Hlavní obsah

Co s jednou ponožkou? Pomůže při úklidu, drží mobil a udělá parádu jako dekorace

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Možná to taky znáte: měli jste pocit, že do pračky dáváte celé páry ponožek, ale v koši voňavého prádla jsou najednou dvě tři jednotlivé ponožky. Záhada. Ale nebojte, i jedna ponožka dovede být užitečná. Podívejte se, jak.

Článek

Svezte se na vlně recyklace a kouzlete s použitými nebo lichými ponožkami. Budou se vám hodit při úklidu, v kuchyni nebo jako základ pro roztomilého panáčka. Výroba je jednoduchá, zvládne to každý! Podívejte se na 5 způsobů, jak využít osamělou ponožku. Třeba vás napadnou i další způsoby…

1. Při úklidu

Heboučké pletené froté je příjemný materiál. Na svetry a vesty se moc neujal, zato ponožky na spaní a domácí lenošení jsou z něj ideální. Až se vám ty vaše nebudou líbit nebo se vám třeba „zaperou“ společně s jinak barevným prádlem, nevyhazujte je. Nasaďte ponožku na mop a používejte místo hadříku na vytírání. Mop má zespodu ostré štětinky, které ponožku dobře udrží na svém místě. Nebude sklouzávat. Huňaté froté je velmi savé, proto se jím výborně vytírá.

Foto: Jakub Jurdič

U nízkých, kotníkových verzí ponožek nasazení půjde lépe, vyšší variantu trošku nastřihněte Foto: Jakub Jurdič

2. Běžci zajásají

Pánské sportovní ponožky mají obvykle vysoký a poměrně pevný lem. Využijte ho! Ustřihněte horní část ponožky s žebrováním a jako mávnutím kouzelného proutku máte parádní pomůcku při běhání. Ponožkový lem navlékněte na paži a telefon zasuňte pod něj.

Foto: Jakub Jurdič

K tělu by vždy měla směřovat rubová strana telefonu, nejlépe v obalu, protože při běhu se zapotíteFoto: Jakub Jurdič

3. Zimní obal

Venku je zima a o slovo se hlásí termosky a různé termo láhve. Jestli si do těch plastových někdy děláte čaj, tak víte, jak špatně se s nimi manipuluje, když jsou horké. Pomůže vám podkolenka. Nevěříte?

Vyberte nějakou s pěkným vzorem, nejlépe vlněnou, a ustřihněte jí spodní část. Zbylý látkový válec navlékněte na láhev nebo termosku.

Moderní hrnky na kávu jsou větší než kalíšky na espresso a pro lepší manipulaci nemají ucho. A to se hodí! Nový kabát ze staré ponožky půjde dobře nasunout… a paráda je na světě.

Foto: Jakub Jurdič

U pletených ponožek se žakárovým vzorem nebo z tenké vlny by se mohl konec třepit. Proto v místě, kde budete stříhat, namalujete po celém obvodu půlcentimetrovou čáru průhledným lakem na nehty Foto: Jakub Jurdič

4. Vtipní pomocníci do pokojíčku

Děti klidně neposedí. Posouvají se i se židlí po podlaze, která tím trpí. Můžete zespodu nohou židlí nalepit filcové kroužky, ale máme i lepší trik! Navlékněte na každou nohu židle jinou kojeneckou ponožku.

Foto: Jakub Jurdič

Dětský malovací koutek se hned rozsvítíFoto: Jakub Jurdič

5. Roztomilý panáček krok za krokem

Z tenčí bílé ponožky si poměrně snadno, a hlavně bez šití, můžete vyrobit sněhuláka. Figurka může být jak příležitostnou hračkou pro děti, tak i zajímavou sezonní dekorací.

Foto: Jakub Jurdič

Připravte si: tenkou bílou ponožku, provázek, nůžky, rýži, stuhu a 3 špendlíky s barevnou hlavičkouFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ponožku rozstřihněte v dolní části hned před patou. Vezměte větší díl (obepínající holeň s navazující patou) a převraťte jej naruby. Na jednom konci svažte provázkem a opět obraťte na lícovou stranu. Skryje se tak spoj, na kterém bude figurka stát.Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vznikne váček, do něhož nasypte rýži. Podle velikosti ponožky budete potřebovat zhruba 3 hrsti rýže. Měla by sahat asi 1 centimetr pod okraj ponožky.Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Opět opatrně převažte provázkem. A máte váleček. Když ho prsty v horní třetině zmáčknete a převážete, vznikne „tělíčko“ sněhuláka.Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

K zakrytí svázaného konce použijte první díl ustřižené ponožky – špičku. Stačí ustřižený okraj dvakrát přehnout a udělat pomyslný lem a čepice sněhuláka je hotová, jen nasadit. Nakonec jen zapíchejte špendlíky s barevnými hlavičkami jako oči i ústa a zavažte barevnou stužku jako šálu. Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Na mašli můžete použít zbytek jakékoli měkké látkyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Načítám