Hlavní obsah

Domácí barvení textilu: 5 způsobů, jak to udělat. V hrnci, pračce, mikrovlnce i bez chemie

Foto: Kostikova Natalia, Shutterstock.com

Foto: Kostikova Natalia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podařilo se vám zaprat oblíbené bílé tričko nebo košili? Proč se oblečení zbavovat, když ho můžete obarvit a dát mu další šanci zazářit ve vašem šatníku. Poradíme vám hned několik způsobů, jak to udělat.

Článek

Barvení textilií není složité, můžete při něm využít hned několik metod a také si vybrat, jestli přizvete chemii, nebo přírodní barviva. Přečtěte si, jak na to můžete jít a na co přitom dávat pozor. Pro co se rozhodnete?

Co musíte vědět o barvení textilu

Ať už si vyberete jakýkoli postup a suroviny, vždy myslete na to, že každý materiál přijme barvu jinak.

  • Přírodní materiály, tedy bavlna, vlna, len a hedvábí, se barví snadno a můžete na ně s klidem použít i přírodní barviva.
  • Syntetické materiály, jako je například viskóza a nylon, se obarví spíš chemickými barvami, ale i tak může být odstín světlejší, než by byl na látce z přírodních materiálů.
  • Co se nedoporučuje barvit? Kusy z polyesteru, elastanu a ty, které jsou určeny pouze k chemickému čištění.

Když se rozhodnete pro barvení kupovanými barvami, vždy si předem pozorně přečtěte návod: výrobce uvádí postup, množství barvy na množství textilu a druhy materiálu, pro které se výrobek hodí. Najdete tam i to, zda jako ustalovač použít ocet, nebo sůl.

Jak připravit textil na barvení

Barvit byste měli vždy jen čisté materiály vyprané bez aviváže! Jestliže prádlo vyperete těsně před barvením, nemusíte ho sušit, ale mokré rovnou vložte do barvy. Má-li textil nějaké skvrny (a právě proto ho chcete obarvit), pak volte k jejich překrytí tmavé odstíny anebo se podívejte, co umí batika či foukací fixy na textil.

Foto: recep-bg - GettyImages.com, Shutterstock.com

Domácí barvení oblečení není těžké, a když mu přijdete na chuť, můžete začít různě experimentovat.Foto: recep-bg - GettyImages.com, Shutterstock.com

1. Jak obarvit oblečení v pračce

Oproti barvení v hrnci je tento způsob velmi snadný a nic při něm neušpiníte. Prádlo prostě vložíte do pračky a podle návodu přidáte barvu - buď rovnou, nebo rozmíchanou ve vodě. Dále přidáte sůl či ocet dle návodu a pak už jen nastavíte doporučený program, většinou s teplotou 80–90 °C, ale může to být už od 30 °C podle druhu barvy. Po vyprání s barvou prádlo vyperte ještě jednou normálně – s použitím prášku na barevné prádlo.

  • Používali jste černou či jinou tmavou barvu? Pak je šikovné pustit po barvení pračku ještě jednou naprázdno a do bubnu vložit zkušební kousek světlé látky, třeba kapesník, díky kterému se přesvědčíte, zda je pračka čistá pro další použití. Využít můžete i speciální prací ubrousek, který zachytí zbytky barvy.

2. Jak obarvit oblečení v hrnci

Chcete obarvit menší kus oblečení nebo látky? Můžete použít hrnec, nejlépe nerezový – ten barvení vydrží bez úhony. Musí být dostatečně velký, aby se do něj vešla barvicí lázeň i textilie a šlo jimi pohybovat. Ještě před akcí zakryjte vše, co byste mohli potřísnit, a nachystejte si zástěru, gumové rukavice a hadr na rychlé setření kapek barvy. Rozmyslete si, kde budete horké obarvené prádlo proplachovat, a připravte vše, co přitom budete potřebovat.

Většina barev potřebuje při aplikaci vysokou teplotu, tedy bývá nutné uvést barvicí lázeň k varu. A z toho vyplývá, že barvený materiál musí tuto teplotu snášet, proto si to předem ověřte!

Postup barvení v hrnci

  1. Barvu v hrnci dokonale promíchejte s vodou ve výrobcem uvedeném poměru.
  2. Do připravené barvicí lázně vložte textil a podle návodu buď uveďte k varu, nebo doveďte vodu k požadované teplotě. Lázeň nechejte působit podle návodu a pak opatrně přeneste i s hrncem někam, kde budete moci textil řádně propláchnout. Pozor na dřez v kuchyni: mohl by se obarvit, a to nejen plastový, ale i granitový! Proto raději volte nádobu, která se obarvit nemůže, nebo vám to nebude vadit.
  3. Obarvené kusy proplachujte nejdřív v teplé vodě, pak teplotu snižujte, až dojdete k ledové - je důležitá k ustálení barvy v textilu. Vymývejte tak dlouho, dokud z prádla neteče čistá voda.
  4. Řádně vymáchané prádlo usušte – ale nikoli v sušičce! A protože z něj přece jen může ještě odkápnout barevná voda, podložte sušák tak, aby se neobarvila podlaha. Po usušení je hotovo.

3. Jak barvit za studena

Některé barvy umožňují práci bez vysokých teplot, tedy za studena, a je tak možné obarvit kusy, které nesnesou vysoké teploty. Lze je aplikovat přímo na textil nebo podle návodu vytvořit barvicí roztok. Barvy je většinou potřeba promíchat s teplou vodou, ale dále se už nevaří. Postup i způsob ustálení, většinou pomocí octa, se dočtete v návodu.

4. Barvení textilu v mikrovlnce

Místo abyste třeba tričko vařili s barvou ve vodě, můžete ho namočit do lázně s octem nebo solí (dle zvolené barvy), vložit do igelitového sáčku a obarvit v mikrovlnné troubě. To se ale hodí jen v případě batikování, nikoli k rovnoměrnému obarvení jedním odstínem. Podrobný fotopostup, jak batikovat v mikrovlnce krok za krokem, najdete v tomto článku.

Foto: Brook White - GettyImages.com

Jednou z variant barvení je i batika, která nabízí mnoho možností.Foto: Brook White - GettyImages.com

5. Jak obarvit oblečení přírodním způsobem

Vyhýbáte se zbytečným chemikáliím a přemýšlíte, co použít místo barvy na textil? Přírodu! Mohou to být různé bobule, koření a další přírodniny: cibulové či ořechové slupky, borůvky, ostružiny, kurkuma, červená řepa, špenát…

  1. Textil nejprve namočte do solného (barvíte-li bobulemi) nebo octového (v ostatních případech) roztoku. Soli se dává asi ¼ šálku na litr vody, ocet se dává v poměru 1 : 4. V roztoku prádlo namáčejte asi hodinu, pak ho properte v čisté studené vodě.
  2. Zatímco prádlo namáčíte, připravte si barvicí roztok. Přírodní materiál podle potřeby nakrájejte, rozmačkejte či jinak rozmělněte a dejte do hrnce. Zalijte vodou v poměru 1 : 2. U kurkumy a jiných druhů koření dejte asi 3–4 lžíce do 5 litrů vody.
  3. Přírodní barvivo - tedy koření či nakrájené listy nebo skořápky – vařte zvolna asi hodinu. Pak nechejte vše odstát a vychladnout a poté přeceďte. Barevnou vodu vraťte do hrnce a vložte do ní textilii, kterou chcete obarvit. Barvicí lázně by mělo být asi dvojnásobné množství než prádla.
  4. Textil v barvicí lázni vařte zvolna asi hodinu. Pak vypněte a nechejte vychladnout nejméně hodinu, chcete-li intenzivnější barvu, pak klidně přes noc. Textilii v lázni občas promíchejte, aby bylo obarvení rovnoměrné.
  5. Po vyndání z barvicí lázně je třeba látku dobře proprat ve studené vodě a usušit. Výsledné barvy bývají jemnější než při barvení chemickými barvami, snadněji také blednou při sušení na slunci. Rozhodně lépe účinkují na přírodních materiálech – na umělých nemusí dobře chytit.
Související témata:
Domácí barvení textilu
Barvení textilu v pračce

Načítám