené v zahraničí a vypadá to, že v tuzemsku budou za chvíli všechny zajímavé ubytovací kapacity vyčerpány. Možná je ideální doba zkusit něco nového a koupit stan. Že byste si s tím nevěděli rady? Máme pro vás doporučení odborníků!

Článek

Uvažujete o dovolené pod stanem, ale musíte si nejdřív nějaký koupit a tápete? „Promyslete hlavně to, v jakých podmínkách, jak často a jakým způsobem ho využijete. Roli hraje i pohodlí za jakéhokoli počasí. Pro případ oprav či reklamace vybírejte ty výrobce, kteří mají na trhu svou historii a jsou dobře dosažitelní,“ upozorňuje Vít Hruška z e-shopu 4camping. Co tedy zohlednit?

Hmotnost stanu

Při výběru stanu je zásadní vědět, zda ho budete nosit na zádech, nebo budete jezdit autem. Do auta můžete zabalit stan těžší, ale oceníte pohodlí a stabilitu. U stanu, který ponesete na zádech, je hmotnost významnější faktor. „Ale i tak je dobré udělat kompromis. Extrémně lehký stan nikdy nebude extrémně odolný. Takže jestli chcete špičkovou odolnost, nedostanete se pod kilogram na osobu,“ vysvětluje Ondřej Vacek z firmy Hanibal.

Velikost stanu

Velikost stanu rozhodně nevybírejte jen podle rozměrů na letáku, je třeba do něj vlézt, položit se a představit si, že tam musí být i batohy a vybavení. Skvělou příležitostí, jak si stany všeho druhu vyzkoušet osobně a probrat jejich vlastnosti s odborníky, je například právě probíhající Výstava stanů v Praze - Letňanech.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Stan před koupí určitě vyzkoušejte – měl by být tedy postavený, abyste si do něj mohli vlézt a přesvědčit se, zda vám prostor uvnitř vyhovujeFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Konstrukce stanu

To, jestli se budete ve stanu cítit pohodlně, jak se tam vejdete a jak odolá třeba větru, závisí i na jeho konstrukci. Vybírat můžete ze tří variant:

  • Kopulka - má dva a více prutů, které se v horní části stanu kříží. „Čím je prutů a křížení víc, tím je stan stabilnější ve větru. Může být až zcela samonosný, tedy bez nutnosti kotvení,“ říká Ondřej Vacek.
  • Tunel - na jeho stavbu se většinou používají dva až tři pruty. Potřebuje vždy kotvit, ale nabídne víc užitného prostoru v poměru ke své hmotnosti. Je odolný tam, kde fouká z jednoho směru a v tomto směru ho postavíte. Při bočním větru je naopak méně stabilní.
  • Áčko - tvar, který možná považujete za klasický, se už skoro nevyrábí. S výjimkou tarpů – ultra lehkých a skladných přístřešků, které lze uchytit několika lanky a podepřít trekovými hůlkami.

O tom, zda bude stan stabilní, rozhoduje i kvalita tyčí – ocelové jsou nejpevnější, duralové lehčí, ale pořád jsou pevnější než laminátové. Platí, že čím víc tyčí a křížení, tím pevnější a odolnější stan je. Ale i těžší.

Foto: nampix, Shutterstock.com

Asi nejčastějším tvarem stanu je kopulka různých velikostí. Může k ní být přidaná předsíň, ale může být i různě rozdělena uvnitřFoto: nampix, Shutterstock.com

Barva stanu

Materiálu, z kterého je stan ušitý, se říká tropiko. Nejprodávanější barvou tropika je tmavozelená. Ale proč nejít do světlé? „Právě světlá barva zaručí, že si budete moci ve stanu ve dne číst i bez čelovky. Tmavé mají být ložnice, aby vás ráno nebudilo brzy světlo. Pokud se nepotřebujete maskovat v přírodě, není třeba volit tmavé barvy,“ radí Vít Hruška.

S tím souvisí i barva kotvících šňůrek – pokud budete chtít splynout s přírodou a budete někde sami, klidně zvolte ty nenápadné. V kempu by o ně ale mohli kolemjdoucí zakopávat, takže je lepší mít reflexní, které odrážejí světlo baterky.

Vlastnosti a výbava stanu

Aby vám ve stanu bylo dobře, měl by se umět popasovat s vlhkostí. „Nepromokavost podlážky určuje tzv. vodní sloupec. V případě stanů do nenáročných podmínek je dostatečný vodní sloupec do 5000 mm/cm². Pokud má být stan odolnější, pak už je to minimálně 5000 mm/cm². A v případě, že budete stanovat v extrémních podmínkách, dívejte se po údaji alespoň 10 000 mm/cm²,“ radí Otakar Vašek z Lezec shopu. Co dalšího by měl komfortní stan nabídnout?

  • Větrání - V každém stanu se na tropiku kondenzuje voda, ale aby to bylo co nejméně, musí mít kvalitní větrací otvory v co nejvyšším místě. Měly by jít uzavírat zevnitř - pro případ deště.
  • Podlážka - Materiály používané na podlážky zabraňují pronikání spodní vlhkosti do stanu, ale co když prší a voda cáká i výš? Pak oceníte podlážku se zvednutím alespoň 20 cm, která tomu zabrání.
  • Organizér vnitřního prostoru - Hodí se, když ve stanu bude místo, kam odložit nůž, pověsit baterku nebo vlhké oblečení.
Foto: Alter-ego, Shutterstock.com

Jeden, nebo víc vchodů do stanu? Čím větší je, tím spíš se vyplatí mít dva, abyste nemuseli přelézat všechny již spící spolunocležníkyFoto: Alter-ego, Shutterstock.com

Kam se stanem pojedete

Podle toho, kam a v jakém počtu nejčastěji vyrážíte, vyberte vhodnou konstrukci, materiál, hmotnost a vnitřní uspořádání.

  • Do kempu - Stan budete převážet autem a bude stát v nenáročných podmínkách. Konstrukce může být ocelová, duralová i laminátová. Zvolte vhodnou velikost, pro 4 a více osob vyberte rodinný stan s větší předsíní a oddělenými ložnicemi.
  • Na turistiku a do hor - Hlavní je odolnost a hmotnost. Vybírejte z třísezonních, mohou to být kopulky i tunely, většinou mají duralové pruty, podlážku z pevného nylonu s PU zátěrem, tropiko je lehké, nepromokavé a silikonizované. Pokud to bude stan pro víc osob, měli byste zvážit i možnost více vchodů.
  • Do extrémních podmínek - Ultra odolné expediční stany jsou čtyřsezonní, nepatří mezi nejlehčí, ale přečkají i orkán. Mívají konstrukci kopule nebo tunelu s vícero křížením prutů. Měli byste je složit i v rukavicích a v nepříznivém počasí. Odolnost je předřazena komfortu.

Stan už tedy vybraný máte, ale co dál? Užitečné rady najdete v článku Růžová čelovka či nerozbitné brýle aneb Co s sebou pod stan?

Reklama

Načítám