Hlavní obsah

Jak začít s hubnutím? O jídelníčku ani cvičení to není!

Foto: Thinkstock

Při snižování hmotnosti je důležité nejen, co máte v žaludku, ale i v hlavěFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že je při hubnutí důležitější vaše hlava než žaludek? A že je podstatné, s jakým přístupem než jakým způsobem kila shazujete? A že ani cvičení a zdravé jídlo nemusí nutně fungovat?

Článek

Pětatřicetiletá čtenářka Tereza dlouho nemohla přijít na to, v čem dělá chybu: „Často cvičím i zdravě jím, ale nedaří se mi zhubnout. Mohla by být problémem skutečnost, že jsem v práci pod velkým stresem či že jsem se rozešla s přítelem?“

Zeptali jsme se proto odborníků, zda, a jestli ano, proč psychika tolik ovlivňuje fungování těla.

Překážka může být ve vaší hlavě

„Hlava je opravdu při hubnutí důležitější než žaludek,“ uvádí psycholožka PhDr. Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. „Většina nabídek na hubnutí se však týká pouze chování: dává návod k tomu – ať už dobře nebo špatně –, jak ovlivňovat stravovací a pohybové návyky. Přitom základ trvalého zhubnutí je práce s myšlenkami a emocemi, které k tomuto nevhodnému chování vedou,“ doplňuje odbornice.

Foto: Thinkstock

Že se vás kila drží jako čert kříže? Najděte důvod, proč!Foto: Thinkstock

Obrátit reakce

Pokud to tedy máte podobně jako Tereza a jste často ve stresu, je třeba se naučit reagovat na stresové podněty jinak než jídlem. Někteří lidé při stresu hubnou, jiní nabírají. Proč? „Jestli Tereza jako malé dítě zaplakala třeba proto, že byla počuraná nebo chtěla přítomnost matky, a ta jí dala místo toho piškot, není divu, že má v dospělosti naučeno, že míru napětí při stresu sníží jídlo,“ hodnotí Iva Málková.

Jak z toho ven?

„Jestliže se jedná o velký stres, je třeba ho řešit s psychologem. Pokud se jedná o každodenní menší nerváky, které patří k životu, je třeba vytipovat dopředu spouštěče a naučit se na ně dopředu reagovat jinak – odpodmiňovat naučenou reakci,“ doplňuje Iva Málková.

Proto je podle ní potřeba si dopředu připravit příjemné náhradní činnosti. „Napětí při stresu nemůže růst fyziologicky donekonečna, a pokud chvíli počkáte, a ještě lépe, budete-li dělat v tu chvíli něco příjemného – zavoláte kamarádce, pustíte si hezkou hudbu, půjdete se projít –, tak napětí poklesne a touha sníst něco sladkého už nebude tak mocná," radí odbornice.

Hubnutím se netrestejte

Další, co je potřeba také změnit a co se zřejmě týká i Terezy, je důvod, proč chcete zhubnout. Po rozchodu s přítelem chtěla být krásnější, štíhlejší, úspěšnější. „S tím opatrně,“ uvádí výživový specialista ing. Martin Škába a doporučuje položit si otázky: Budete, až shodíte kila, šťastnější? Netrestáte se tím? Budete se pak mít skutečně raději? „Bez lásky sám k sobě jde totiž hubnutí těžko, spíše nejde vůbec,“ říká expert na výživu a dodává, že vaše tělo, jeho zdravotní a fyzický stav je odrazem vnímání sebe samých a vztahu k okolí.

Foto: Thinkstock

Hubnutí by vás nemělo psychicky vysilovatFoto: Thinkstock

Co tedy udělat?

Trenér pro fitness Radek Mirovský radí: „Nedávejte si nereálné cíle, vypusťte ze svého slovníku slůvko ,nikdy´, a váš život už nebude rozdělen na období strádání, kdy hubnete, a na období absolutní nekontroly.“ Odborníci se shodují na tom, že hubnutí by vám nemělo odčerpávat životní energii, kterou můžete potom uplatnit daleko účelněji. „Nedívejte se na sebe jako na tlustou, nebo hubenou, na jídlo jenom jako na dietní, nebo nedietní, povolené, nebo zakázané,“ radí Iva Málková.

A ještě tohle...

Nedávejte si předsevzetí „tohle jíst nesmím a nebudu“, protože takové myšlenky nedovolují občas zhřešit. Najděte si svou cestu, jak se ve svém těle a sám se sebou cítit dobře. Třeba jako Tereza, která naopak příliš přísný režim před měsícem zvolnila. Pořídila si psa z útulku, začala si připadat užitečnější a rázem i šťastnější. „Netrávím hodiny urputným cvičením, ale víc jsem v přírodě. Přestala jsem se tolik stresovat kaloriemi, a najednou mám o tři kila méně!"

Zkrátka, zvládnete-li sféru myšlení, jste na nejlepší cestě zhubnout a kila dole si udržet. Co vy na to?

Načítám