Hlavní obsah

Jak zvládnout přechod na zdravé jídlo?

Foto: Standret, Shutterstock.com

Foto: Standret, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete letos opravdu zhubnout? Aby vaše snažení nepřišlo vniveč, je třeba vědět, jak na to. Nejtěžší bývají první dva až tři týdny, a to hlavně kvůli změnám v jídelníčku a častým chutím. Pokud si samy nevíte rady, pak čtete správný článek! V druhém dílu hubnoucího speciálu se dozvíte, jak zvládnout přechod na zdravé jídlo a netrpět při tom.

Článek

Fitness trenérka a odbornice na zdravou výživu Ing. Veronika Jandová vás po dobu tří měsíců povede na cestě za vaším štíhlejším já. V dnešním díle radí, jak nejsnáze přejít z typické české kuchyně na zdravou stravu.

Chcete se i vy zúčastnit naší soutěže? Pořád se můžete zapojit, více se dozvíte níže.

Množství nahraďte kvalitou

Jak přejít na zdravější stravu? Podle trenérky je nejlepší začít měnit potraviny, na které jste zvyklé, za jejich zdravější variantu: „Salámy nahraďte kvalitní šunkou s vysokým podílem masa, bílé rohlíky za celozrnné nebo žitné pečivo, knedlíky zkuste dělat například z jáhel nebo alespoň ze zdravějších variant mouky, smetanu nahraďte například rostlinnou variantou. Zkrátka o jídle přemýšlejte. Pokud to opravdu myslíte vážně, vždy se řešení najde.“

Jděte na to pomalu

Pokud nedokážete rovnou přehodit výhybku z fastfoodu na zeleninový bar, začněte pomalu. „Nejdříve se zamyslete nad tím, jaké jedno jídlo jste ochotny nahradit pestrým, vyváženým jídlem. Pro někoho to může být oběd, pro jiného večeře,“ říká Veronika Jandová. Vždy se nad jídly zamyslete – vážně byste si místo vepřo knedlo zela nemohly k obědu dát raději rýži s masem nebo alespoň těstoviny? Ještě lepší variantou je najít si chvilku čas a připravit si zdravé jídlo předem doma.

Takto postupně můžete nahrazovat všechna jídla, týden po týdnu, a najednou zjistíte, že z vašeho původního jídelníčku nezbylo nic, a vy jste ušly obrovský kus cesty, aniž by to bolelo. Zapamatujte si, že zdravé stravování se nerovná hladovění!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Připravujte si obědy do krabiček. Budete mít přehled o tom, co v jídle je i kolik toho sníteFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Nenakupujte nalačno

Další důležitou věcí je vědět, kdy jít nakupovat. Nikdy nechoďte do obchodu otrávené, když hodně spěcháte, nebo když máte velký hlad!

„Doporučuji sepsat si nákupní seznam a nechodit do obchodu hladové – to toho člověk vždy nakoupí mnohem víc. Se seznamem budete navíc přesně vědět, co chcete, a nenecháte se zbytečně rozptylovat zbytečnostmi. Je dobré si najít oddělení, které se zaměřuje na zdravější verze tyčinek či slaných pochutin. Pokud by vás v obchodě přepadla mlsná, zamíříte ‚zdravým‘ směrem, a nezhatí to vaše stanovené plány,“ radí odbornice.

Nehladovte

Pokud začnete ke své nové dietě i cvičit, budete potřebovat více energie. V tom okamžiku poslechněte své tělo a dopřejte mu ji. S vyšší fyzickou námahou se zvětšuje apetit, pořád ale platí, že by jídelníček měl být zdravý, vyvážený a pestrý.

„Neznamená to, že budete několikrát v týdnu dřít jako koně a pak si k večeři dáte větrník. Pokud vás po tréninku honí mlsná, dejte si raw nebo müsli tyčinku bez přidaného cukru či kus ovoce, abyste doplnily cukry. K večeři si připravte třeba velký zeleninový salát s libovým masem a domácí zálivkou, případně maso nahraďte rostlinnou variantou, například luštěninovým karbanátkem, tofu, tempehem, a podobně. Používejte bylinky a koření, dodá to vašemu jídlu třetí rozměr a bude vás to bavit.“

A pokud chcete přidat i pohyb, nahlédněte do článku Hubnutí během i chůzí! Kdy už začínáte spalovat?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Jenom snížit radikálně příjem jídla není řešením. Takovou dietu si brzy zprotivíte a hubnutí vzdáteFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Hubněte s námi a vyhrajte skvělé ceny!

Láká vás náš plán? Výborně! Můžete nejen shodit pár kil, ale také se zapojit do soutěže. Stačí se vyfotit teď a pak po absolvování tříměsíčního programu. Takže vlastně máte tři měsíce na to se rozhodnout, zda se do soutěže zapojíte. Detailní informace uveřejníme v dalších dílech seriálu. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt, viz níže. Pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajte relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji RUDOLPH II s postelí s nebesy, se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou i lázeňské kliniky v I. patře *. (*jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Jídelníček na 2. týden

Trenérka Veronika Jandová vysvětluje: „Připravila jsem speciální jídelníček, u kterého nejde o gramy – velikosti porcí jsou pouze orientační. U hlavních jídel je to zcela individuální. Každý člověk je jiný a potřebuje jiné množství jídla. Zcela zásadní je jíst do pocitu sytosti a nepřejídat se. Až se naučíte jíst zdravě, budete lépe vnímat své tělo a samy brzy zjistíte, jaké množství potřebujete právě vy.“

Pondělí

  • Snídaně - omeleta nasladko ze 3 vajec podle receptu níže
  • Svačina - porce ovoce, hrst ořechů
  • Oběd - 2 hrsti batátových hranolek, avokádové guacamole podle receptu níže, pečená kuřecí křídla s bylinkami podle chuti
  • Svačina - celozrnná houska s Lučinou
  • Večeře - filet z tresky / kuřecí nudličky, zelenina s bylinkami zakápnutá olivovým olejem, vařené brambory
Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Rychlý a chutný oběd, to je filet z treskyFoto: stockcreations, Shutterstock.com

Úterý

  • Snídaně - celozrnná houska s máslem, polotvrdým sýrem a vepřovou šunkou, zelenina
  • Svačina - 125 g plnotučného tvarohu s banánem
  • Oběd - těstoviny s grilovaným lososem / marinovaným tempehem, rajčata s bazalkou, česnekem a chilli
  • Svačina - půl manga a hrst mandlí
  • Večeře - hovězí maso na přírodní způsob, vařené brambory s cherry rajčaty zakápnuté olivovým olejem

Středa

  • Snídaně - hrst ovesných vloček, porce sušeného ovoce bez cukru, ořechy, 150 g bílého jogurtu / 125 g tvarohu
  • Svačina - proteinová / raw tyčinka
  • Oběd - 80 g celozrnných špaget s krůtím masem, olivovým olejem, bazalkou, česnekem, čerstvá zelenina
  • Svačina - šopský salát s feta sýrem, jedno vařené vejce
  • Večeře - muffiny naslano podle receptu níže

Čtvrtek

  • Snídaně - domácí lívance podle receptu níže, 150 g bílého jogurtu, posypat skořicí / kokosem
  • Svačina - 4 plátky knäckebrotu, domácí pomazánka podle receptu níže, zelenina
  • Oběd - 80 g rýžových těstovin, nakrájený uzený tempeh, rukola, rajče, česnek / chilli
  • Svačina - ovocné nebo zeleninové smoothie
  • Večeře - hovězí flank steak s bátaty, pečenou mrkví, olivovým olejem a česnekem
Foto: Kamil Jany, Shutterstock.com

Ovocná a zeleninová smoothie jsou skvělou variantou rychlé zdravé svačinyFoto: Kamil Jany, Shutterstock.com

Pátek

  • Snídaně - omeleta nasladko ze tří vajec podle receptu níže
  • Svačina - 150 g bílého jogurtu, porce ovoce, ořechy
  • Oběd - pečený pstruh s rozmarýnem a citronem, dvě hrsti celozrnné / červené rýže
  • Svačina - 250 g cottage sýru, zelenina
  • Večeře - veggie burger se zeleninou a celozrnnou / žitnou houskou podle receptu níže

Sobota

  • Snídaně - cottage sýr se švestkami, mákem, vlašskými ořechy, zakápnuté javorovým sirupem
  • Svačina - porce ovoce, hrst ořechů
  • Oběd - dle chuti okořenit hrst jáhel / kus kusu s krůtím masem a zeleninou
  • Svačina - 2 lžičky tahini pasty s citronem a římským kmínem, 2 lžíce vody, zelenina
  • Večeře - salát s krůtím masem, listy špenátu, avokádové guacamole podle receptu níže, rýže

Neděle

  • Snídaně - ovocné nebo zeleninové smoothie
  • Svačina - 3 rýžové chlebíky s domácí pomazánkou podle receptu níže a se zeleninou
  • Oběd - kuřecí maso na kari s hrstí celozrnného kuskusu a zeleninou
  • Svačina - 1-2 celozrnné toasty rozpečené se 2 plátky sýra a šunky, zelenina
  • Večeře - tatarák z lososa s celozrnným toastem podle receptu níže

Vařte podle našich receptů

Nevíte si rady s přípravou vhodných dietních jídel? Vyzkoušejte naše recepty a uvidíte, že zdravé stravování může být snadné a zároveň chutné! Klikněte na odkazy a posuďte samy:

Dietní sladké palačinky nebo lívance si můžete dopřát zcela bez výčitek. Pro milovnice slaných pochoutek máme recept na báječné avokádové guacamole nebo vaječné muffiny. Za vyzkoušení ale stojí také veggie burgery, domácí pomazánka a zdravý tatarák z lososa.

Tak co, pustíte se do hubnutí s námi? Odkazy na další články najdete zde.

Reklama

Načítám