Hlavní obsah

Jaké křeslo se vám hodí do bytu?

Foto: Thinkstock

Pohodlné, nebo krásné? Vaše křeslo může splňovat obě kritériaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Vánocích jste si to mohli znovu ověřit: každý preferuje jiné sezení. Také u vás před večerní pohádkou probíhal boj, do kterého křesla si kdo sedne? Nedivte se, každému z nás se líbí a vyhovuje něco jiného.

Článek

Křeslo… přemýšlíte, jaké si domů pořídit? Rozdělili jsme je pro vás do pěti skupin, které pomohou při nákupu. Dáváte při večerním sezení a polehávání přednost pohodlí, nebo si potrpíte na design a krásu? Podívejte se na naše křesla a objevíte, které se vám hodí nejvíce!

Typ 1: moderní

Tento typ podle designérů a prodejců nábytku ve světě vede. Křesla, která se sem řadí, nabízejí kompromis mezi pohodlnou klasikou a moderní praktičností. Mají vysokou zádovou opěrku a područky, proto se v nich můžete pohodlně dívat na televizi nebo si číst. Díky menšímu rozměru se však vejdou i do nevelkých bytů a jednoduše se s nimi manipuluje, třeba když pod nimi potřebujete vytřít nebo vyluxovat.

Zpravidla mají pevný či snímatelný potah z jednobarevné látky, a to buď v trendových tónech, nebo častěji v neutrálních odstínech od bílé přeš šedou po krémovou až hnědou. Nejen díky těmto nadčasovým barvám se moderní křesla hodí prakticky do všech interiérů.

Foto: IKEA

Jednoduchá a nadčasová jsou moderní křesla. Příjemná je i cena, může být nižší než 3000 korunFoto: IKEA

Toužíte opravdu po něčem moderním? Usaďte se do kuliček!

Typ 2: klasický

Typickým představitelem klasického sezení je ušák. Stačí se na něj podívat, a uvědomíte si, že tato křesla jsou velmi pohodlná, ale také stabilní a masivní. Dokonale podpírají jak záda, tak hlavu ze všech stran. Nechybí ani měkké polstrované područky.

Koupit je můžete jak v jednobarevném potahu, tak se setkáte s vzorovaným čalouněným, nejčastěji jde o různé květinové motivy. Cena se pohybuje zpravidla v rozmezí od pěti do deseti tisíc korun.

Aby vynikla, potřebují kolem sebe dostatečný prostor. Do malé garsonky proto nejsou zrovna ideální.

Foto: Sconto

Klasický ušák, který pořídíte v cenovém rozmezí od pěti do deseti tisíc, potřebuje v místnosti dost prostoruFoto: Sconto

Typ 3: retro

Tato křesílka jsou zvlášť v posledních zhruba pěti letech velmi oblíbená. I když jako retro lze označit vše, co není právě módní, u křesel se ale designéři vracejí do šedesátých let minulého století a k výstavě EXPO, která se konala v roce 1958 v Bruselu. Právě tam tehdy zaujal nábytek a vůbec užitý design tehdejšího Československa.

Křesílka té doby byla opakem třeba právě klasických ušáků. Dostala odlehčený design, masivní dřevnou konstrukci nahradily lehké pochromované trubky. Sedák se zmenšil, područky velmi často zmizely. Sedátkům to však rozhodně neubralo na pohodlí. Květinové vzory a tlumené odstíny potahů nahradily výrazné barvy od žluté přes fialovou až po červenou a nápadné geometrické tvary.

Díky subtilnímu tvaru a kovové konstrukci, která se objevuje i u moderních kousků, lze tento nábytek použit jak do interiérů zařízených v retro stylu, tak podle poslední módy. V druhém případě dejte pozor, aby jeho krásu nepřekryl jiný výrazný prvek a on mohl vyniknout.

Foto: sednisi.cz

Ceny nových retro křesel jsou různé, začínají na pár tisícikorunách, ty od slavných designérů jsou několikanásobně dražšíFoto: sednisi.cz

Typ 4: přírodní

Do této kategorie patří všichni ti, kteří rádi usednou do vyplétaného houpacího křesla nebo zvolili do obýváku nábytek vyplétaný z ratanu, banánového listí či vodního hyacintu. Stejně tak sem lze zařadit například celočalouněná křesílka, jejichž potahová látka je inspirována barvami přírody, tedy hlavně různými variantami hnědé. Jak barva, tak vzhled předurčují tento nábytek do podobně pojatých interiérů. Ideální jsou jako doplněk dřevěného nábytku, hodí se do zimních zahrad, na chalupy. Máte-li krytou terasu, lze ho mít jak venku, tak vevnitř.

Tato křesílka je ale důležité dobře vyzkoušet, protože jejich krása je někdy na úkor pohodlí, platí to například o vyplétaných područkách a někdy i o zádových opěrkách. Přece jen ty z proutí nejsou tak pohodlné jako čalouněná s vrstvou molitanu.

Foto: Hartman Czech

Přírodní ratanová křesla koupíte za tři až deset tisíc korunFoto: Hartman Czech

Toužíte po novém křesle a nazbývá vám na něj moc peněz? Zde je 10 křesel do 3000 Kč!

Typ 5: romantický

Romantika až nostalgie vanou z křesel, která mají bohatě zdobenu jak sedací část, tak vlastní konstrukci. Jejich čalounění zpravidla zdobí prošívání s knoflíky nebo trocha zlaté barvy. Velmi často se můžete setkat s tím, že je potah vyrobený ze sametu nebo vzorované látky.

Ozdobou se stává i samotná dřevěná konstrukce, která bývá bohatě vyřezávaná. Zatímco u klasických křesílek je maximálně schovaná, zde je to naopak – její krása musí být vidět. Sezení v takových křeslech je velmi pohodné, ale nehodí se všude. Neznamená to však, že by si je mohli pořídit jen ti, kteří bydlí jako na zámku. Hodí se i do moderního a minimalisticky zařízeného interiéru, kde však musí být jediným výrazným prvkem, který se stane onou pověstnou třešničkou na dortu.

Foto: Mirebau

Křesla v romantickém stylu zpravidla patří k těm dražším, připravte si na ně deset a více tisícFoto: Mirebau

Ať už se rozhodnete pro jakékoli křeslo, nezapomeňte, že by mělo být především pohodlné, aby si v něm člověk dobře odpočinul!

Reklama

Související témata:

Načítám