Hlavní obsah

Chcete si to doma zařídit jako horskou chatu?

Foto: Federico Rostagno, Shutterstock.com

Foto: Federico Rostagno, Shutterstock.com

Reklama

Nemusíte žít přímo na horách, a přesto snadno propadnete zvláštnímu kouzlu interiéru ve stylu cottage neboli horské chaty. Snadno tak zařídíte nejen vesnický dům, ale třeba i byt v paneláku. Nevěříte?

Článek

Pokud zbožňujete atmosféru, která je typická pro prostředí horské chaty, najdete v tomto článku tu správnou inspiraci pro běžné bydlení. Postačí dokoupit jen pár drobností a váš byt se promění v horskou oázu. Prozradíme vám, které prvky jsou pro styl cottage charakteristické, a vy se můžete inspirovat našimi tipy.

Zapomeňte na dokonalost

Možná jste si to nikdy neuvědomili, ale kouzlo interiéru horské chalupy (styl cottage) možná spočívá právě v tom, že je málokdy zařízený v jednotném stylu. Často se tam prolínají rozličné kusy nábytku i různé dekorace. Možná jste si položili otázku, proč to přesto společně funguje. Mohou za to sjednocující prvky. Právě ony se zaslouží o to, aby interiér ve finále působil příjemným, útulným dojmem. Patří mezi ně barvy (především světlé) a materiály, jako jsou dřevo a kámen.

Foto: Archiv firmy

Originální patina nábytku Tarragona vnese do vašeho domova neotřelý prvek, který vytvoří z vaší předsíně nezapomenutelnou místnost. Cena sestavy od 20 000 Kč. Koupíte na Asko-Nábytek Foto: Archiv firmy

Zvolte vhodnou paletu barev

Některé interiéry ve stylu cottage sice upřednostňují bílou barvu, ale není to pravidlem. Pokud se rozhodnete jít touto cestou, měli byste si pohrát se spoustou různých odstínů, vzorů a tvarů, abyste místnosti poskytli dostatek rozmanitosti. Pro většinu lidí však bývá chalupářský styl spojený spíše s měkčími odstíny, jako je krémová, béžová a světle hnědá. K nim pak lze zvolit doplňky v odstínech malinové, červené nebo modré chrpy.

Foto: Archiv firmy

Dřevěnou podlahu lze nahradit dlažbou s dřevodekorem série Rako Faro. Doporučená cena slinuté glazované dlaždice 15 × 60 cm je 720 Kč/m². Prodává Rako Foto: Archiv firmy

Nechte vládnout dřevo

Interiéry ve stylu cottage jsou typické tím, že v nich převládá dekor dřeva. A protože v horských chatách má většina kusů nábytku za sebou nějaký příběh, měli byste při vybavování svého bytu navštívit bazary a nakoupit tam většinu zařízení. Zapomeňte na kompletní sady, ale volte jednotlivé kusy, které se k sobě hodí. Tradičně má i chalupářský nábytek opotřebovaný vzhled. Takže nejde-li to jinak, vybírejte alespoň dřevěný nábytek s patinou.

Foto: Archiv firmy

V kuchyni ve stylu cottage vládne dřevo, které najdete nejen na kuchyňské lince T-Wood s dekorem drásaného dubu, ale i na stropě. Vyrábí se na zakázku. Prodává Trachea Foto: Archiv firmy

Nezapomeňte na podlahu

Při vybavování interiéru ve stylu horské chalupy nesmíte zapomenout na podlahu, stěny a okna. Klasikou je samozřejmě podlaha z dřevěných prken. Pokud ji ale chcete kombinovat s podlahovým vytápěním, které je čím dál tím oblíbenější, musíte si dát pozor na zpracování. Není vhodné použít podlahovou krytinu z celomasivních prken, pro tyto účely se vyrábí speciální vícevrstvá prkna. Zvolit můžete i jiný materiál v dřevodekoru. Záleží jen na vás, zda to bude laminát, vinyl nebo dlažba. Vždy se ale ujistěte, že vámi vybraný výrobek je vhodný.

Foto: Archiv firmy

Nejběžnější materiál pro výrobu oken v paneláku je plast, ale i ten na vás může dýchnout atmosférou přírodního dřeva, a to díky dekorům Woodec. Vyrábí se na zakázku. Prodává Vekra Foto: Archiv firmy

Obložte stěny

Většina horských chat však nemá dřevo jen na podlaze, ale najdete ho i na stěnách nebo na stropě. K obložení poslouží palubky a stropní trámy můžete nahradit umělými z polyuretanu, které jsou lehké, takže nezatíží ani konstrukci bytového domu.

Pořiďte si okenice 

Co se týká oken, ideálním doplňkem jsou samozřejmě dřevěné rámy nebo alespoň plastové v dřevodekoru. Ale nová okna si asi pořizovat nebudete. Jste-li však momentálně tímto stylem nadšení, možná by stálo zato si pořídit alespoň dřevěné žaluzie. A jak dostat do paneláku okenice? Pro vytvoření určité iluze postačí třeba speciální zrcadlo s okenicemi pověšené na zdi.

Foto: Archiv firmy

Zrcadlo (30 × 45 × 3 cm) s okenicemi se může stát zajímavým doplňkem v interiéru ve stylu cottage. Cena 749 Kč. Koupíte na 4home.cz Foto: Archiv firmy

Sedněte si ke krbu

Ke stylu cottage neodmyslitelně patří hřejivá atmosféra. Tu podpoříte pomocí vlněných dek, kožešin a koberců. Neměly by chybět ani rustikální lucerny se svíčkami. A samozřejmě oheň. Pokud máte rodinný domek, můžete si pořídit otevřený krb nebo alespoň krbová kamna. Ale co v paneláku? I tady se najde řešení. Když to nejde jinak, můžete si pořídit alespoň krb na biolíh nebo na elektřinu. Dejte si ale pozor, u biokrbu nesmíte zapomenout na větrání a šetrnou manipulaci tak, aby nedošlo k požáru. Proto, pokud nemůžete jinak, sáhněte raději po tom elektrickém.

Foto: Archiv firmy

K hřejivé atmosféře přispěje i malý krb na baterie. Cena 399 Kč. Koupíte v e-shopu Astoreo Foto: Archiv firmy

Reklama

Související témata:

Načítám