Hlavní obsah

Kauzy roku 2021: Janeček na Slavíkovi i Plačková a drogy

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia, Milan Malíček / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia, Milan Malíček / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2021 byl opět bohatý na společenské kauzy a skandály. Zatímco některé byly spíše úsměvné, jiné vzbudily veřejné pohoršení. Hodně se řešilo například téma sexuálního obtěžování.

Článek

Přestože proběhlo několik lockdownů, české ani zahraniční celebrity v roce 2021 nezahálely a na kontě mají několik skandálů nebo zajímavých kauz, o kterých se dlouho mluvilo a dost možná ještě mluvit bude.

Dominik Feri a sexuální obtěžování

Poslanec TOP 09, vzor mladé generace a autor žlutých vykřičníků, které na sociálních sítích informovaly o aktuálním covidovém dění, letos čelil nařčení z vyvíjení sexuálního nátlaku na ženy. Výpovědi několika žen, které měl obtěžovat, přinesla média Deník N a Alarm. Feri (25) nařčení odmítl, ale připustil, že se v minulosti k ženám choval někdy nevhodně a negentlemansky. V reakci na celou kauzu se vzdal svého poslaneckého mandátu a stáhl se z veřejného života. Celá věc se stále prošetřuje.

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Zveřejněné výpovědi žen se v různých bodech shodovalyFoto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Bára Poláková a Pavel Liška o tajném rozchodu

Zpěvačka a herec všechny překvapili, když letos v srpnu prohlásili, že už netvoří pár. To by samo o sobě nebylo zas až tak divné, ale tuto informaci se jim dařilo tajit více než tři roky. Svěřili se s tím ve společném rozhovoru pro magazín Reportér. Mimo jiné uvedli, že jim velmi pomohla psychoterapie, kterou navštěvují i po rozchodu. Chtějí totiž nadále fungovat jako rodiče (mají spolu dvě děti) a udržovat své vztahy v přátelském módu.

Foto: Profimedia.cz

Rozchod se jim podařilo tajit 3 rokyFoto: Profimedia.cz

Zuzana Plačková a drogy

Velké haló se strhlo na Slovensku kvůli playmate a influencerce, která se proslavila svou účastí v reality show Hotel Paradise. V září byla spolu s manželem zadržena v rámci protidrogové akce. Následně ale soud rozhodl, že jejich stíhání bude pokračovat na svobodě, oba ovšem čelí obvinění z drogové trestné činnosti a z členství ve zločinecké skupině. Plačková (30), která je proslulá životem v luxusu, se ovšem cítí býti nevinnou a prý se jen setkala s nesprávnými lidmi. Vydělané peníze podle ní nejsou z drog, ale zejména z její prezentace na Instagramu, kde za jeden reklamní příspěvek vydělá přes 126 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Plačková si libuje nejen v luxusním oblečení, ale prý si na něj vydělala poctivěFoto: Profimedia.cz

Jan Cimický a sexuální obtěžování

Za sexuální obtěžování je vyšetřován také tento český psychiatr. Zpěvačku Janu Fabiánovou (42), kterou měl podle jejího vyjádření na Facebooku sexuálně napadnout, pohoršilo, že jeho jméno figurovalo na seznamu lidí, kterým se prezident Miloš Zeman (77) rozhodl udělit státní vyznamenání. Odhodlala se proto svůj příběh zveřejnit a po ní se začaly ozývat další ženy s podobnými zkušenostmi s Janem Cimickým (73). Psychiatr uvedl, že mu právník doporučil se k této záležitosti nevyjadřovat. Státní vyznamenání si z vlastní vůle nepřevezme.

Foto: Profimedia.cz

Jan Cimický se ke kauze nevyjadřujeFoto: Profimedia.cz

Karel Janeček na Slavíkovi

Matematik a autor volebního systému D21 se rozhodl svou metodu zpopularizovat a k tomu využil anketu Český slavík, kterou po čtyřech letech obnovil. Většinu večera sledoval z publika, ale když měl na pódiu předávat cenu, využil poskytnutý prostor k tomu, aby řečnil o dětech a o tom, že je rodiče nemají nechávat očkovat proti covid-19. Vzbudil tím rozruch a mnozí z toho měli dojem, že anketu popularity zneužil k nastartování své politické kariéry. Televize Nova se od jeho proslovu distancovala a nelibost vyjádřily i některé celebrity, například Marta Jandová (47) nebo Tomáš Klus (35).

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Karel Janeček měl na pódiu předávat cenu, ale během svého rozhořčeného projevu na to zapomnělFoto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Marek Ztracený a stará píseň

Český zpěvák mohl slavit veleúspěšný rok, v anketě Český slavík totiž bodoval dokonce třikrát. Odnesl si cenu za nejlepšího zpěváka, nejlepší skladbu i absolutního vítěze. Jenže velkou radost mu záhy zkalila stará píseň. Organizace Konsent, která se snaží bořit mýty o sexuálním násilí a edukovat společnost, upozornila na skladbu s názvem Stává se to i v lepších rodinách. Představitelům Konsentu se nelíbil text, který podle nich normalizuje znásilnění, píše se v něm mimo jiné, že žena touží po milování, i když tvrdí, že zrovna nechce. Marek Ztracený (36) na tuto kritiku reagoval tím, že jde o starou píseň, kterou ani nehraje, ale chápe, že se mohl text někoho dotknout a rozhodl se skladbu stáhnout ze všech platforem. Oproti tomu chce teď naopak upozorňovat na problémy sexuálního násilí.

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Z úspěchu se Marek Ztracený moc dlouho netěšil, protože mu radost zkazila kauza kolem staré písněFoto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Načítám