Hlavní obsah

Bolí vás záda? Přestaňte dělat tyhle chyby!

Foto: Hazal Ak, Shutterstock.com

Foto: Hazal Ak, Shutterstock.com

Reklama

Těžká kabelka stále na stejném rameni, příliš vysoké nebo nízké podpatky, dlouhé telefonáty s kamarádkou nebo nervy v práci. To jsou jen některé z příčin bolestí zad, ale našlo by se toho víc!

Článek

Jestli vás bolí záda jen občas, a ještě vždy víte proč, asi nemáte potřebu to řešit. Ovšem jsou stavy, se kterými byste měli jít určitě k lékaři.

„Pokud bolestem zad předcházel úraz, trvají-li déle než 3 týdny, pokud se postupně zhoršují, vyzařují do horních či dolních končetin, jsou spojeny s poruchou močení či defekace a s poruchou hybnosti končetin. Také když se objeví během infekčního onemocnění nebo pokud jejich intenzita znemožňuje běžný pohyb,“ říká MUDr. Hynek Lachmann z Neurologické kliniky FN Motol. Důvodem, proč vás záda bolí, může být na první pohled i banalita.

Záda bolí z kabelky

Kabelka nebo taška, která váží nad tři kilogramy a nosíte ji jen na jednom rameni nebo v jedné ruce, může způsobit deformace, vedoucí i k bolestem zad.

„Výsledkem může být deformace meziobratlové ploténky, a časem až její výhřez, který tlačí na nervový kořen a způsobuje takzvaný kořenový syndrom. Kromě konvenční léčby lze zvolit i mini invazivní a endoskopické metody léčby, které se provádí v režimu jednodenní chirurgie,“ říká MUDr. Róbert Tirpák, FIPP, vedoucí lékař Kliniky mini invazivní a endoskopické léčby zad EuroPainClinics v Praze. Abyste se takovým koncům vyhnuli, pořiďte si batoh nebo pravidelně měňte strany zátěže.

Vadí podpatky i tenisky

Nejen vysoké podpatky způsobují vadné držení těla, přetěžování kloubů, svalů, vazů a celých chodidel. Škodlivé je i celodenní nošení sportovní obuvi nebo bot se zcela rovnou podrážkou (Čistka v botníku: Proč byste měla vyhodit baleríny a žabky?). Pro zdraví zad je ideální střídání bot a asi 3–4 cm vysoké podpatky.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Celý den na vysokých podpatcích zádům rozhodně nesvědčí – ale pozor, ani celý den v rovných plátěnkách nebo balerínách pro ně není nejlepší řešeníFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Nesprávné a časté sezení

Pokud máte špatný postoj při chůzi nebo často a špatně sedíte, skončí to stoprocentně bolestí zad. Při sezení se nesmíte hrbit, kolena mějte ohnutá do pravého úhlu a celou plochu zad opřenou o opěradlo židle. Pokud se u toho díváte do monitoru počítače, měl by být tak vysoko, abyste mohli mít hlavu rovně. Každé zhruba dvě hodiny si dejte pauzu a vstaňte, protáhněte se a projděte.

„Jestliže trávíte většinu času v zaměstnání vsedě, měli byste to tělu vynahradit a o víkendech a ve zbytku dne být aktivnější než ti, kteří se živí fyzickou prací. Nemusíte pracně vymýšlet speciální cvičení vhodná pro záda – neuděláte chybu žádným pohybem,“ radí neurolog MUDr. Hynek Lachmann.

Bolest z telefonování

Časté telefonování, psaní zpráv nebo sledování displeje telefonu má zásadní vliv hlavně na krční páteř – skláníte u toho totiž hlavu hodně dolů a hrbíte se. „Touto polohou zatěžujete krční páteř asi dalšími 30 kilogramy, která musí unést navíc, takže není divu, že vás pak bolí,“ varuje Róbert Tirpák. Jedinou prevencí je omezení používání mobilů.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Časté sledování displeje mobilu způsobuje bolesti krční páteřeFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Špatné spaní a vstávání

Abyste nevstávali rozlámaní a nebolela vás záda, měli byste mít rozhodně správnou matraci a polštář. Matraci vybírejte hlavně podle tvrdosti, s tím, že čím víc vážíte, tím tužší by měla být. „Měla by ale být i prodyšná a mít dobré termoregulační schopnosti, abyste se při spaní zbytečně nepotili,“ radí Andrea Štěpánová z firmy Asko – nábytek.

Polštář by měl být menší a plochý a měl by podepírat páteř v místě krčního prohnutí. „Roli ale hraje i to, jak se po probuzení posadíte a jak z postele vstáváte. Ještě v lehu byste měli pokrčit nohy, otočit se na bok na stranu, kam budete vstávat, spustit nohy z postele, zapřít se rukama a posadit se,“ radí Róbert Tirpák.

I stres spouští bolest

Záda vás mohou bolet i z toho, že jste dlouhodobě v psychickém napětí. Fyzicky se stres, ale třeba i negativní emoce, tedy smutek, deprese a vztek, nejvíce podepisují na svalech kolem krku a páteře, které se v jejich důsledku stahují a zatínají. Pokud je stres chronický, stažené svaly nemají šanci na regeneraci a odpočinek, což se projeví právě bolestí. Uvolněte je cvičením jógy nebo uvolňující horkou koupelí. Známe i 4 způsoby, jak se za pár minut stresu zbavíte.

Jak vidíte, příčiny bolestí zad mohou pocházet z chyb, které dělá každý z vás dennodenně. Možná by bylo na čase alespoň něco z toho napravit.

Děláte také některou z těchto chyb?

Reklama

Související témata:

Načítám