Hlavní obsah

Jak zmírnit samotu nebo smutek? Kupte si křeslo pro osamělé!

Foto: Thinkstock

Už nemusíte sedět sami. Pořiďte si křeslo s milým a přítulným panáčkem!Foto: Thinkstock

Reklama

Smutek, samota či deprese? Kdo by to neznal? Potřebujete-li cítit něčí blízkost a schoulit se do nastavené náruče, bude se vám líbit japonský nápad – křeslo pro osamělé. Hodí se i jako dárek!

Článek

Britská sexpertka Tracey Cox říká, že řeč těla je velice symbolická. Tím, že někoho držíte blízko u svého srdce – tak blízko, že ho slyší tlouct, říkáte celým tělem „miluji tě“. Dotek a objetí nic nepřekoná. Obojí uklidňuje a snižuje produkci kortizolu, který snižuje úzkost. Fajn věc, jenže co když v okolí není nikdo, kdo by osamoceného objal?

Jak zvládnout ticho?

Mladší ročníky to mohou vyřešit novou aplikací s názvem Cuddlr, jejímž autorem je jistý Charlie Williams, který podporuje lidi, aby se k sobě chovali hezky. Jak to funguje?

Prostřednictvím svého chytrého telefonu zadáte, že je vám smutno, a aplikace vyhledá nejbližšího „mazlitele“ v okolí. Ten, samozřejmě bez jakéhokoli sexuálního podtextu, přispěchá nešťastnému na pomoc a nabídne svoji přítomnost a náruč.

Ale co má dělat starší populace, která nevyužívá moderní technologie a tráví čas převážně před televizí? Japonci se zamysleli a 1. října letošního roku představili židli pro osamělé, která dostala název Klidné křeslo.

Foto: UNICARE Japan

Je libo objetí, kdykoli si usmyslíte?Foto: UNICARE Japan

Nápad zaujal svět

Židli navrhl japonský výrobce ošetřovatelské péče Unicare a jedná se o houpací křeslo s textilní panenkou, ke které se dá přitulit, obejmout ji nebo na ni prostě jen mluvit a poslouchat ji. (Panenka hraje uklidňující melodie.)

Mluvčí firmy se nechal slyšet, že výrobek je původně určen pro starší, opuštěné lidi, ale se statistikami vypovídajícími o čím dál častějších depresích současné populace ho může využít prakticky kdokoli, kdo se necítí dobře.

Profesorka Hidetata Sasaki, která je spolutvůrkyní projektu, uvádí, že křeslo zabraňuje demenci, opuštěnosti a negativním myšlenkám. Opravdu najde své kupce?

Lepší než nic!

„Kdysi dávno jsem viděla hadrové panáky coby partnery osamělých žen. Přišlo mi to celkem vtipné. Říkala jsem si, že bych si klidně něco takového za pár let pořídila. Ještě psa a nic by mi nechybělo,“ směje se čtyřiatřicetiletá Pavla, které se japonský nápad zamlouvá. A cena? Židle stojí 420 amerických dolarů, v přepočtu asi 9200 korun a existuje i verze pro vozíčkáře.

Foto: Thinkstock

Co myslíte, může křeslo pro osamělé nahradit láskyplnou náruč partnera či partnerky?Foto: Thinkstock

Námět pro vynalézavé?

Suma to není zrovna malá, ale jelikož nápad zaujal lidi po celém světě, dá se očekávat, že šikovné ruce, které chtějí nějakému blízkému udělat radost, sáhnou po látkách a nitích a vrhnou se na věc svépomocí. A bez ohledu na to, co o křesle říkají zlí jazykové.

„Je to hnusné a studené. Tohle bych si domů nikdy nevzala,“ objevilo se na jednom ze zahraničních portálů. „Proti depresi a smutku pomáhá chodit ven. Kdyby radši všichni navštěvovali kurzy nebo divadla, udělali by líp,“ píše kdosi s dodatkem, že uvedení tohoto křesla na trh má jeden jediný důvod: vydělávat na neštěstí druhých.

A co si o tom myslíte vy?

Reklama

Související témata:
Japonci

Načítám