Hlavní obsah

Proč je prokletí, když je jeden z páru super atraktivní?

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy typu „kráska a zvíře“? Komplikované! Výrazná atraktivita jednoho z páru prý vůbec nedělá dobrotu. Jak se to projevuje a co očekávat od člověka, kterému příroda nadělila méně než jeho drahé polovičce?

Článek

Mnoho žen sní o dokonalém partnerovi, který by je na rukou nosil, zahrnoval péčí, pozorností i blahobytem, byl věrný a ještě navíc skvěle vypadal. Jestli nějaký takový princ existuje, je předmětem mnoha debat, nicméně ve většině případů se lidé shodují, že podobně žhavá partie prostě k mání není. A když už by se náhodou nějaká našla, partnerství dlouho nevydrží. Atraktivita jednoho z páru totiž vztah jistým způsobem negativně ovlivňuje. Jak?

Jak to snáší ten ošklivější?

V nedávné studii, kterou publikoval časopis Journal of Social and Personal Relationships, se Joshua Oltmanns, Patrick Markey a Juliana French zaměřili na to, jak fyzická krása a přitažlivost ovlivňují kvalitu a průběh vztahů. Badatelé k tomuto účelu do výzkumu přijali 73 heterosexuálních párů z pensylvánské Villanovy univerzity.

Každý účastník byl požádán, aby sepsal, co podniká pro udržení svého partnera. Dotazník se také zabýval i tématy „kompetice“ (konkurence, soutěživost, rivalita) – obsahoval dotazy, zda jeden z páru žárlí, projevuje lásku, dělá se lepší, než ve skutečnosti je, uchyluje se k manipulaci nebo schválně svůj protějšek provokuje (například flirtem s cizími osobami).

Myslí to dobře. Nebo ne?

Poté vzal výzkumný tým několik fotografií každého člena dvojice a separátně oslovil dvanáct dalších osob, které vyhodnotily, kdo z páru je atraktivnější. Po zkompletování výsledků jednoznačně vyšlo najevo, že méně atraktivní jedinci vidí v kráse svých protějšků hrozbu a uchylují se k manipulačním taktikám, aby si hezčího partnera udrželi.

Vědci tvrdí, že lidé si obecně váží toho, že mají po svém boku někoho, kdo je ostatním sympatický a poutá pozornost opačného pohlaví, nicméně na druhou stranu mají strach z jeho ztráty. Velmi často se tak svůj protějšek snaží „uchránit“ od okolních hrozeb: kontrolují jeho soukromou poštu a na různé pracovní večírky a společenské akce chodí pouze proto, aby tam náhodou jejich láska nepotkala někoho jiného.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Kdo si vybral atraktivního partnera a má mizerné sebevědomí, ten se bude neustále bát nevěry a opuštěníFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Lásko, tvůj šéf mne balí

Méně atraktivní jedinci se zároveň snaží upoutat pozornost svého líbivého partnera tím, že koketují s okolím. Chtějí vyvolat žárlivost a docílit, aby se u nich „hezouni“ drželi. Všechny tyto znaky se považují za partnerskou manipulaci a co víc, muži a ženy si prý v tomto směru počínají úplně stejně – na pohlaví tedy nezáleží, hlavní roli hraje motiv.

Asi není nutné uvádět, že ze začátku, tedy v období zamilovanosti, je takové počínání (možná) roztomilé, jenže postupem času tomu hezčímu z dvojice začne docházet, že mu jeho protějšek nedůvěřuje a přehnaně jej hlídá. To pochopitelně způsobuje nedorozumění a konflikty.

Výjimky potvrzují pravidlo

Možná třeba právě tohle potkalo jeden z mnoha nesourodých párů, ke kterým patří modelka Heidi Klum (44) a zpěvák Seal (55), kteří se po sedmi letech manželství rozešli. Že by Seal neunesl Heidinu krásu? V tomto směru to má možná dost těžké i manželka krasavce Pierce Brosnana (64), o které novináři hovoří v tom smyslu, že má tělo jako almaru. Žurnalistka Keely Shaye Smith (54) od svatby výrazně přibrala. Manželství ale podle všeho, a navzdory rozdílům v atraktivitě, klape. Tak hlavně aby to vydrželo.

A jak vnímáte atraktivního partnera právě vy? Je to výhra v loterii, nebo problém?

Načítám